ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολές οδηγών: Έτσι θα λειτουργούν από σήμερα – Όλα τα μέτρα

Σχολές οδηγών: Έτσι θα λειτουργούν από Δευτέρα -Όλα τα μέτρα

Μαρίνα Ξυπνητού

Επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου όλες οι σχολές οδηγών με τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού, τόσο για τη διενέργεια θεωρητικών όσο και πρακτικών μαθημάτων για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων.

Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά με ασφάλεια και υγειονομικά μέτρα περιμένει από σήμερα χιλιάδες εν δυνάμει οδηγούς, οι οποίοι θα μπορούν να δώσουν εκ νέου για δίπλωμα. Από την άλλη, οι έχοντες εμπειρία χρόνων στο τιμόνι ήδη ξεχύνονται στους δρόμους της Αττικής, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση 60% σε ορισμένες οδικές κυκλοφορίες, καθώς επιτρέπονται πλέον τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Επειτα από εισήγηση του υφυπουργού Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ξεκινούν από σήμερα να επαναλειτουργούν όλες οι κατηγορίες σχολών οδηγών, με τη σχετική ΚΥΑ να προβλέπει ότι επιτρέπεται η διενέργεια εξ αποστάσεως μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης, καθώς και μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών, υπό τις εξής προϋποθέσεις τήρησης υγειονομικών μέτρων:

α. απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι,

β. υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εμπλεκόμενους,

γ. διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν από το προγραμματισμένο μάθημα για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για τους εκπαιδευτές.

Για λεωφορεία, φορτηγά 

Επίσης, επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών, συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για την απόκτηση ΠΕΙ και ειδικής άδειας ΕΔΧ-ΤΑΞΙ, υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές και τήρησης των ακολούθων στις αίθουσες εξέτασης:

– Πλήρωση έως και με το 50% της χωρητικότητάς τους και με την κατά το δυνατόν αραιότερη και ομοιόμορφη κατανομή των εξεταζόμενων στο χώρο.

– Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

– Σταδιακή και ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος των υποψηφίων.

– Αερισμός για 30 λεπτά της ώρας μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

– Απολύμανση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εξαρτημάτων τους καθώς και των θέσεων των υποψηφίων κατά τα διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

Οσον αφορά στη διενέργεια των πρακτικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών, πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

– Με ευθύνη του παριστάμενου εκπαιδευτή η μεταφορά των υποψηφίων από και προς το χώρο της εξέτασης υλοποιείται τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων και κανόνων περί μεταφοράς επιβατών που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού Covid-19.

– Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν την εξέταση για τους υποψήφιους οδηγούς και διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές.

– Διενέργεια του ελέγχου των δικαιολογητικών και των ερωτήσεων εκτός του εκπαιδευτικού οχήματος.

– Απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών δοκιμασιών, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι.

Τέλος, όσον αφορά ειδικά στα δίκυκλα, ο υποψήφιος εξετάζεται φορώντας τον ατομικό εξοπλισμό και ρουχισμό του. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει εξοπλισμό, όπως επιαγκωνίδες ή επιγονατίδες, μπορεί να δανειστεί από τον εκπαιδευτή, ο οποίος οφείλει να τις απολυμαίνει πριν από κάθε χρήση.

Αλλαγές

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει ανακοινώσει αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των διπλωμάτων, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι πλέον οι 17χρονοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα οδήγησης (θεωρητικά και πρακτικά). Ωστόσο, για να εξεταστούν και να πάρουν την άδεια οδήγησης, θα γίνεται εφόσον συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Επιπλέον, αλλάζει η φιλοσοφία της θεωρητικής εξέτασης και της πρακτικής δοκιμασίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα, έρχονται:

 • Νέα εγχειρίδια για την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών, υπό την παιδαγωγική επιμέλεια του Ευγενίδου Ιδρύματος.
 • Καταργείται το σύστημα εξέτασης που βασίζεται σε προκαθορισμένες ερωτήσεις με γνωστές απαντήσεις και δημιουργείται τράπεζα θεμάτων που προϋποθέτει τη διενέργεια θεωρητικών μαθημάτων στη σχολή οδήγησης.
 • Ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και ειδική θεωρητική εξέταση για ειδικές ομάδες πληθυσμού: πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και όσοι έχουν προβλήματα ακοής.
 • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με διεύρυνση της πλατφόρμας e-drive academy σε συνεργασία με το υπ. Παιδείας και τη διοργάνωση προγραμμάτων μέσω του ΙΝ.ΕΠ. του ΕΚΔΑΑ.
 • Κατάρτιση εκπαιδευτών οδήγησης και πιστοποιημένη επιμόρφωση τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια.

 Αύξηση 34,3% στην κίνηση οχημάτων

 Στους δρόμους φαίνεται πως ξεχύθηκαν οι οδηγοί τα προηγούμενα δύο Σαββατοκύριακα, με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική αύξηση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα, σε σύγκριση με το τελευταίο του Μαρτίου, διαπιστώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων το πρώτο ήταν αυξημένη κατά 28,7%, ενώ το δεύτερο σημείωσε επιπλέον αύξηση 5,6%.

Συνολικά, δηλαδή, τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα η κίνηση λόγω άρσης της απαγόρευσης των μετακινήσεων μεταξύ δήμων σημείωσε αύξηση 34,3%.

«Η απόκλιση τα Σαββατοκύριακα σε σχέση με τις καθημερινές είναι σημαντική. Με βάση προηγούμενη καταγραφή των στατιστικών από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Κυκλοφορίας, η οποία περιείχε στοιχεία μέχρι και την Τρίτη 13/4, η κίνηση τις καθημερινές εμφάνιζε αύξηση μόλις 2,7%», σημειώνει χαρακτηριστικά η περιφέρεια.

ΟΔΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ

 • Λ. Βουλιαγμένης 57,7%
 • Λ. Μεσογείων 49,1%
 • Λ. Αθηνών 44,9%
 • Λ. Ποσειδώνος 43,9%
 • Λ. Βασ. Σοφίας 37,5%
 • Λ. Κηφισού 26,4%

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολές οδηγών: Έτσι θα λειτουργούν από Δευτέρα – Όλα τα μέτρα

Ανδρέας Ντίνης

Ανοίγει η αγορά με click away στην Κοζάνη – Με self test οι σχολές οδηγών – Αλλάζει ο χάρτης του κόκκινου

Tinad

Επιστρεπτέα 7: Οι νέες επιχειρήσεις που δικαιούνται μερίδιο από το 1 δισ.

Δημήτρης Ντόγκας

Κύκλωμα με τα διπλώματα οδήγησης: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι ιδιοκτήτες και υπάλληλοι Σχολών Οδηγών

Ανδρέας Ντίνης

Επιστρεπτέα 7: Αντίστροφη μέτρηση για 300.000 επιχειρήσεις – Οι νέοι δικαιούχοι

Δημήτρης Ντόγκας

Ξεχάστε το πώς ήταν προποτζίδικα, σχολές οδηγών και υπαίθριοι πάγκοι – Δείτε πώς θα λειτουργούν από τη Δευτέρα

Μιχάλης Μάρδας