Στην τριμηνιαία Έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, σημειώνεται πως «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λείψουν οι τριβές και μάχες οπισθοφυλακής το 2017 και οι επίσημες προσδοκίες για την ανάπτυξη θα τεθούν σε δοκιμασία. Αλλά το Μνημόνιο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται γιατί ευνοείται μεταξύ άλλων και από το γεγονός ότι ουδείος εκ των ιθυνόντων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιθυμεί να σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια του». Σε συνάρτηση με αυτό, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρεται και στο ενδεχόμενο πτώχευσης: «Μετά από πτώχευση και έξοδο από τη ζώνη του Ευρώ, θα εκελίψει ο «αυτοπεριορισμός» της ελληνικής πολιτικής εντός και μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος με τους κανόνες και τις ευκαιρίες του. Η όποια κυβέρνηση τότε, θα «παραδέρνει» στη θάλασσα του διεκδικητισμού κατακερματισμένων συμφερόντων και της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών σε ένα σχεδόν σίγουρα κατακερματισμένο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, το οποίο θα αναζητά τη συγκρότηση μιας νέας ταυτότητας στο διεθνές περιβάλλον από χειρότερες θέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας».
Σχολιάζοντας στον Αθήνα 9.84 τα όσα ακούγονται ότι η κυβέρνηση ενδέχεται μέχρι το καλοκαίρι, που υπάρχει η μεγάλη δόση αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων, να έχει συγκεντρώσει όσα χρήματα χρειάζεται, από την υπαραπόδοση φόρων, ώστε να μην υπάρχει τρομερή ανάγκη και να μην μπορεί να πιεστεί από Ευρωπαίους για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας εμφανίστηκε επιφυλακτικός.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
«Υπάρχει μια αμφιβολία κατά πόσο φθάνουν ακόμα και αυτά τα παραπάνω έσοδα να καλύψουν όλες τις επιμέρους πληγές και τις ανάγκες της χώρας στο μέλλον», τόνισε, ενώ σε ερώτηση αν θα μπορούσε να το κάνει σε συνδυασμό με μια στάση πληρωμών, υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχει μεγάλη στάση πληρωμών στις υποχρεώσεις του κράτους.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του τονίζει όπως αναφέρει η Καθημερινή, για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, καταγράφεται επίσης μια νέα προειδοποίηση: «Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα, από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό».
Εναντι όλων αυτών, τονίζεται: «Προφανώς, η πολιτική ηγεσία, στο βαθμό που της αναλογεί, δυσκολεύεται να πείσει διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς πυλώνες για την ανάληψη των αναγκαίων μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα πρέπει να υιοθετήσει όταν καταλήξει η συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματος».
Παράλληλα σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες για μετά το τέλος του τρέχοντος Προγράμματος, το Γραφείο στην Εκθεση του σημειώνει πως ή αυτές θα καλυφθούν από έξοδο στις αγορές, είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης: «Προφανώς ένα νέο αίτημα το 2018 για δάνειο από τον ΕΜΣ θα συνοδευτεί από ένα τέταρτο Μνημόνιο».
Τέλος, για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Δεν φαίνεται να προηγήθηκε πειστική ιεράρχηση των κοινωνικών αναγκών. Αφησε άλλες κατηγορίες ευπαθώς ομάδων, με πολύ χαμηλότερο εισόδημα από το ότιο των 850 ευρώ (πχ μακροχρόνια άνεργους), επαναλαμβάνοντας άστοχες επιλογές του παρελθόντος»