Η σχετική μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος θέλει την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου να φέρνει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο μέχρι και το 2030, αυξάνοντας παράλληλα σε ετήσια βάση και την παραγωγικότητα της οικονομίας κατά 2%. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 35% μέχρι και το τέλος της 10ετίας αντισταθμίζοντας τη μείωση για το διάστημα 2010-2020. Παράλληλα, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η αξιοποίηση των 32 δισ. μπορεί να δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας αποτρέποντας και το brain drain της τελευταίας 10ετίας.
Μαραθώνιος για το Ταμείο Ανάκαμψης
Το οικονομικό επιτελείο από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι και σήμερα έχει φτάσει το επίπεδο της προετοιμασίας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε επίπεδα πρωτόγνωρα όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ωστόσο, η προσπάθεια είναι μαραθώνιος που βρίσκεται στο πρώτο χιλιόμετρο όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός.
Ο δρόμος θα είναι μακρύς, καθώς όλα θα πρέπει να πάνε καλά όχι μόνο σε σχεδιασμό αλλά και σε υλοποίηση. Τούτο διότι όσα κονδύλια δεν θα έχουν απορροφηθεί μέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2026 θα χαθούν καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε ως έκτακτο χρηματοδοτικό εργαλείο θα πάψει τότε να υφίσταται όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Στο πεδίο της εφαρμογής το πρώτο ζητούμενο είναι να κινητοποιηθούν ιδιωτικοί πόροι 25 δισ. ευρώ ώστε από τα αρχικά 32 δισ. ευρώ να φτάσουμε στο τέλος του 2026 τα 57 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα σε πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Η πραγματική πρόσκληση ξεκινά μετά την έγκριση του προγράμματος και το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα «τρέχει» παράλληλα με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 (δηλ. το επόμενο ΕΣΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι για να μη χαθούν κονδύλια ούτε από το ένα ούτε από το άλλο πρόγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει από φέτος μέχρι και το 2026 να απορροφά περίπου 10 δισ. κοινοτικών πόρων κάθε χρόνο (6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και 4 δισ. από το ΕΣΠΑ).
Επιπλέον, ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει θα επιτυγχάνει σε εξαμηνιαία βάση τους στόχους και τα διαρθρωτικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και των αντίστοιχων του ΕΣΠΑ.
Το 2023 θα γίνει ενδιάμεση αξιολόγηση ώστε τα εθνικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης να προσαρμοστούν για να ολοκληρωθούν έως το 2026.
Το στοίχημα κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων
Ενα ακόμη μεγάλο στοίχημα που βάζει το Ελλάδα 2.0 είναι ότι μαζί με τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ που θα απορροφήσει κατά 100% θέλει να κινητοποιήσει επιπλέον ιδιωτικούς πόρους 20,1 δισ. ευρώ επιτυγχάνοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ. Τούτο χωρίς το Δημόσιο να δίνει επιχορηγήσεις ή εγγυήσεις στους υποψήφιους επενδυτές.
Το Δημόσιο θα ενισχύσει μέχρι και το 50% του ποσού της επένδυσης με δάνεια με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Ουσιαστικά η βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα περιορίζεται στο να παρέχει φθηνό δανεισμό με ορίζοντα αποπληρωμής 8 έως 12 ετών που δεν μπορούν να πετύχουν ούτε και οι μεγάλες επιχειρήσεις εντός Ελλάδας. Το ρίσκο της επένδυσης θα βρίσκεται κατά 100% στον επενδυτή ο οποίος θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί η επένδυση να δημιουργήσει έσοδα για να πληρώσει το δημόσιο δάνειο, να παρουσιάσει ίδια κεφάλαια ίσα με το 20% του προϋπολογισμού της επένδυσης και να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση τρίτου για το υπόλοιπο 30% από το τραπεζικό σύστημα.
Οι ενισχύσεις θα γίνονται μέσω ανοιχτών προκηρύξεων, δηλαδή μέχρι και της εξάντλησης του προϋπολογισμού, σε πέντε βασικές επιλεξιμότητες, ήτοι:
- Στήριξη της εξωστρέφειας και των εξαγωγών.
- Πράσινες επενδύσεις.
- Ψηφιακές επενδύσεις.
- Ερευνα και καινοτομία.
- Συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων.
Τρεις κατευθύνσεις
Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα δίνονται σε τρεις κατευθύνσεις: Σε μεγάλες επενδύσεις όπου το 30% της χρηματοδότησης θα καλύπτεται από την ΕΤΕπ και την EBRD, σε επενδύσεις μεσαίων επιχειρήσεων που συγχρηματοδότης θα είναι οι εμπορικές τράπεζες και σε υψηλότερου ρίσκου επενδύσεις που θα κάνουν νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις.
Οι εμπορικές τράπεζες, εκτός από μια χρηματοδότηση κοντά στα 7 δισ. ευρώ που θα πρέπει να παρέχουν μέσω του 30% της χρηματοδότησης, θα αναλάβουν ουσιαστικά και το έργο της αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων πριν αυτές αναζητήσουν την κρατική συνδρομή. Για τον λόγο αυτό τα στελέχη των υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης ζητούν από τις τράπεζες να καλέσουν τους υποψήφιους επενδυτές ώστε μέχρι να έρθει η προκαταβολή των 4 δισ. μέσα στο καλοκαίρι (εκ των οποίων 1,3 δισ. θα είναι σε δάνεια) να προχωρήσουν γρήγορα η επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ριφιφί στο Ψυχικό: O E.T. αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές της δικογραφίας
- Σοκ: Νεκρή 16χρονη που είχε προσβληθεί από κορωνοϊό
- Κορωνοϊός 04/04: 1955 νέα κρούσματα, 78 νεκροί και 749 διασωληνωμένοι
- Αποκλειστικό: Απόφαση-βόμβα από το Εφετείο δίνει ανάσα στους εγγυητές δανείων
- Στρατόπεδο «Παύλου Μελά»: Με γοργούς ρυθμούς τρέχει η ανάπλαση [εικόνες]
- Σχέδιο Ελλάδα 2.0 και εκλογές: Τι φανερώνουν οι δράσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Πούτιν και Δύση σε τροχιά σύγκρουσης – Όλο το παρασκήνιο της κόντρας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr