Παρότι οι επαφές για την 12η αξιολόγηση έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δέκα ημέρες, απασχολήθηκαν κυρίως με τα δημοσιονομικά και τα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την ανάσχεση της ραγδαίας αύξησης των τιμών στα προϊόντα ενέργειας και, κυρίως, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα προηγήθηκε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που την Τετάρτη θα ανακοινώσει την εργαλειοθήκη των μέτρων που επιτρέπεται να υιοθετήσουν τα κράτη-μέλη για την ανάσχεση των ανατιμήσεων.
Διπλό στοίχημα
Από εδώ και πέρα, όμως, τα ζητούμενα είναι δύο: Από πλευράς των θεσμών είναι να συμφωνηθούν οριστικά και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τις τελευταίες εκκρεμότητες που έχει η ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά δεσμεύσεις όπως η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και κάποιες μικρότερες καθυστερήσεις σε Υγεία και Δικαιοσύνη.
Από ελληνικής πλευράς, το βασικό θέμα θα είναι να γίνει αποδεκτή από τους εκπροσώπους των θεσμών η νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 6,1% που ενσωματώθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για νέες εισοδηματικές ενισχύσεις έστω και για τα οικονομικά πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στενά περιθώρια
Πληροφορίες θέλουν αυτή την αξιολόγηση να είναι πιο αυστηρή από τις προηγούμενες. Τούτο όχι μόνο για τον προφανή λόγο ότι συνδέεται με άλλη μια δόση, ύψους περίπου 640 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων (ANFAs – SNPs), αλλά και για το ότι ο ESM, εν όψει αποχώρησης του Κλάους Ρέγκλινγκ από την ηγεσία του Μηχανισμού, θέλει να έχει μια πιο αναλυτική εικόνα, εκτός από τη βιωσιμότητα του χρέους, και για το πακέτο στήριξης και τα πρόσθετα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά.
Ηδη το μήνυμα που έχει δοθεί ανεπίσημα από τα τεχνικά κλιμάκια είναι πως θα πρέπει να υπάρξει σωστός υπολογισμός του δημοσιονομικού χώρου, ώστε, ανεξάρτητα από τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά, να υπάρχει απόθεμα για παράταση των επιδοτήσεων των ενεργειακών προϊόντων σε περίπτωση που η ενεργειακή κρίση παραταθεί.
Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα κατά την ανακοίνωση των μέτρων για τις επιδοτήσεις, αλλά και τις επόμενες εμφανίσεις του. Αναφερόμενος στο πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, τόνιζε ότι οι δαπάνες αυτές αφαιρούν δημοσιονομικό χώρο από άλλες πολιτικές που σκόπευε να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο.
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πώς θα τα εκτυπώσετε - Τι ποσό θα πληρώσετε
Στήριξη
Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει πρόθεση για κάποια επιπλέον εισοδηματική ενίσχυση για οικονομικά ευάλωτους, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη για φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου σε δικές του δηλώσεις άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «σε λίγες μέρες θα έχουμε τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και εκεί θα υπάρχουν ανακοινώσεις». Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος», ενώ επισήμανε ότι «έχουμε αποδείξει πως όχι μόνο μπορούμε να παράγουμε πλούτο, αλλά και να τον μοιράσουμε».
Οι αποφάσεις για το μέρισμα ανάπτυξης θα πάρουν σχήμα και μορφή στον τελικό γύρο επαφών με τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, με μόνο ζητούμενο που μένει να κλείσει μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου να είναι η τελική αναθεώρηση για την ανάπτυξη του 2021.
Ταμείο Ανάκαμψης
Μια δεύτερη διαβούλευση με τις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα θα αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, στην Αθήνα θα βρεθεί μέσα στην εβδομάδα ο υποδιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, για ένα «τσεκάρισμα» στα πρώτα 13 ορόσημα του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τη γενικότερη προετοιμασία στις επενδύσεις και στις μεταρρυθμίσεις. Από τα συμπεράσματα που θα βγάλει θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αξιωματούχους της Ε.Ε. θα μείνει ικανοποιημένος και σε επίπεδο υλοποίησης αλλά και σε επίπεδο προετοιμασίας. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μέχρι και το τέλος του χρόνου και την πρώτη κανονική δόση ύψους 3,7 δισ. για το ελληνικό πρόγραμμα 2.0. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν και τυπικά τα πρώτα ορόσημα (με τις υπογραφές και των εμπορικών τραπεζών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα), ώστε να προχωρήσει στο αίτημα για την καταβολή της πρώτης δόσης του προγράμματος πριν από το τέλος του χρόνου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 51χρονος βίαζε για τέσσερα χρόνια τα ανήλικα ανίψια του!
- Βόρεια Εύβοια: Fast track αντιπλημμυρικά και 700 δασεργάτες στα καμένα…
- Καταδίωξη και πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας: Βίντεο – ντοκουμέντο από το περιστατικό
- Τροιζηνία: Στο νοσοκομείο 13χρονος μετά από bullying – Τι κατήγγειλε η μητέρα του
- Διπλό καμπανάκι για εμβόλιο και «ανοησίες» – Οι 19 περιοχές με χαμηλή κάλυψη
- Όρια ηλικίας: Έξοδος με μειωμένη για μητέρες από 56,9 έως 61,6 ετών και με αυξήσεις συντάξεων [αναλυτικοί πίνακες για ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες]
- Οδοιπορικό του Ε.Τ. στα καμένα της Βαρυμπόμπης – Τα αντιπλημμυρικά έργα που βαίνουν βραδέως και η αγωνία των κατοίκων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr