Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της ρύθμισης στην τελική φάση των συνομιλιών για την 11η αξιολόγηση. Αναφερόμενος στην πρόταση που έχει φέρει ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η παρέμβαση δεν θα περιορίζεται μόνο στα 2 δισ. των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων από τον Μάρτιο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα περιληφθούν και περίπου 4,5-5 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, αλλά και ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν εξυπηρετήθηκαν λόγω της πανδημίας.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι εν δυνάμει δικαιούχοι της ρύθμισης θα είναι:
– Οι επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενες από τη λίστα των ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου.
– Οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρέθηκαν για έναν ή περισσότερους μήνες σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή στο πρόγραμμα «Συνεργασία».
– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν επί σειρά μηνών σε μειωμένα έως μηδενικά ενοίκια για εμπορικά ακίνητα τους υπαλλήλους τους που ήταν σε αναστολή σύμβαση εργασίας, αλλά και τα τέκνα τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.
– Οσοι ήταν άνεργοι τους μήνες της πανδημίας με αποτέλεσμα να μην έχουν εισόδημα για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τον αριθμό των δόσεων της νέας ρύθμισης. Είπε όμως ότι θα είναι «κάτι καλύτερο από τη ρύθμιση των 24 άτοκων έως και 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5% που έχει ήδη εξαγγελθεί. Πληροφορίες θέλουν τις δόσεις να αυξάνονται από τις 24 στις 36 δόσεις οι οποίες θα είναι άτοκες και από τις 48 στις 60 ή τις 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα να αναβιώσει και η ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους την έχασαν λόγω της πανδημίας. Η μέθοδος που θα ακολουθήσει το ΥΠΟΙΚ θα είναι ίδια με αυτήν που ακολούθησε και για άλλες ανάλογες ρυθμίσεις, δηλαδή της πρόσθεσης των δόσεων που χάθηκαν στο τέλος του χρόνου αποπληρωμής .
ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ
Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί μεταξύ ΥΠΟΙΚ και θεσμών είναι η μεταρρύθμιση στον ΕΝΦΙΑ. Μετά τις αυξήσεις που προέκυψαν από την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές και στους συντελεστές αλλά και τους δείκτες παλαιότητας των ακινήτων, ώστε όχι μόνο να μην αυξηθεί ο βασικός φόρος για τα ακίνητα, αλλά να προκύψει και η δεύτερη δόση της μείωσης μεσοσταθμικά κατά 8%. Επίσης, λόγω των αυξήσεων των αντικειμενικών σε πολλές περιοχές της χώρας, θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή του συμπληρωματικού φόρου που πληρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Τούτο με δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις (π.χ. οι τουριστικές) θα δουν τις υποχρεώσεις τους σε ΕΝΦΙΑ να αυξάνονται κατακόρυφα, μετά τις δύο δύσκολες χρονιές της πανδημίας.
Το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει και το θέμα της «μονιμοποίησης» των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές και ψυχαγωγία που ισχύουν από το καλοκαίρι του 2020.
Θα εξεταστεί επίσης η δημοσιονομική πορεία της οικονομίας όπου η ελληνική πλευρά έχει το «καλό χαρτί»: τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών κατά τους πρώτους μήνες χρόνου. Το γεγονός δηλαδή ότι ενώ η οικονομία βρισκόταν σε lockdown που δεν είχε υπολογιστεί στον Προϋπολογισμό του 2021, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων ήταν μονοψήφια και αφορούσε κυρίως τους έμμεσους φόρους και τους φόρους κατανάλωσης. Η δημοσιονομική απόκλιση ήταν αποτέλεσμα σχεδόν αποκλειστικά των δαπανών, οι οποίες γίνονταν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπιες της πανδημίας.
Επίσης, τα μέτρα στήριξης ύψους 11,2 δισ. ευρώ που εφαρμόστηκαν από την αρχή του χρόνου και τα 4,5 δισ. ευρώ μέτρα μετάβασης που θα εφαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 είναι σύμφωνα με την Ε.Ε. και έχουν βοηθήσει να περιοριστεί η ανεργία και να μην υπάρξει έξαρση λουκέτων σε επιχειρήσεις.
Κόκκινα δάνεια
Το δύσκολο θέμα των κόκκινων δανείων δεν θα λείπει ούτε από αυτή την αξιολόγηση. Στην κατεύθυνση αυτή θα συζητηθούν η ετοιμότητα και ο σχεδιασμός για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», αλλά και η πορεία υλοποίησης του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επανέλθουν και στο θέμα των πλειστηριασμών, οι οποίοι είχαν «παγώσει» από το lockdown της οικονομίας. Το αίτημα των ξένων τεχνοκρατών είναι να προχωρήσουν πλειστηριασμοί που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα για μη ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης θα επανέλθουν στις περίπου 70.000 αιτήσεις του παλιού νόμου Κατσέλη οι οποίες είχαν επίσης παγώσει, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Οι θεσμοί ζητούν και για το θέμα αυτό οι διαδικασίες να επιταχυνθούν ώστε να κλείσει και αυτό το θέμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr