Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης ο οποίος παρακολουθεί από πολύ κοντά τις διαπραγματεύσεις τόνιζε από χθες την ανάγκη συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.
Δεδομένων των ειδικών συνθηκών, δηλαδή του πλήθους των εκκρεμοτήτων και της απαίτησης πολλών χωρών της ευρωζώνης για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί πριν από τη συνεδρίαση, στο περιθώριο του Εurogroup, μεταξύ των δανειστών, ώστε να καταλήξουν σε μια ενιαία θέση, την οποία θα συζητήσουν λίγο αργότερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η πρόταση
Ενα από τα σενάρια για να γίνει πιο εύκολη η ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι το υπουργείο Οικονομικών να δεχθεί την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων όπως η μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους και της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις με τη δυνατότητα να ανακληθούν τα μέτρα αν η Ελλάδα δεν αποκλίνει από το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Σε αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πρόθυμοι να περιγράψουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα οδηγήσουν σε θετική αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του από το ΔΝΤ και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Βεβαίως η πρόταση αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το πολιτικό κόστος και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο αυτό ανέφερε εμμέσως σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας είναι η πολιτική σταθερότητα.
Ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης βρίσκονται από χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα του Βελγίου με την πρόταση που έχουν λίγο-πολύ προαναγγείλει όλες αυτές τις ημέρες: ένα δημοσιονομικό κόφτη με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και προληπτικά μέτρα πολιτικής για να υποστηριχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Με αυτή την πρόταση υπάρχει ακόμη η προσδοκία να γίνουν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επίτροπο Μοσκοβισί προκειμένου η διαπραγματευτική ομάδα να μη βρεθεί προ εκπλήξεως κατά τη συνεδρίαση της συνόδου των υπουργών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνουν την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% ώστε να κλείσει οριστικά το δημοσιονομικό κενό των περίπου 700 εκατ. ευρώ που βλέπουν οι θεσμοί για το 2018.
Μέχρι Φεβρουάριο
Κοινοτικές πηγές επαναλάμβαναν χθες ότι το σημερινό Eurogroup δεν θα πάρει κάποια τελική απόφαση για την Ελλάδα. Στόχος είναι να εγκριθεί από όλους το θέμα της επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, αλλά και η βάση των τελικών διαπραγματεύσεων για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Οι ίδιες πηγές ανάφεραν την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συμφωνία στο επόμενο Εurogroup, λόγω της πολιτικής κατάστασης στην ευρωζώνη, όπου τρεις σημαντικές χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) έχουν μπροστά τους δύσκολες εκλογές που ξεκινούν τον Μάρτιο και ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο.
Σχετικά με τη στάση των δανειστών, ξεκαθάριζαν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι επιβεβλημένη και τόνιζαν με νόημα ότι «θα πρέπει αυτοί που εύχονται να φύγει να προσέχουν τι εύχονται».
Κοινή πρόταση
Κρίσιμο θέμα θα είναι και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και το ΔΝΤ θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το τι θα ζητήσουν από την Ελλάδα ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει μια κοινή πρόταση για την υπέρβαση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η δεύτερη αξιολόγηση και την επίτευξη συμφωνίας μέσα σε λιγότερο από 30 ημέρες.
Ενα δεύτερο θέμα που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι το σε πόσα χρόνια μεταφράζεται ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη Γερμανία, ο στόχος θα πρέπει να μείνει στο 3,5% για μία δεκαετία ενώ άλλοι συζητούν για τρία έως και πέντε χρόνια.
Πάντως στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς ένα καλό σημείο για την έναρξη των συζητήσεων, προσθέτοντας όμως με νόημα: «Αν συγκρίνουμε την έναρξη με την προσγείωση καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για διαφορετικά πράγματα».
Σε σχέση με τα άλλα ανοιχτά ζητήματα, ανέφερε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα εργασιακά και τα θέματα της ενέργειας, ενώ για το δημοσιονομικό κενό του 2018 είπε ότι η συζήτηση είναι περισσότερο επιφανειακή δεδομένου ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος υπάρχει ο «κόφτης» που εγγυάται τη διόρθωση της κατάστασης. Πάντως, το κενό του 2018 τοποθετείται στα 200 εκατ. ευρώ αλλά δεν εμπνέει ανησυχία η εξεύρεση του ποσού.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να πετύχουμε συμφωνία τον Φεβρουάριο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ», κατέληξε σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου