Κάτι τέτοιο θα ήταν, όπως το περιέγραφε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος χθες από την Θεσσαλονίκη, μια «πολιτική συμφωνία» για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται ορατό, καθώς όλοι παίζουν κρυφτούλι. Τα μηνύματα από το Βερολίνο τονίζουν με έμφαση μεν πως χωρίς το ΔΝΤ συμφωνία δεν υπάρχει, αλλά το ΔΝΤ διαψεύδει τα σενάρια ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ «τα βρήκαν», για να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα με δάνειο πέντε δισ. ευρώ.
Όπως έλεγαν και χθες ακόμα πηγές του Ταμείου, «οι θέσεις του είναι γνωστές και τίποτα δεν έχει αλλάξει».
Θέλει συνάντηση με Ντάισλμπλουμ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προσβλέπει και σε μια νέα έκτακτη συνάντηση υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους θεσμούς, την Κυριακή ενδεχομένως ή την Δευτέρα το πρωί, στο «παρά ένα» του Eurogroup.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ρισκάρει να χάσει το «τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ (επόμενος «σταθμός» θα είναι τα τέλη Απριλίου και χρήματα δεν θα έρθουν πριν τον Μάιο), η αξιολόγηση και οι δόσεις καθυστερούν, ενώ εξίσου σημαντικός είναι και ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία από την παράταση στην «ασφυξία» λόγω αβεβαιότητας μέχρι το επόμενο Eurogroup της 20ής Μαρτίου -ή και αργότερα-, όπως τόνισαν χθες στον κ. Τσακαλώτο και οι παραγωγικοί φορείς της Βορείου Ελλάδος.
«Κρυφτούλι» για τα επόμενα μέτρα λιτότητας παίζει και η κυβέρνηση όμως, αφού χθες ο πρωθυπουργός ανέφερε μεν, στη Βουλή, πως οι δανειστές έχουν ζητήσει νέα μέτρα 4 δισ. ευρώ, αλλά τα πιθανά σενάρια μιλούν έως τώρα για μέτρα 3,6 δισ. ή 4,5 δισ. ευρώ (πιθανώς στρογγυλοποιεί ένα από τα δύο ενδεχόμενα).
Και ενώ επισήμως η κυβέρνηση αναπαράγει εκ των υστέρων ό,τι έχει δημοσιευθεί στον Τύπο, χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία δημοσίως για το περιεχόμενο των συζητήσεων που γίνονται, δεν αποκαλύπτει πόσα και ποια μέτρα είναι διατεθειμένη η ίδια να λάβει, επιμένοντας φραστικά στο «ούτε ένα ευρώ», που ο κ. Τσακαλώτος έχει πει πως δεν ισχύει…