Εκπληξη προκάλεσε χθες το γεγονός ότι σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) ανακοινώθηκε ότι δεν θα συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά ο αντικαταστάτης του, Παναγιώτης Νικολαΐδης.
Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, στον οποίο ο κ. Χουλιαράκης ανακοίνωσε την απουσία του από τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία ούτως ή άλλως θα περιοριζόταν σε μια ανασκόπηση του ελληνικού θέματος χωρίς το ενδεχόμενο λήψης κάποιας απόφασης.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Χουλιαράκης εκμεταλλεύτηκε την «κοπάνα» από το EWG για να θυμηθεί λίγο τα καθηγητικά έδρανα δίνοντας διάλεξη στο London School of Economics (LSE) με θέμα «Συνθήκες για μια βιώσιμη ανάκαμψη», αφήνοντας τους συναδέλφους του να συζητούν το ελληνικό θέμα με τον τεχνοκράτη αντικαταστάτη του.
Εκείνο που εκθέτει περισσότερο και τον αναπληρωτή υπουργό αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης είναι ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη επένδυαν στη χθεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών ως τη συνάντηση που θα «άναβε πράσινο φως» για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Το θέμα της διαπραγμάτευσης έχει ανατεθεί κυρίως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικότερα στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσπαθεί παρασκηνιακά να δημιουργήσει ένα κοινό πακέτο απαιτήσεων από τους δανειστές ώστε να υπάρχει μια βάση συζήτησης με την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προετοιμάζει μια σειρά επαφών με τους ομολόγους του στο Eurogroup (του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμπεριλαμβανομένου), με στόχο να επικοινωνήσει και τις θέσεις της Ελλάδας βοηθώντας στη διαμόρφωση ενός κειμένου που θα μπορούσε να είναι το προσχέδιο συμφωνίας.
Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν
Σενάρια μέτρων
Στο μεταξύ, στο Γενικό λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζονται διαφορετικά σενάρια με κοινό παρανομαστή τη μείωση του αφορολογήτου από τις 8.636 στις 6.000 ευρώ, είτε σε μία δόση το 2019 είτε σε δύο δόσεις με πρώτο στάδιο τις 7.300 ευρώ το 2018 και στη συνέχεια τις 6000 ευρώ το 2019. Τα στελέχη του ΓΛΚ έχουν εντολή να αποτιμήσουν και τα δεδομένα της προσωπικής διαφοράς που δίνεται στις παλιές συντάξεις για ενδεχόμενο να ενταχθούν στο μακροχρόνιο κόφτη που είναι κομμάτι από αυτά που προτίθεται να βάλει στο τραπέζι η Αθήνα.
Εντολή υπάρχει και για την επανεξέταση των δαπανών για τα κοινωνικά επιδόματα και για προτάσεις αναστοχοθέτησης αλλά και περικοπής τους αν βρεθεί ότι δίνονται σε άτομα που δικαιούνται το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.
Πληροφορίες θέλουν τις επαφές να κορυφώνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε αν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Το EWG
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup δεν λήφθηκαν αποφάσεις, άλλωστε για το λόγο που προαναφέρθηκε η κυβέρνηση δεν έστειλε τον κ. Χουλιαράκη. Πάντως, στη συζήτηση για την αποτίμηση της κατάστασης που προκύπτει μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, επιβεβαιώθηκαν οι τεράστιες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις και προβλέψεις για την ελληνική οικονομία μεταξύ του διεθνούς οργανισμού και των Ευρωπαίων. Οπως επισημάνθηκε από πηγή της ευρωζώνης, η δυσφορία των Ευρωπαίων τεχνοκρατών έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη γιατί οι δύο πλευρές ξεκινούν από την ίδια αφετηρία με τα ίδια δεδομένα και καταλήγουν σε διαμετρικά αντίθετες διαπιστώσεις. Το περίγραμμα της συμφωνίας, που περιλαμβάνει και τα προληπτικά μέτρα, θα προετοιμαστεί υπό το συντονισμό του κ. Ντάισελμπλουμ και στη συνέχεια θα πάει για την τελική επεξεργασία στους τεχνοκράτες του ΕWG
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου