Την ίδια ώρα αχλύς μυστηρίου καλύπτει την πορεία των εσόδων, αφού, όπως γίνεται εύκολα διακριτό, είναι δύσκολη η αποτύπωση της ρεαλιστικής πορείας τους, δεδομένου ότι ανθεί η παραοικονομία στον κλάδο, με επιτομή όλων τις παράνομες κατοικίες.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο τουρισμός διεθνώς εξακολουθεί να αναπτύσσεται (εκτιμήσεις ΙΡΚ για διεθνή ταξίδια από ευρωπαϊκές χώρες στο +4% για το 2017, από ασιατικές χώρες και από ΗΠΑ στο +6%). Οπως σημειώνει, τα ειδικότερα στοιχεία για την επερχόμενη σεζόν για την Ελλάδα φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με σαφείς ανοδικές τάσεις για τον εισερχόμενο τουρισμό.
«Ομως, η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης καθώς και η ευρύτερη πολιτικοοικονομική αστάθεια που πλέον πλήττει ευθέως και τις αγορές μας, δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό. Επιπροσθέτως, η υψηλή φορολογία πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και δημιουργεί σημαντικά αντικίνητρα για εργασία και επιχειρείν» επισημαίνει ο ΣΕΤΕ συμπληρώνοντας: «αναφορικά με τις αγορές ενδιαφέροντος για τον ελληνικό
τουρισμό, μετά το BREXIT και τη διολίσθηση της λίρας, με αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο στα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, μεγάλες χώρες (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία) έχουν εκλογές το 2017 με αποτέλεσμα να προκαλείται αβεβαιότητα που δεν αποτελεί καλό σύμμαχο για καταναλωτικές δαπάνες, περιλαμβανομένων και των ταξιδιωτικών».
Θετική εξέλιξη για τον τουρισμό κατά το Σύνδεσμο «αποτελεί η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, όπου σε έκταση 438.000 στρεμμάτων ο επενδυτής θα κατασκευάσει resort 35.000 τ.μ. ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί και η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στα ¾ περίπου της συνολικής έκτασης.
Αντίθετα, αρνητική εξέλιξη, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του City Break, αποτέλεσε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Οπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Ιωάννης Ρέτσος, μετά από μια χρονιά υπερβολικής φορολόγησης, που έπληξε και θα συνεχίσει να πλήττει όλους τους Ελληνες φορολογούμενους και φυσικά το σύνολο του τουριστικού κλάδου, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι το 2017 να είναι έτος αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας.
«Η γενικότερη διεθνής αστάθεια, όχι μόνο στις εύφλεκτες ζώνες της περιοχής μας αλλά και στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να μας κάνουν ακόμα πιο προσεκτικούς στο πώς χειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους εταίρους. Η Ελλάδα έχει όλους τους λόγους για να μην αποτελέσει ένα ακόμα κομμάτι αβεβαιότητας σε αυτή την τόσο ταραγμένη περίοδο που βιώνει ο πλανήτης μας. Δυστυχώς, όμως, κινδυνεύουμε να μπούμε και πάλι σε μια περίοδο εσωστρέφειας και απομονωτισμού. Οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι απολύτως αρνητικές.
Για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και φυσικά για τον τουρισμό. Οπως είναι γνωστό και πολλές φορές ειπωμένο, το τουριστικό προϊόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε όλες τις διεθνείς αναταράξεις. Επηρεάζεται άμεσα και με απρόβλεπτες συνέπειες. Γι’ αυτό και θα πρέπει να λειτουργούμε ως μέρος μιας λύσης και όχι πάντα ως μέρος του προβλήματος», προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Οι Γερμανοί (τουρίστες) ξανάρχονται
Μπορεί η Ισπανία να παραμένει ο πρώτος προορισμός των Γερμανών και φέτος, ωστόσο η μέχρι τώρα πορεία των κρατήσεων αναδεικνύει την Ελλάδα ως «την απόλυτη τάση» στη γερμανική αγορά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Thomas Cook.
H Ελλάδα αναγνωρίζεται απ’ όλους τους Tour Operators ότι είναι ο νικητής στην αύξηση των κρατήσεων, με ισχυρή ζήτηση για Κρήτη, Ρόδο, Κω και άλλους νησιωτικούς προορισμούς. Η TUI έχει ήδη αναφέρει ότι έχει αύξηση 41% στις κρατήσεις για την Ελλάδα, όπου έχει αυξημένη χωρητικότητα στους κύριους προορισμούς της κατά 40% αυτό το καλοκαίρι.
Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης (από ευρωπαϊκές αγορές και όχι μόνο από τη Γερμανία) για τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας είναι οι πληροφορίες από Κρήτη και Ρόδο ότι ήδη αρκετά ξενοδοχεία σταμάτησαν τις πωλήσεις, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα δωμάτια για τη θερινή περίοδο.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Η Ισπανία έχει σταθερά υψηλή ζήτηση, διατηρώντας την πρώτη θέση στους προορισμούς των Γερμανών, καλά επίσης κινούνται οι κρατήσεις για Ιταλία και Πορτογαλία, ενώ είναι σαφής η ανάκαμψη της Αιγύπτου μετά τη δραματική πτώση τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, η Τουρκία συνεχίζει να έχει και φέτος μεγάλη πτώση στη ζήτηση.
Γενικά οι κρατήσεις στη γερμανική αγορά για τις θερινές διακοπές του 2017 κινούνται σε υψηλά επίπεδα ήδη από το προηγούμενο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και η τάση αυτή φαίνεται να έχει ενισχυθεί τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, που παραδοσιακά είναι η ισχυρότερη περίοδος κρατήσεων του έτους.
Οι ερευνητές της εταιρίας GfK, που ανέφεραν αύξηση κρατήσεων 13% τον Δεκέμβριο (έναντι του ίδιου μήνα του 2015), δήλωσαν ότι υπήρξε έντονα ανοδική ζήτηση κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Η TUI Γερμανίας αναφέρει ότι η ζήτηση μέχρι τώρα είναι πολύ μπροστά από πέρυσι, ενώ μόνο το Σάββατο 14 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 20.000 κρατήσεις. Ο επικεφαλής της TUI Γερμανίας Sebastian Ebel δήλωσε ότι πολλοί Γερμανοί που δεν πήγαν διακοπές πέρυσι σπεύδουν φέτος να κάνουν κράτηση νωρίς.
Ο Joachim Boyd, διευθύνων σύμβουλος της weg.de, αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση για Μαγιόρκα, Κανάρια Νησιά, Πορτογαλία, Ελλάδα και Βουλγαρία, εκτιμώντας ότι και η Αίγυπτος θα έρθει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος των Γερμανών για κράτηση μέσα από φθηνές προσφορές.
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης των τουριστών το 2016, σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ReviewPro, που επεξεργάζεται το SETE Intelligence (ο φορέας ερευνών του ΣΕΤΕ). Το ποσοστό ικανοποίησης για τη χώρα μας είναι 85,4%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 83,2%.
Στο δείκτη σχέσης ποιότητας-τιμής η Ελλάδα βρίσκεται στη τρίτη θέση με 84,0%, υστερώντας της Τουρκίας (85,2%) και της Κύπρου (84,3%). Στον τομέα της εξυπηρέτησης η Ελλάδα βρίσκεται στη πρώτη θέση με το εντυπωσιακό 88,1%. Στην εστίαση στην πρώτη θέση με 86,7% βρίσκεται η Κύπρος ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη με 84,1% και ακολουθεί η Ιταλία με 83,5%.
H εικόνα, ωστόσο, ανά κατηγορία διαφοροποιείται και η Ελλάδα έχει συγκριτικά υψηλότερη θέση στις χαμηλότερες κατηγορίες και χαμηλότερη θέση στις υψηλότερες κατηγορίες.
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
pressntigri@gmail.com
Από το ένθετο «Οικονομία» την έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής