Ο όρος που τέθηκε για κερδοφόρα μία τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες χρήσεις αποκλείει ντε φάκτο δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες στα χρόνια της κρίσης ήταν ζημιογόνες, αλλά με τη χρήση του συμβιβασμού και της ρύθμισης των χρεών θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες. Και ως εκ τούτου τις καταδικάζει σε λουκέτο.
Σύμφωνα με το newsit.gr, το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από το νομοσχέδιο που το υπουργείο Οικονομίας κατέθεσε για διαβούλευση στις 5 το απόγευμα, διαβούλευση που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι.
Αναλυτικά σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, μπορούν να κάνουν χρήση οι επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που:
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
– Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχε προς χρηματοδοτικό φορέα οφειλή από δάνειο σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπροθέσμων απαιτήσεων εις βάρος του.
– Οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές του ξεπερνούν το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ
– Ο οφειλέτης που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 4308/2014 (Α’ 251) κρίνεται επιλέξιμος για υπαγωγή στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών του παρόντος νόμου, εφόσον έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μία (1) τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις (3) χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης του άρθρου 4.
– Ο οφειλέτης που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 4308/2014 (Α’ 251) κρίνεται επιλέξιμος για υπαγωγή στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών του παρόντος νόμου, εφόσον πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις σε μία (1) τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις (3) χρήσεις (α) έχει θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, ή (β) έχει θετική καθαρή θέση (equity).