Η κίνηση… ματ της Επιχείρησης αναμένεται να φέρει ανάσα σε χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξήσεις λόγω του ράλι των τιμών στην Ε.Ε. Η συγκεκριμένη ενέργεια, συνδυαστικά με το ότι έχει συσταθεί από την κυβέρνηση ειδικός λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν όλα τα τιμολόγια χαμηλής τάσης με 30 ευρώ/MWh σε μηνιαία βάση, θα ανακουφίσει σημαντικά τους πολίτες. Σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή εντός του 2022, από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου θα εξοικονομηθούν από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας περί τα 140 εκατ. ευρώ – χρήματα τα οποία δρομολογούνται επίσης να λειτουργήσουν ως ένεση ρευστότητας στους λογαριασμούς ρεύματος.
Αλλαγή σελίδας
Οπως εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.», σκοπός της ΔΕΗ είναι να γυρίσει σελίδα στις πράσινες επενδύσεις και να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τους πελάτες της. Για αυτό άλλωστε πρόκειται να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ κατά 750 εκατ. ευρώ.
Η έγκριση της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου θα συζητηθεί από τους μετόχους στις 19 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Εντός του ίδιου μήνα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των μετοχών, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Επενδυτικό πλάνο
Με την αύξηση κεφαλαίου και τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ θα συγκεντρώνει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο κρίσιμες αναπτυξιακές κινήσεις. Αρχικά, θα κάνει το βήμα σε επενδύσεις που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εν συνεχεία σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων πράσινης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Με τις κινήσεις αυτές, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ΔΕΗ θα αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα, θα περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτησή της από εισαγωγές, θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλωστε, τρέχει ήδη την έκπτωση της τάξεως του 30% στα τιμολόγια ρεύματος, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη επιβάρυνση από τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο οι οικιακοί καταναλωτές είδαν κατά 2-3 ευρώ πιο τσιμπημένους τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς ενεργοποιήθηκε η σχετική ρήτρα CO2. Ωστόσο, η ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής, σε συνδυασμό με την έκπτωση 30%, οδηγεί σε πολύ μικρή επιβάρυνση (2 ευρώ περίπου) για τους καταναλωτές, από εκείνη που θα είχαν αν παρέμενε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια.
Στο μεταξύ, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα προικοδοτηθεί με ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και θα επιδοτήσει με 9 ευρώ το μήνα τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο. Παράλληλα, θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των τιμών με στόχο εάν κριθεί αναγκαίο να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις ή χρονική επέκταση της επιδότησης.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα… φέρουν μείωση ΥΚΩ
Δεδομένου του μειωμένου κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών που ήδη καλύπτουν μέρος ή το σύνολο της ζήτησης από το διασυνδεδεμένο σύστημα (Κυκλάδες, Κρήτη), από το επόμενο έτος αναμένεται να γίνει το αρχικό βήμα στις μειώσεις των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν
Ετσι, οι καταναλωτές πρόκειται να δουν μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τη νέα χρονιά λόγω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ.
Συγκεκριμένα, μέσω της διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου θα εξοικονομηθούν περί τα 140 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που συγκεντρώνονται μέσω των ΥΚΩ αξιοποιούνται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Επομένως, με την παύση λειτουργίας των σταθμών σε όσα νησιά εντάσσονται στο ηπειρωτικό δίκτυο, μειώνονται αντίστοιχα τα ποσά που χρειάζονται για τις ΥΚΩ.
Αποτέλεσμα αυτού, έως το τέλος του έτους θα διαμορφωθεί ένα πλεόνασμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι με τις τρεις πρώτες φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο η Σύρος, η Πάρος, η Τήνος, η Μύκονος και η Νάξος. Επίσης, από τις 3 Ιουλίου έχει τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος, η οποία μάλιστα από τα τέλη του Αυγούστου λειτουργεί στην πλήρη ισχύ της ώστε το νησί να καλύπτει πλέον το 34% περίπου των αναγκών του σε ρεύμα από το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη – Τι προανήγγειλε ο Βορίδης
- Μυρτώ της Πάρου: Στο ΣτΕ σήμερα το θέμα της αποζημίωσης από το Δημόσιο
- Δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών πίσω από το «γάζωμα» του 38χρονου – Έτσι έγινε η επίθεση
- Pandora Papers: Στο «φως» ο κρυφός πλούτος των ισχυρών – Ποιοι εμπλέκονται
- Ανατροπή ισορροπιών στο Αιγαίο: Πώς η συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας μας ισχυροποιεί απέναντι στην Τουρκία
- Τουρκία: Παίζει μπάσκετ για να δείξει ό, τι χαίρει άκρας υγείας ο Ερντογάν – Δείτε το μήνυμά του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr