Πρόκειται για δύο εξαιρετικές εξελίξεις, που στέλνουν πολύ θετικά μηνύματα στις αγορές για την ελληνική οικονομία και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Αποτελούν δε προϊόν της άριστης συνεργασίας μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης.
Ιδιαίτερο πολιτικό βάρος έχουν και οι δηλώσεις τόσο του αντιπρόεδρου της Κομισιόν για την οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και του αρμόδιου επιτρόπου, Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες της πανδημίας διαχειρίστηκε τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και υλοποίησε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης η έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021, που είχε στείλει η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα στην Κομισιόν. Με τον τρόπο αυτό δίνεται «πράσινο φως» για όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Αντίθετα, για αρκετές χώρες η Κομισιόν χτύπησε καμπανάκι θεωρώντας ότι ορισμένα μέτρα δεν ήταν προσωρινά, αλλά μπορεί να επιβαρύνουν σε μόνιμη βάση τα δημοσιονομικά τους και το χρέος.
Αναφορικά με την όγδοη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, υλοποιώντας ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.
Η Επιτροπή συνιστά με την έκθεση στο Eurogroup να προχωρήσει στην έγκριση της ελάφρυνσης του χρέους κατά 767 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό τα 640 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ομόλογα και θα εκταμιευθούν πιθανότατα μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ για τα υπόλοιπα το κέρδος θα είναι έμμεσο από τη διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων μέρους των δανείων της δεύτερης διάσωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, παρά τις δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα έχει διαχειριστεί τις δεσμεύσεις της και για αυτό είναι θετική η έκθεση και αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τα μέτρα ύψους 767 εκατ. ευρώ από το Eurogroup. Από την πλευρά του, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι σε πείσμα των αρνητικών συνθηκών της πανδημίας, η ελληνικές αρχές έλαβαν τις αποφάσεις για τις οποίες είχαν δεσμευθεί.
Στο έγγραφο που έστειλε η Κομισιόν στο Eurogroup τονίζεται ότι η πανδημία οδήγησε σε απότομη οικονομική ύφεση, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, και σε ακινησία ορισμένες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιο άμεσες προτεραιότητες. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές κατάφεραν να ξαναρχίσουν το έργο για τις δεσμεύσεις τους τελευταίους μήνες και πραγματοποίησαν ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει.
Σχετικά με σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας, η Κομισιόν το χαρακτηρίζει συνολικά σύμφωνο με τη σύσταση που ενέκρινε το Συμβούλιο ECOFIN στις 20 Ιουλίου 2020. Οπως τονίζει, τα περισσότερα από τα μέτρα που εκτίθενται στο ελληνικό σχέδιο στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας της πανδημίας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, δεδομένου του υψηλού επιπέδου του δημόσιου χρέους τους και των μεγάλων μεσοπρόθεσμων προκλήσεων βιωσιμότητας που υπήρχαν και πριν την πανδημία, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι, κατά τη λήψη υποστηρικτικών δημοσιονομικών μέτρων, διατηρείται η βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα.
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πώς θα τα εκτυπώσετε - Τι ποσό θα πληρώσετε
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα σχέδια προϋπολογισμού χωρών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Σλοβακία η Κομισιόν διαπιστώνει ότι ορισμένα μέτρα δεν φαίνεται να είναι προσωρινά ή να συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα.
Η πιο σημαντική από τις μεταρρυθμίσεις που έτρεξε η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο κώδικας αφερεγγυότητας, μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να διευκολύνει την επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Για τη μεταρρύθμιση των πόρων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναφέρει ότι θα ενισχύσει την ικανότητά της να προσελκύει και να διατηρεί προσωπικό υψηλού επιπέδου.
Οι αρχές προχωρούν επίσης σε ορισμένες εμβληματικές συναλλαγές ιδιωτικοποίησης, αν και άλλες καθυστερούν λόγω της πανδημίας, επισημαίνει η Κομισιόν.
Το έγγραφο διαπιστώνει καλή πρόοδο και σε μια σειρά δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, στη δημόσια διοίκηση και σε σχέση με την ψηφιακή ατζέντα.
Στον τομέα της ενέργειας η Κομισιόν χαιρετίζει την έναρξη του μοντέλου στόχου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2020, εκπληρώνοντας μια μακροχρόνια δέσμευση.
Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι έχουν καθοριστεί σαφή χρονοδιαγράμματα για τις μεταρρυθμίσεις αδειοδότησης επενδύσεων που παρακολουθούνται υπό ενισχυμένη εποπτεία, ενώ παρατηρήθηκε σταθερή πρόοδος στην εφαρμογή του οδικού χάρτη για το κτηματολόγιο.
Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για γρήγορη ολοκλήρωση της εφαρμογής της πρόσφατα εγκριθείσας πρωτογενούς νομοθεσίας. Αυτό ισχύει ιδίως για τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπου ένα μεγάλο μέρος του παράγωγου δικαίου πρόκειται να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί σύντομα.
Κίνδυνοι ανισορροπιών
Η Επιτροπή δημοσιοποίησε χθες και την έκθεση του λεγόμενου μηχανισμού επαγρύπνησης για την πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ενώ οι ανισορροπίες άρχισαν να μειώνονται πριν από την έξαρση της πανδημίας, οι κίνδυνοι τώρα φαίνεται να αυξάνονται στα κράτη μέλη τα οποία αντιμετώπιζαν ήδη ανισορροπίες πριν.
Για τον λόγο αυτό συνιστά να εκπονηθούν εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για να εντοπιστούν πιθανές μακροοικονομικές ανισορροπίες και να εκτιμηθεί η σοβαρότητά τους για τα ίδια 12 κράτη μέλη στα οποία είχαν ήδη εντοπιστεί διαφορετικές ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες τον Φεβρουάριο του 2020. Πρόκειται για Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία.
Για την Ελλάδα οι υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες αφορούν κυρίως το υψηλό δημόσιο χρέος και τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr