Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που συσκευάζει προϊόντα για την καλοκαιρινή σαιζόν θα μπορεί να συμφωνεί με κάθε εργαζόμενο ένα «ατομικό ωράριο» ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής και των παραγγελιών της. Οι ώρες στην εργασία δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 10 και επάνω σε αυτές η επιχείρηση θα μπορεί να προσθέσει μέχρι 3 ώρες υπερωριακής απασχόλησης. Για το ελαστικό ωράριο (10ωρο) ο εργαζόμενος θα έχει τον ίδιο μισθό που προβλέπει η σύμβασή του, ενώ για την υπερωριακή απασχόληση θα έχει προσαύξηση 40% επί του ωρομισθίου.
Αντιστάθμιση…
Μετά τη λήξη της περιόδου αυξημένης απασχόλησης ο εργοδότης υποχρεώνεται να επιστρέψει στον εργαζόμενο τις 2 επιπλέον ώρες ανά ημέρα, και αυτό θα μπορεί να γίνει είτε με εργασία 6 ωρών ημερησίως μέχρι να ισοφαριστούν οι ώρες που δούλεψε με 10ωρο είτε με μετατροπή των επιπλέον ωρών σε πρόσθεση άδεια. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που είχε σε διάστημα τριών μηνών 2 ώρες απασχόλησης ημερησίως με καθεστώς 5ήμερης εργασίας, δηλαδή για 60 μέρες εργάστηκε 120 ώρες επιπλέον, θα πρέπει να πάρει πίσω τις ώρες αυτές είτε με 6ωρη εργασία ημερησίως για τις επόμενες 60 μέρες είτε με επιπλέον άδεια 15 εργάσιμων ημερών δουλεύοντας όμως 8ωρο.
Αν ο εργοδότης τον απασχολήσει μόνον για το 10ωρο και όταν είναι η ώρα να του επιστρέψει τις επιπλέον ώρες τον απολύσει, τότε θα πρέπει να του δώσει αυξημένη αποζημίωση και οι επιπλέον ώρες που εργάστηκε να πληρωθούν υπερωριακά.
Υπερωρίες
Στις υπερωρίες αυτό που αλλάζει είναι ότι στο εξής οι νόμιμες υπερωρίες αυξάνονται σε 150 ώρες το χρόνο για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ σήμερα οι βιομηχανίες έχουν 96 ώρες υπερωρίας και οι εταιρίες 120 ώρες.
Η διαφορά είναι ότι ένας εργαζόμενος που με το ισχύον καθεστώς θα δουλέψει σήμερα 150 ώρες θα έχει προσαύξηση ωρομισθίου 40% ως τις 120 νόμιμες ώρες υπερωρίας και 80% για τις επόμενες 30 ώρες εφόσον γίνουν χωρίς να δηλωθούν, ενώ με το νέο καθεστώς θα έχει 40% προσαύξηση ως τις 150 ώρες και για τις αδήλωτες υπερωρίες (πάνω από τις 150 ώρες) θα έχει προσαύξηση 120%.
Στην πράξη, αν ένας εργαζόμενος κάνει 150 ώρες υπερωρίες θα πάρει λιγότερα με το νέο καθεστώς, ενώ αν κάνει άνω από 150 ώρες θα παίρνει περισσότερα.
Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τον αποκαλυπτικό πίνακα με τις αλλαγές στις αμοιβές για τις υπερωρίες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.»:
* Εργαζόμενος με μικτές αποδοχές 1.030 ευρώ και ωρομίσθιο 6,1 ευρώ, αν κάνει σήμερα 120 ώρες υπερωρία, παίρνει 1.032 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Αν κάνει 150 ώρες υπερωρίες με το νέο καθεστώς θα πάρει 1.290 ευρώ. Η αύξηση προκύπτει επειδή οι νόμιμες υπερωρίες από 120 γίνονται 150 με την ίδια προσαύξηση (40%). Αν όμως ο εργαζόμενος κάνει 150 ώρες με το ισχύον καθεστώς, εκ των οποίων οι 120 νόμιμες και οι 30 αδήλωτες, θα πάρει 1.361 ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας θα πάρει 71 ευρώ λιγότερα. Για να βγει κερδισμένος θα πρέπει να ξεπεράσει τις 150 ώρες και να μπει στις αδήλωτες υπερωρίες. Ετσι, αν κάνει 30 επιπλέον ώρες (χωρίς άδεια) θα πάρει 331 ευρώ επιπλέον και συνολικά 1.692 ευρώ για τις 180 ώρες υπερωριακής απασχόλησης.
«Διατηρώ»: Επιδοτήσεις έως 50% για ανακαινίσεις διατηρητέων - Ολες οι λεπτομέρειες
* Εργαζόμενος με μικτές αποδοχές 1.350 ευρώ και ωρομίσθιο 8 ευρώ με 120 ώρες υπερωρία σήμερα παίρνει 1.356 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Με 150 ώρες υπερωρία στο νέο καθεστώς θα πάρει 1.695 ευρώ. Αν κάνει 150 ώρες με το ισχύον καθεστώς, εκ των οποίων οι 120 νόμιμες και οι 30 αδήλωτες, θα πάρει 1.784 ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς για τις 150 ώρες νόμιμης υπερωρίας θα πάρει 89 ευρώ λιγότερα. Για να βγει κερδισμένος θα πρέπει να ξεπεράσει τις 150 ώρες με τις αδήλωτες υπερωρίες. Ετσι, αν κάνει 30 επιπλέον ώρες (χωρίς άδεια) θα πάρει 434 ευρώ επιπλέον και συνολικά 2.218 ευρώ για 180 ώρες υπερωριακής απασχόλησης.
Πριν από τις υπερωρίες υπάρχει το καθεστώς της υπερεργασίας, που είναι 5 ώρες επιπλέον την εβδομάδα για το 5ήμερο και 8 ώρες επιπλέον για το εξαήμερο. Το καθεστώς της υπερεργασίας δεν αλλάζει και για τις επιπλέον αυτές ώρες (5 ή 8) ο εργαζόμενος έχει προσαύξηση 20% επί του ωρομισθίου.
Νέο τοπίο
Το μοντέλο δουλειάς που εισάγουν οι ρυθμίσεις για το χρόνο εργασίας (8ωρο, υπερεργασία, υπερωρίες, διευθέτηση) διαμορφώνεται ως εξής:
* Συμβατικό νόμιμο ωράριο 8 ώρες ημερησίως και 40ωρο για 5ήμερη και για 6ήμερη εργασία που γίνεται 45ωρο και 48ωρο με τις ώρες υπερεργασίας για τις οποίες η αμοιβή είναι 20%.
* Υπερωριακή απασχόληση ως 3ώρες ημερησίως και μέχρι 150 ώρες το χρόνο με αμοιβή 40% επί του ωρομισθίου, ενώ για τις πέραν των 3 ωρών ημερησίως και των 150 ωρών ετησίως η προσαύξηση ανεβαίνει στο 120% αν οι υπερωρίες γίνουν χωρίς άδεια και στο 60% αν γίνουν με κατ’ εξαίρεση άδεια του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.
* Διευθέτηση ωραρίου εργασίας πάνω και κάτω από το 8ωρο με ατομική συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη.
Δείτε εδώ τους πίνακες
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Γλυκά Νερά: Συγκλονισμένοι οι αστυνομικοί – Το παιδί σκουντούσε τη νεκρή μητέρα για να ξυπνήσει
- Γάμοι και βαφτίσεις: Πότε ξεκινούν και πώς θα γίνονται – Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν
- Χατζηδάκης στον «Ε.Τ.»: «Παράθυρο» για αύξηση μισθού πάνω από τα 650 ευρώ
- Άρση lockdown: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση – Τι αλλάζει στη ζωή μας από αύριο, τα επόμενα μεγάλα ανοίγματα
- Εργασιακό νομοσχέδιο: Ο νέος νόμος για ωράριο και αποδοχές [πίνακες]
- ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς λόγω ρύπων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr