Παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης εστιάζουν στον κίνδυνο να μην απορροφηθούν έγκαιρα τα κονδύλια, τα οποία είναι διαθέσιμα και τονίζουν, πως θα χρειαστεί να επιστραφούν τα χρήματα, αφού βέβαια πρώτα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενοποίησης όλων των ταμείων πρόνοιας στο ΕΤΕΑΕΑΠ – το δεύτερο υπερταμείο μετά τον ΕΦΚΑ – που έχουν πάει πίσω την καταβολή των εφάπαξ.
Ποιος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το πρώην Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου και εκκρεμούν 25.000 εφάπαξ. Από αυτά τα 18.000 εφάπαξ πρέπει να δοθούν μέσα στο έτος. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό το ταμείο έπρεπε να εκταμιεύει 50 εκατομμύρια κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο έως και τον Αύγουστο, έτσι ώστε να καταβάλλονται αντίστοιχα περίπου 2.200 εφάπαξ.
Επένδυση στην οικονομική παιδεία
Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως πραγματοποιείται αγώνας δρόμου με στόχο να απορροφηθούν έως το τέλος του μήνα 30 εκατ.ευρώ τα αντιστοιχούν σε περίπου 1.300 εφάπαξ. Τονίζεται, πως τα υπόλοιπα 20 εκατ.ευρώ θα μεταφερθούν στο κονδύλι του Μαρτίου, το οποίο υπολογίζεται, πως θα ανέλθει συνολικά στα 70 εκατ. ευρώ με στόχο να καλυφθεί το κενό του Φεβρουαρίου.
Στελέχη του ταμείου βέβαια κρίνουν τον εν λόγω στόχο ως «αρκετά φιλόδοξο» και πιστεύουν ότι η καταβολή των εφάπαξ βρίσκεται τελικά στον αέρα.
Σε πρώτη φάση θα καταβληθούν εφάπαξ για συνταξιοδοτικές πράξεις τα οποία και έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες του 2014 και αρχές στις του 2015.
Με το νόμο Κατρούγκαλου σημειώνουμε, πως διατηρείται σαφώς η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών μόνο για τα έτη εισφορών τα οποία και πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι ως το τέλος του 2013. Την ίδια στιγμή, για το χρόνο ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά η σχέση έχει καταργηθεί και έτσι οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν ένα τμήμα εφάπαξ για τα έτη έως το 2013 ενώ για το χρόνο ασφάλισης από την αρχή του 2014 και στη συνέχεια θα τους επιστρέφονται οι εισφορές που πλήρωσαν αντί για εφάπαξ.
Η συγκεκριμένη επιστροφή υπογραμμίζεται, πως είναι άτοκη και με ρήτρα επάρκειας των ετήσιων αποθεματικών, που σημαίνει ότι θα πληρώνονται τόσα εφάπαξ όσα αντέχουν να δίνουν τα Ταμεία με βάση τις εισφορές που συγκεντρώνουν από τους ασφαλισμένους.