Αυτήν τη φορά η «μάχη» μεταφέρεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς στις 13 Απριλίου εκδικάζεται η προσφυγή που έχουν καταθέσει οι Μεσσήνιοι κατά της υπουργικής απόφασης Αποστόλου, με την οποία η ποικιλία «ελιά Καλαμών» μπορεί να χρησιμοποιεί την επωνυμία «Kalamata Olives», χωρίς φυσικά τη σήμανση ΠΟΠ, για την πώλησή τους στις αγορές εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και διεθνώς.
Διαφωνία
Δεδομένου ότι η ελληνική ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα («Kalamata variety»), όπως δημοσιεύεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου («International Olive Council»), αποτελεί δημοφιλή ιστορική διεθνή εμπορική ονομασία για τις εξαγωγές του προϊόντος (Kalamata Olives) ήδη από το 1930, οι παραγωγοί, μεταποιητές και εξαγωγείς της συγκεκριμένης ποικιλίας επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη του προϊόντος. Επιπλέον, σύμφωνα με την πλευρά του κλάδου της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, η φήμη και η εμπορική αναγνωρισιμότητα της ποικιλίας αυτής προϋπήρχαν για δεκαετίες πριν από την αναγνώριση της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας το 1996.
Σημειώνεται ότι η ποικιλία «ελιά Καλαμών» καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη Λακωνία, στην Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, ενώ οι εξαγωγές της αγγίζουν σήμερα τους 60.000 τόνους ετησίως και η αξία τους ξεπερνά στα 200 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η ετήσια παραγωγή της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», περιορισμένη στα όρια του Νομού Μεσσηνίας, ανέρχεται στους 2.000 τόνους, ενώ η τελική ποσότητα προϊόντος ΠΟΠ που συσκευάζεται περιορίζεται σε εκατοντάδες τόνους ετησίως.
«Καμπανάκι»
Στο πλαίσιο αυτό, φορείς όπως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα βρεθούν σε δεινή θέση, εφόσον ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να αποσύρουν από τα ράφια των διεθνών αγορών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς κ.λπ., τα προϊόντα τους με την επωνυμία «Kalamata Οlives».
Αλλωστε, πολύ πριν υπογραφεί η απόφαση Αποστόλου κατοχυρώνοντας για τις ελιές Καλαμών την επωνυμία «Kalamata Olives», οι Αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν τους Ελληνες εξαγωγείς της συγκεκριμένης ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς ότι αποσύρουν από τα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ τις συσκευασίες λιανικής επιτραπέζιων ελιών που αναγράφουν «Kalamata Olives», ενώ σε αντίστοιχη κίνηση είχαν προχωρήσει και στελέχη του λιανεμπορίου της ιταλικής αγοράς.
Από την πλευρά τους, οι τοπικοί φορείς της Μεσσηνίας αναφέρουν ότι η εμπορική επωνυμία «Kalamata Olives» για τις ελιές Καλαμών θα δημιουργήσει σύγχυση στις αγορές του εξωτερικού σε σχέση με το δικό τους προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η αποδοχή μιας τέτοιας επωνυμίας θέτει σε κίνδυνο την ελληνικότητα του προϊόντος, καθώς η ονομασία «Kalamata Olives» μπορεί να χρησιμοποιείται στη σήμανση του τελικού προϊόντος από οποιαδήποτε άλλη χώρα πέραν της Ελλάδος, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο κ.λπ.
Αντίθετα, ο κλάδος της ελιάς Καλαμών υποστηρίζει ότι η αναγραφή της ποικιλίας του προϊόντος εξασφαλίζει τον ισότιμο ανταγωνισμό για τους ελαιοπαραγωγούς και μεταποιητές της υπόλοιπης Ελλάδας σε σχέση με αυτούς του Νομού Μεσσηνίας, ενώ παράλληλα τους ισχυροποιεί στις αγορές του εξωτερικού απέναντι σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες.
Απόφαση
Καθώς πρόκειται για μια διαφωνία ετών, η τελευταία πράξη αναμένεται να… παιχτεί στην αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 13 Απριλίου, το οποίο θα αποφανθεί για την ονομασία της ελιάς Καλαμών μετά την προσφυγή των Μεσσηνίων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr