Επιπλέον, για τις ίδιες κατηγορίες φορολογουμένων εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην ισχύσει το μέτρο της επιβολής φόρου 22% σε περίπτωση μη κάλυψης ποσοστού 30% του ετήσιου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής.
Μιλώντας στη χθεσινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατά την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα απαλλαγούν από τα τεκμήρια διαβίωσης οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:
1 Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.
2 Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.
3 Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
4 Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.
Απενεργοποίηση
Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα φορολογηθούν φέτος αποκλειστικά με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2020, τα οποία θα είναι σαφώς μειωμένα σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2019, λόγω των απανωτών lockdowns. Ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις τέσσερις παραπάνω κατηγορίες δεν θα διατρέξουν φέτος τον κίνδυνο η εφορία να τους προσδιορίσει τεκμαρτό εισόδημα βάσει των δαπανών διαβίωσης για τα σπίτια, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τις βάρκες ή τα σκάφη αναψυχής κ.λπ. Μοναδική προϋπόθεση για να κερδίσουν απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης είναι τα δύο προηγούμενα χρόνια να μην έχουν φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Θα πρέπει, δηλαδή, τουλάχιστον σε μία από τις δύο προηγούμενες χρονιές να μην είχε προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημά τους με τεκμαρτό τρόπο.
Αποδείξεις
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Οσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει υποχρεωτική κάλυψη ποσοστού 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες αποδεδειγμένα εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, υπό την «απειλή» επιβολής φόρου 22% σε τυχόν ποσό που θα μείνει ακάλυπτο, ο υπουργός είπε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν, τελικά, συμφωνηθεί και αποφασιστεί να γίνει μια παρέμβαση, αυτή θα αφορά και πάλι τις παραπάνω τέσσερις κατηγορίες πληγέντων οικονομικά από την επιδημία του κορονοϊού. Η ρύθμιση που θα αποφασιστεί να νομοθετηθεί θα προβλέπει να μην ισχύσει η ποινή της επιβολής φόρου 22% επί του ποσού που δεν θα έχει καταφέρει να καλύψει με ηλεκτρονικές πληρωμές κάθε φορολογούμενος που υπάγεται σε μία από τις τέσσερις παραπάνω κατηγορίες πληγέντων.
Αν και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν σημαντική αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα, τα δύο lockdowns που επιβλήθηκαν το προηγούμενο έτος εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί φορολογούμενοι να μην καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το 80% των φορολογουμένων έχει καταφέρει να καλύψει το 30% του εισοδήματός του με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.
«Διαχωρισμός»
Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου οι παραπάνω τέσσερις κατηγορίες πληγέντων να τύχουν απαλλαγών από τις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και την υποχρεωτική κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών, θα προστεθεί στο φετινό ηλεκτρονικό Ε1 της φορολογικής δήλωσης τουλάχιστον ένας επιπλέον κωδικός. Ο εν λόγω κωδικός θα είναι πιθανότατα προσυμπληρωμένος από το σύστημα TAXISnet για όσους φορολογουμένους υπάγονται σε μία από τις τέσσερις αυτές κατηγορίες πληγέντων, προκειμένου να διαχωριστούν από τους υπόλοιπους για τους οποίους δεν θα ισχύσουν οι συγκεκριμένες απαλλαγές.
Φορολογικές δηλώσεις: Υποβολή μετά το Πάσχα και εξόφληση σε 8 δόσεις
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, εξάλλου, ότι η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μετά το Πάσχα και να παραμείνει ανοικτή ακόμα και μέχρι τον Αύγουστο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.
Οσον αφορά την καταβολή του φόρου εισοδήματος και των λοιπών επιβαρύνσεων που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων, αυτή θα μπορεί να γίνει και φέτος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Ιουλίου για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις τους τον Αύγουστο, θα ισχύσει η υποχρέωση πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων μαζί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οσοι από τους φορολογουμένους επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου το συνολικό ποσό των φόρων του εκκαθαριστικού θα κερδίσουν έκπτωση 3%.
Πληρωμή-«σκούπα» για κουρεμένα ενοίκια
Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες ότι εντός του τρίτου δεκαημέρου του τρέχοντος μηνός θα πραγματοποιηθεί μία πληρωμή-«σκούπα» προς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, η οποία θα αφορά αφενός σε εκκρεμείς αποζημιώσεις για τα «κουρέματα» ενοικίων της περιόδου Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, αφετέρου σε αποζημιώσεις για τα μη εισπραχθέντα ενοίκια ή τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια του διμήνου Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020.
Ειδικότερα, εντός του χρονικού διαστήματος από 20 έως 29 Απριλίου αναμένεται να πληρωθούν:
1 Εκκρεμείς αποζημιώσεις για μειώσεις ενοικίων της περιόδου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020: Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει να «τρέξει» παράλληλα έναν νέο γύρο καταβολής χρηματικών αποζημιώσεων για τα «κουρέματα» ενοικίων που έγιναν το τελευταίο δίμηνο του έτους. Θα τακτοποιηθούν αφενός οι εκκρεμότητες πληρωμών που αφορούν όσους ιδιοκτήτες έχουν επιφέρει διορθώσεις στις δηλώσεις Covid που είχαν υποβάλει, αφετέρου οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που υπέβαλαν πρόσφατα αρχικές δηλώσεις για το συγκεκριμένο δίμηνο στο πλαίσιο μιας δεύτερης ευκαιρίας που δόθηκε μέχρι και τις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία τις ΑΑΔΕ, με την επαναλειτουργία του συστήματος υποβλήθηκαν περίπου 90.000 αρχικές δηλώσεις Cοvid για τον Νοέμβριο και άλλες 65.000 για τον Δεκέμβριο.
2 Εκκρεμείς αποζημιώσεις για μη εισπραχθέντα ενοίκια ή μειωμένα κατά 40% ενοίκια μηνός Ιανουαρίου 2021: Προγραμματίζεται η καταβολή όσων αποζημιώσεων έχουν απομείνει για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις Covid για το μήνα αυτό αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.
3 Διπλή πληρωμή αποζημιώσεων για απολεσθέντα ποσά ενοικίων της περιόδου Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021: Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην ταυτόχρονη καταβολή αποζημιώσεων για τα απολεσθέντα ποσά ενοικίων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν είτε να μην εισπράξουν καθόλου ενοίκια τους μήνες αυτούς από τους επιχειρηματίες μισθωτές τους, είτε υποχρεώθηκαν να εισπράξουν τα ενοίκια των μηνών αυτών μειωμένα κατά 40%. Ουσιαστικά, η αποζημίωση για τον Μάρτιο θα προκαταβληθεί ταυτόχρονα με την αποζημίωση για τον Φεβρουάριο, χωρίς να απαιτηθεί από τους δικαιούχους ιδιοκτήτες να έχουν υποβάλει προηγουμένως δηλώσεις Covid για τον Μάρτιο. Η προκαταβολή της αποζημίωσης για τα απολεσθέντα ενοίκια του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
* Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
* Ο εκμισθωτής – νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
* Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
* Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
* Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση Covid τον Φεβρουάριο.
* Να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Έσκασε η «βόμβα» της European Super League: «Ξεκινάμε για τουρνουά 20 ομάδων» – Έντονες αντιδράσεις και ανησυχία
- Σχολές οδηγών: Έτσι θα λειτουργούν από σήμερα – Όλα τα μέτρα
- Self test: Από σήμερα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα – Τα 18 SOS για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr