Την ίδια ώρα, στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το σημερινό EuroWorking Group, παρ’ όλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.
Πηγές της Ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, ως βάση μιας τέτοιας συμφωνίας οι δανειστές θέτουν, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις των Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) και Τζέρυ Ράις (ΔΝΤ), την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης προληπτικών μέτρων λιτότητας έως και 3,5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Bloomberg) που θα νομοθετηθούν τώρα αλλά ενεργοποιηθούν αν χρειαστεί το 2018.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων προϋπόθεση για την αξιολόγηση
Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης διεμήνυε ότι «η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.
Χουλιαράκης: Καλύτερα χειρότερη λύση τώρα, παρά καλύτερη σε πέντε μήνες
Την ανάγκη η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα Ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης. [Διαβάστε εδώ σχετικά]