Στις 12 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ενωσης θα αυξηθεί κατά 4,2% το 2021, από την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 3,7%. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ενωση, η χαλάρωση του lockdown, οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι καλύτερες οικονομικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.
Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 δεν θα αντισταθμίσει πλήρως τη συρρίκνωση κατά 6,1% που προκάλεσε η πανδημία στο μπλοκ το 2020. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ΑΕΠ δείχνουν επίσης ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα ανακάμψουν από τις απώλειες του 2020 ταχύτερα από εκείνες του Νότου.
- Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε ύφεση μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021.
- Πρόσφατα οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν χαλαρώσει το lockdown και θα συνεχίσουν να το κάνουν τις επόμενες εβδομάδες.
- Στη Βόρεια Ευρώπη, η Σουηδία θα αναπτυχθεί κατά 4,4% το 2021 μετά από συρρίκνωση κατά 2,8% το 2020, η Δανία κατά 2,9% μετά από συρρίκνωση 2,7%, η Φινλανδία κατά 2,7% το 2021 μετά από συρρίκνωση 2,8% και η Γερμανία κατά 3,4% μετά από συρρίκνωση 4,9%.
- Στη Νότια Ευρώπη, η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη κατά 4,1% μετά από συρρίκνωση 8,2%, η Ιταλία κατά 4,2% μετά από συρρίκνωση 8,9% και η Ισπανία κατά 5,9% μετά από συρρίκνωση 10,8%.
- Μετά από ένα αργό ξεκίνημα, οι εκστρατείες εμβολιασμού στην Ευρώπη έχουν τελικά αποκτήσει δυναμική. Από τις 12 Μαΐου, περίπου το 35% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση εμβολίου.
Τα θεσμικά όργανα και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναζωογόνηση του τουριστικού τομέα της Ενωσης, ο οποίος είναι ουσιαστικός για την τόνωση της ανάκαμψης της Νότιας Ευρώπης. Ενώ η δραστηριότητα θα βελτιωθεί, δεν θα επιστρέψει το 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα. Η χαλάρωση του lockdown και το άνοιγμα των εθνικών συνόρων θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του τουρισμού στην Ευρώπη, μετά τη διακοπή του 2020. Ωστόσο, η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον εν λόγω τομέα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί του παρόντος για τη δημιουργία των πιστοποιητικών υγείας στην Ευρώπη, που θα έχουν πληροφορίες για την κατάσταση εμβολιασμού των κατόχων τους, τα τεστ για τον COVID-19 και τις προηγούμενες μολύνσεις.
Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι τα πιστοποιητικά αυτά θα διευκολύνουν τα ταξίδια στις χώρες εντός της Ενωσης, συνεχίζοντας ωστόσο να δουλεύουν πάνω στις τεχνολογικές και υλικοτεχνικές πτυχές του σχεδίου. Στο μεταξύ, μεμονωμένες χώρες εργάζονται πάνω στα δικά τους πιστοποιητικά, μαζί με διμερείς συμφωνίες με χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε οι τουρίστες από τις χώρες αυτές να μπορούν τους επόμενους μήνες να τις επισκεφθούν.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
- Στις 10 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα τεχνολογικού ελέγχου των επερχόμενων πιστοποιητικών υγείας.
- Στις 12 Μαΐου, ο γερμανικός όμιλος TUI, η μεγαλύτερη ταξιδιωτική και τουριστική εταιρία στον κόσμο, δήλωσε ότι υπάρχει σαφώς εμφανής αύξηση της ζήτησης σε πακέτα διακοπών και ότι αναμένει να λειτουργήσει στο 75% της προ πανδημίας κατάστασης.
- Σύμφωνα με τη Moody’s, η ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά θα καλύψει το φετινό καλοκαίρι περίπου το 45% της χωρητικότητας του 2019.
Οι μελλοντικοί οικονομικοί κίνδυνοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα χρέους και μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, αύξηση της ανεργίας και παρατεταμένη αβεβαιότητα που θα μπορούσε να αποτρέψει τις αποφάσεις για επενδύσεις και δαπάνες.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εισήγαγαν σημαντικά μέτρα τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση του δημόσιου χρέους και επιδείνωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που τελικά θα αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να προβούν σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Επιπλέον, η άρση των προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022 θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Και ενώ η άρση των μέτρων του lockdown θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης, παράγοντες όπως η αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας, ο φόβος της ανεργίας και η προσδοκία αύξησης των φόρων θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανασταλτικούς παράγοντες για τις δαπάνες των νοικοκυριών.
- Το 2021 το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης θα φθάσει το 8% του ΑΕΠ, από 0,6% που ήταν πριν από την πανδημία. Σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, ξεπερνά το 10%.
- Το 2021, το μέσο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να φθάσει το 102,4%, από 85,8% που ήταν πριν από την πανδημία. Στην Ελλάδα, θα ξεπεράσει το 208%.
- Η ανεργία στην ευρωζώνη αυξήθηκε μόνο από 7,5% σε 7,8% μεταξύ 2019 και 2020, εν μέρει λόγω των προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας. Αλλά οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι το 2021 θα φθάσει στο 8,4% του ενεργού πληθυσμού, καθώς τα προγράμματα αυτά καταργούνται.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr