Σε αυτή τη φάση, όλοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πλέον ότι το καλύτερο δυνατό που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα για το Eurogroup της Δευτέρας είναι να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο διαλόγου, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ομάδες της Ε.Ε., του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ για να κλείσουν λεπτομέρειες, με προοπτική η τελική συμφωνία να μεταφέρεται στο Eurogroup του Μαρτίου ή του Απριλίου.
Την ίδια ώρα χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt» αναφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγες ημέρες η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.
Συμφωνία για συμμετοχή ΔΝΤ
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, οι δύο ισχυρές γυναίκες συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο πως θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό. Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν από το 2018, δηλαδή αφότου παρέλθουν οι γερμανικές εκλογές.
Η «DW» γράφει ότι εάν αληθεύει η παραπάνω πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» και πάλι χρόνο, ενώ στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον, όπου εδρεύει το Ταμείο, επιθυμεί να στηρίξει την κ. Μέρκελ εν όψει των εκλογών.
Μάλιστα, άλλο δημοσίευμα του «Der Spiegel» αναφερόταν στο θέμα, εκτιμώντας ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με ποσό 5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς να αποκαλύπτει την πηγή της πληροφόρησης. Σύμφωνα πάντα με το «Spiegel», οι Ευρωπαίοι έλπιζαν αρχικά ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 16 δισ. ευρώ.
Επιμένουν…
Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών από τη Θεσσαλονίκη που βρέθηκε από την Παρασκευή και για να παρακολουθήσει τον αγώνα ΠΑΟΚ-Σάλκε και για να έχει επαφές με οικονομικούς παράγοντες της συμπρωτεύουσας, αναφερόμενος στο μεθαυριανό Eurogroup μιλούσε παντού για την πιθανότητα μιας «πολιτικής συμφωνίας». Τούτο, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές φαίνεται να μετακινούνται σε πιο σκληρές θέσεις, αφού η πλειοψηφία του Eurogroup δεν θέλει να κάνει στην παρούσα φάση σημαντικές παραχωρήσεις για την Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής οι δανειστές ζητούν σταθερά την ψήφιση και της μείωσης του αφορολογήτου αλλά και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις με εφαρμογή από το 2019. Ως διευκόλυνση προσφέρουν τη δυνατότητα αν η Ελλάδα καταφέρει να υπερβεί (μαζί με τα πρόσθετα μέτρα) το στόχο της, να μπορεί να προχωρήσει σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες όμως θα έχουν εγκριθεί από τους θεσμούς. Η θέση αυτή φέρνει τους Ευρωπαίους δανειστές να ταυτίζονται με τις θέσεις του ΔΝΤ, ενώ η Ελλάδα θέλει στην περίπτωση που δεσμευτεί για την ψήφιση του αφορολογήτου να έχει το δικαίωμα να κάνει άμεσα φοροελαφρύνσεις, ενώ για τις συντάξεις διαπραγματεύεται να ενταχθούν σε ένα μακροχρόνιο κόφτη.
Εν όψει, όμως, των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ θεσμών και Eurogroup, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς προσφέρουν οι δανειστές για δύο ζωτικής σημασίας πεδία, που είναι βασικά για την επίτευξη συμφωνίας
Το πρώτο είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμη πόσα θα είναι τα χρόνια για τα οποία θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και φυσικά πόσο θα μειωθεί ο στόχος μετά την περίοδο αυτή. Η πρώτη πρόταση των θεσμών ήθελε το στόχο του 3,5% για την πενταετία 2018 -2023 και στη συνέχεια την οριακή μείωση του στόχο στο 3% του ΑΕΠ μέχρι για την πενταετία 2024-2028.
Η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από την ελληνική πλευρά και αντιπροτάθηκε η μεσοπρόθεσμη περίοδος με στόχο πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να μην ξεπερνά τα τρία χρόνια και στη συνέχεια ο στόχος να μειώνεται στο 2,5% του ΑΕΠ. Πλέον, οι θεσμοί επανεξετάζουν το σενάριο με δεδομένη τη διάθεση της Γερμανίας και άλλων βόρειων χωρών για σκληρή γραμμή.
Το δεύτερο θέμα είναι η συνολική λύση για το χρέος, για την οποία επίσης επικρατεί πλήρες σκοτάδι, με δεδομένη την απροθυμία και πάλι της Γερμανίας και μιας σειράς άλλων χωρών να μην κάνουν προς το παρόν σημαντικές παραχωρήσεις και σε αυτό το θέμα. Πάντως, η ελληνική πλευρά επιμένει να ζητά εγγυήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το συντομότερο δυνατό, όποια και αν είναι τελικά η λύση που θα επιλέξουν οι δανειστές για το χρέος.
Συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ την Τετάρτη
Σε συνέχεια του όποιου αποτελέσματος του Euorgroup της Δευτέρας, την Τετάρτη η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κ. Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, χωρίς να ανακοινώνεται επίσημα η ατζέντα, ενώ το απόγευμα η κ. Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οι επαφές αυτές αναμένεται να οριστικοποιήσουν το πλαίσιο του διαλόγου που θα τεθεί ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα, με στόχο να φτάσουμε κάποια στιγμή σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου