Αν και το συνολικό ποσό των ζημιών για το έτος 2020 δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα επακριβώς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Αγροτικού Τύπου», κυμαίνεται γύρω στα 150 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια η καταβολή των αποζημιώσεων του προηγούμενου έτους πραγματοποιείται σε διάστημα ενός έτους, με το 65%-70% των αποζημιώσεων να καταβάλλεται έως τον Ιούλιο.
Φέτος, η κυβέρνηση καταβάλλει στον ΕΛΓΑ 30 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του κράτους για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, σύμφωνα με το νόμο 3877/2010, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί σε αποζημιώσεις.
Επιπλέον, εντός του τρέχοντος έτους οι αποζημιώσεις για το 2020 θα καταβληθούν στο 100% και όχι τμηματικώς, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Παρά τις πρόσφατες θεομηνίες, όπως στην περίπτωση του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», ο οποίος επιβάρυνε με τεράστιο όγκο εργασιών τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, ο ΕΛΓΑ πέτυχε, χάρη στους εντατικούς ρυθμούς εργασίας και με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων και της σύνταξης πορισμάτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να αποπληρώνει σε ποσοστό άνω του 60%-70% των αποζημιώσεων σε αγρότες μέχρι και το τέλος Μαρτίου, όπου αναμένεται νέα «γενναία» πληρωμή.
Υπενθυμίζεται ότι εντός τεσσάρων μηνών από την εκδήλωση του ακραίου καιρικού φαινομένου, ο Οργανισμός κατέβαλε περίπου 47 εκατ. ευρώ στους αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».
Μάλιστα, δόθηκαν προκαταβολές ύψους 100 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι στις περιοχές, οι οποίες οριοθετήθηκαν ως έχουσες ζημία 100%, ενώ με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του ν. 4737/2020 καταβλήθηκαν για πρώτη φορά αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση των ζημιών έγινε με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ.
Ψηφιακά η εκτίμηση ζημιών
Στο μεταξύ, ψηφιακά γίνονται πλέον οι καταγραφές των ζημιών από τους γεωτεχνικούς εκτιμητές του Οργανισμού. Με την απόφαση που υπέγραψαν τον Ιανουάριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο (φωτο), και τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.», Σταύρο Ασθενίδη, καταργείται το… χαρτί και μολύβι και αντικαθίστανται με τάμπλετ και λάπτοπ.
Η «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ», όπως ονομάζεται το έργο, αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ασφαλιστικού Οργανισμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,85 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Η πλήρης ανάπτυξή του προβλέπεται να επιτευχθεί την επόμενη τριετία, ενώ πιλοτικά αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του τρέχοντος έτους.
Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα προμηθευτούν με τάμπλετ τα οποία θα διαθέτουν ενσωματωμένη ειδική web εφαρμογή (mobile app) και θα μπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω των ασύρματων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, όπως είναι το 4G και σύντομα και το 5G.
Αυτό θα τους δίνει τη δυνατότητα, όταν θα προσέρχονται στα προς εκτίμηση αγροτεμάχια, να μπορούν μέσω των τάμπλετ να έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του πληττόμενου αγρότη, προχωρώντας έτσι στην ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας γρήγορα και χωρίς αστοχίες.
Τα προηγούμενα χρόνια, η διαδικασία του εκτιμητικού έργου καθώς και αυτή της εκκαθάρισης και καταβολής των αποζημιώσεων κατέγραφαν σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι πληττόμενοι αγρότες να λαμβάνουν τα χρήματά τους ακόμα και μετά από ένα χρόνο από την εκδήλωση της ζημιάς, και μάλιστα με δόσεις.
Μέχρι σήμερα η επιτόπια καταγραφή των ζημιών από τους γεωτεχνικούς εκτιμητές γίνεται στο χωράφι με τον παραδοσιακό τρόπο της συγγραφής με «τετράδιο και μολύβι».
Στη συνέχεια καθαρογράφονται τα στοιχεία στα τοπικά υποκαταστήματα των ΕΛΓΑ και ακολουθεί η διαδικασία της μεταφοράς των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα του Οργανισμού ώστε να υπολογιστούν οι ζημιές και να προσδιοριστεί το ποσό αποζημίωσης που θα λάβει ο κάθε αγρότης.
Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο
-
Ερχεται λύση για το πλαφόν στις συντάξεις αναπήρων – Κατά… λάθος μειώσεις ως και 1.000 ευρώ το μήνα
-
Το Δημόσιο έβγαλε ομόλογο 30ετίας – Πλήρωσε χρέη 3,8 δισ. ευρώ στην Εθνική
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr