Το ΕΤΘΑΥ, με προϋπολογισμό 6,1 δισ. ευρώ, την παραπάνω περίοδο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και δράσεις στα κράτη-μέλη με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας. Η προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας συγκαταλέγονται επίσης στις προτεραιότητες του Ταμείου.
Τουλάχιστον το 15% των πόρων ανά χώρα θα πρέπει να διοχετευθεί σε δράσεις για την ενίσχυση του ελέγχου και της συλλογής δεδομένων σχετικών με την αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και για την καταπολέμηση της παράνομης και άναρχης αλιείας.
Δράσεις
Προκειμένου να ενταχθούν νεότερα άτομα σε αλιευτικές κοινότητες, όπου η ηλικία των εργαζομένων είναι κατά μέσο όρο άνω των 50 ετών, το ΕΤΘΑΥ θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την ολική ή μερική αγορά (τουλάχιστον 33%) του πρώτου σκάφους από αλιείς ηλικίας κάτω των 40 ετών που διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή πείρα ή έχουν αποκτήσει ισοδύναμο τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης. Αλλες σημαντικές πτυχές περιλαμβάνουν τα εξής:
* Οι αλιείς που αναγκάζονται να σταματήσουν προσωρινά να εργάζονται για να συμμορφωθούν με ορισμένα μέτρα προστασίας θα αποζημιώνονται.
* Οσοι αναγκάζονται να διαλύσουν ή να παροπλίσουν σκάφος σε περίπτωση οριστικής παύσης των δραστηριοτήτων τους θα λάβουν στήριξη.
* Θα χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός που απαιτείται για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις εκφόρτωσης και τους κανόνες ελέγχου της αλιείας της Ε.Ε., όπως συσκευές εντοπισμού σκαφών και ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης.
Πρόοδος
Εν τω μεταξύ, περιορισμένη χαρακτηρίζει η Κομισιόν τη βελτίωση σχετικά με τα ιχθυοαποθέματα στη Μεσόγειο, ενώ προαναγγέλλει ότι οι προτάσεις της το φθινόπωρο για τις αλιευτικές δυνατότητες του 2022 θα κινούνται προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Επιτροπή αξιολογεί την επιτευχθείσα ετήσια πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης βιώσιμης αλιείας στην Ε.Ε. και εξετάζονται η ισορροπία μεταξύ της αλιευτικής ικανότητας και των αλιευτικών δυνατοτήτων και οι κοινωνικοοικονομικές επιδόσεις του τομέα. Στην ίδια ανακοίνωση παρουσιάζεται το σκεπτικό της πρότασης σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το επόμενο έτος.
Η ανακοίνωση του 2021 δείχνει ότι, ιδίως στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, σχεδόν επιτεύχθηκε η βιωσιμότητα για τα αποθέματα των οποίων η διαχείριση πραγματοποιείται βάσει της αρχής της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ). Μάλιστα, όπως τονίζεται, τα υγιή αποθέματα συνέβαλαν περαιτέρω στις κοινωνικοοικονομικές επιδόσεις του τομέα, παρότι οι αλιευτικές δραστηριότητες επλήγησαν σοβαρά από την υγειονομική κρίση. Η ταχεία στήριξη που παρείχε η Επιτροπή στον τομέα, ιδίως μέσω της διάθεσης κονδυλίων ύψους 136 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, συνέβαλε στην ταχεία αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν
Στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο, αν και σημειώθηκε μικρή βελτίωση, τα ποσοστά εκμετάλλευσης εξακολουθούν να είναι δύο φορές υψηλότερα από τα βιώσιμα επίπεδα. Ως εκ τούτου, θα καταβληθούν εντατικές προσπάθειες για την περαιτέρω εφαρμογή του πολυετούς σχεδίου για τη Δυτική Μεσόγειο και των μέτρων που εγκρίθηκαν από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο. Οι περαιτέρω βελτιώσεις στην Αδριατική θα έχουν εξέχουσα θέση στις αλιευτικές δυνατότητες του 2022, αναφέρει η Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τον έλεγχο και την επιβολή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, ιδίως με τη χρήση κατάλληλων σύγχρονων εργαλείων ελέγχου, όπως συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως, που είναι τα πιο αποτελεσματικά και οικονομικά αποδοτικά μέσα ελέγχου της υποχρέωσης εκφόρτωσης στη θάλασσα.
Επόμενα βήματα
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, τα κράτη-μέλη, τα γνωμοδοτικά συμβούλια, ο αλιευτικός κλάδος, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν έως τις 31 Αυγούστου σε δημόσια διαβούλευση και να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2022. Η Επιτροπή θα υποβάλει το φθινόπωρο τις προτάσεις της για κανονισμούς σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2022 όσον αφορά τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Freedom Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποια η διαδικασία
- Κορονοϊός – Μαγνησία: Φόβοι για μεγάλη διασπορά του ιού μετά από μνημόσυνο
- Μετακινήσεις: Ουρές εκατοντάδων μέτρων στα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης – Τι χαρτιά χρειάζεστε
- Πού γίνονται δωρεάν rapid test την Παρασκευή 9 Ιουλίου
- Κορονοϊός: Έρχονται ποινές για τους ιερωμένους-αρνητές – Στη ΔΙΣ Κικίλιας και Τσιόδρας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter