Αυτά τόνισε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ, Μ. Τσαμάζ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο OΤΕ θα συνεχίσει το επενδυτικό του πλάνο, που για το 2021 θα διαμορφωθεί σε 550 εκατ. ευρώ, δίνοντας μεγάλη σημασία στις νέες τεχνολογίες.
Αναφερόμενος στο 2020, τόνισε ότι τα έργα Πληροφορικής και το broadband σταθερής στήριξαν τα έσοδα από τις απώλειες της κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, απέδωσε αυτές τις απώλειες στη σημαντική πτώση του τουρισμού, καθώς προκλήθηκαν απώλειες εσόδων 22 εκατ. ευρώ από το roaming.
Οσον αφορά στη συνδρομητική τηλεόραση, η επιστροφή στην κανονικότητα θα βοηθήσει σημαντικά, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, πολλά καταστήματα εστίασης που ήταν συνδρομητές έχουν σταματήσει να λειτουργούν.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού, «το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα υπάρχει πτώση, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, καθώς θα γίνει σύγκριση με μήνες πριν από την πανδημία, ενώ σήμερα υπάρχουν ακόμα περιοριστικά μέτρα».
Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε και στην αμοιβή προς τους μετόχους, σημειώνοντας πως «θα είναι αυξημένη κατά 20% το 2021, σε σχέση με το 2020, στα 480 εκατ. ευρώ συνολικά, με προτεινόμενο μέρισμα στα 0,68 ανά μετοχή (313 εκατ. ευρώ) και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, σε σκοπό την ακύρωσή τους, ύψους 167 εκατ. ευρώ, περίπου.
Ο Ομιλος θα δώσει και έκτακτο μέρισμα, ανάλογα με τα καθαρά έσοδα που θα έχει από την πώληση της Telekom Romania, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του έτους». Η αποκοπή του τακτικού μερίσματος θα γίνει στις 9 Ιουλίου, ενώ το δεύτερο μέρισμα εκτιμάται ότι θα έρθει προς τον Νοέμβριο.
Για το τρέχον έτος, η Διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με την Beta Sec., «ο ΟΤΕ με την επίδοση του 2020 απέδειξε ότι είναι μια εταιρία… παντός καιρού. Οχι μόνο είναι εξαιρετικά κερδοφόρος, που ξέρει να ανταγωνίζεται σε ένα άκρως απαιτητικό περιβάλλον τιμών, αλλά γνωρίζει και να λειτουργεί σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά κανονικές μπορούν να χαρακτηριστούν».
«Ο ΟΤΕ το 2007 ήταν μια εταιρία με τζίρο 6,4 δισ. ευρώ και προσωπικό άνω των 34.000 ατόμων. Το πρόβλημα του ΟΤΕ ήταν ότι έπρεπε να μειώσει το μερίδιο αγοράς του, ώστε να μη θεωρείται ότι έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, και παράλληλα να μειώσει το καθαρό χρέος του, το οποίο το 2007 ήταν 4,2 δισ. ευρώ, χωρίς να καταστρέψει τις ελεύθερες ταμειακές ροές, που του έδιναν το πλεονέκτημα των υψηλών μερισμάτων.
Και φαίνεται ότι τα κατάφερε. Στις 31/12/2020, ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στο 1,04 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτικών μισθώσεων).
Τα λειτουργικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου θα μπορούσαν, μάλιστα, να είναι υψηλότερα, αν δεν είχαν επηρεαστεί αρνητικά από εγγραφές προσαρμογών, που σχετίζονται με την αποτίμηση της Telekom Romania Mobile κατά 11 εκατ. ευρώ. Φέτος ένα μέρος των χαμένων εσόδων περιαγωγής, κοντά στα 22 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα αναπληρωθεί από τη βελτίωση της τουριστικής κίνησης, ενώ δεν θα υπάρχει η πίεση στην τελική γραμμή από τη σταθερή τηλεφωνία της Ρουμανίας», επισημαίνει η Beta Sec.
Ολοκληρώνοντας την πώληση της Telecom Romania, ο ΟΤΕ θα μείνει με το κομμάτι της κινητής (Telekom Romania Mobile) στο οποίο κατέχει το 70%.
Θα ήταν μάλλον αναμενόμενο σε κάποιο κοντινό βάθος χρόνου ο ΟΤΕ να προχωρήσει στην πλήρη αποεπένδυση από τη Ρουμανία, δεδομένου ότι το κομμάτι αυτό απέδωσε το 2020 350 εκατ. ευρώ, 38,4 εκατ. ευρώ σε λειτουργικά και εκτιμώμενες ζημιές προ φόρων κοντά στα 45 εκατ. ευρώ.
Η Ρουμανία έχει πληθυσμό 19,4 εκατ. ευρώ και ο τζίρος που πραγματοποιεί είναι αντικειμενικά μικρός για τα μεγέθη της αγοράς, ενώ η είσοδος σε φάσματα συχνοτήτων υψηλής ταχύτητας θα απαιτήσει ένα σοβαρό ύψος επενδύσεων.
ΤΧΣ: Εξετάζει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής χωρίς, προς το παρόν, να έχει λάβει απόφαση.
Για το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς, το Ταμείο δεν μπορεί να τοποθετηθεί, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας, ενώ είναι υπέρ των τροποποιήσεων που επιφέρει στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου το σχέδιο νόμου, καθώς προάγουν την προστασία του δημόσιου συμφέροντος», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, Ανδρέας Βερύκιος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
ΔΕΗ: Υπερκαλύφθηκε η έκδοση, 3,875% το επιτόκιο
Πάνω από έξι φορές καλύφθηκε το ποσό που ζητούσε η ΔΕΗ μέσω του ομολόγου της, με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να αντλήσει, τελικά, 150 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αρχικό σχέδιο.
Στα ενδιαφέροντα της έκδοσης συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός πως το 60% με 70% των προσφορών προήλθε από ξένους επενδυτές. Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε με το επιτόκιο στο 3,875%.
ΑΔΜΗΕ και Sunlight υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας
Ο ΑΔΜΗΕ και η Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την εγκατάσταση πιλοτικού σταθμού αποθήκευσης στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Θήβα.
Με συνολική ισχύ της τάξης των 20 MW και αποθηκευτική χωρητικότητα της τάξης των 20 MWh, η νέα εγκατάσταση έχει σκοπό την αναβάθμιση της ικανότητας του συστήματος μεταφοράς σε τοπικό επίπεδο και την αύξηση της χωρητικότητάς του για την ένταξη νέων σταθμών ΑΠΕ, χωρίς να απαιτείται η κατασκευή νέας γραμμής μεταφοράς 150 kV.
Οι διαδικασίες αδειοδότησης, αφού θεσπιστεί το θεσμικό πλαίσιο, αναμένεται να εκκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους και οι άδειες κατασκευής εκτιμώνται προς το πρώτο εξάμηνο του 2022.
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: Συμφωνία για τη διαχείριση μέρους του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ
Η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ τράπεζα υπέγραψε συμφωνία για τη διαχείριση μέρους του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) με την Quant Master Servicer.
Το ύψος του χαρτοφυλακίου με την κωδική ονομασία «Kastor» ανέρχεται σε περίπου 670 εκατ. ευρώ, σε όρους λογιστικής αξίας, και περιλαμβάνει, σε ποσοστό 90% περίπου, επιχειρηματικά δάνεια σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία εξασφαλίζονται με ακίνητα που βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, στη γεωγραφική περιφέρεια της Κρήτης.
EUROBANK: Νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 3,3 δισ. ευρώ
Μέχρι το τέλος του 2021 θα ολοκληρωθεί η νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank ύψους 3,3 δισ. ευρώ (85% retail δάνεια και 15% εταιρικά και μικρών επιχειρήσεων, με την κωδική ονομασία «Mexico»).
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Φωκίωνα Καραβία, «η Διοίκηση της τράπεζας έχει ξεκινήσει τη συζήτηση με τους οίκους αξιολόγησης και στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου θα υποβάλει αίτημα ένταξης στο σχέδιο εγγυήσεων “Ηρακλής 2”.
Οι προσφορές από τους επενδυτές αναμένονται προς το τέλος Σεπτεμβρίου, με στόχο στο τέλος του 3ου τριμήνου να έχει επιτευχθεί η συμφωνία και στο τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες (έγκριση SSM κ.ά.)».
Ερωτηθείς ο κ. Καραβίας, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα 2020, για το αν η τράπεζα σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων Tier I ή Tier II, απάντησε πως «το capital plan της τράπεζας για το 2021 και το 2022 δεν περιλαμβάνει τη χρήση αυτών των εργαλείων, καθώς έχει τη δυνατότητα μιας άνετης κεφαλαιακής θέσης.
Οσον αφορά στην προοπτική διανομής μερίσματος από το 2023, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η τράπεζα θα είναι σε πολύ καλή θέση μέχρι το τέλος της επόμενης διετίας, με δυνατή κερδοφορία».
«Θα αυξηθεί η στάθμιση της χώρας μας στις αναδυόμενες αγορές»
Η Société Générale εκτιμά ότι η στάθμιση της χώρας μας στις αναδυόμενες αγορές θα αυξηθεί από το 0,20% στο 0,22% στο FTSE / Russell Emerging Markets, εξαιτίας των σημαντικών αλλαγών στην Κίνα, στη Νότια Αφρική και τη Σαουδική Αραβία. Στους μεγάλους κερδισμένους και η αγορά της Τουρκίας.
Ακόμα πιο σημαντική θα είναι η αύξηση στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών της περιοχής μας από το 1,48% στο 1,65%. Συνολικά, η Société Générale εκτιμά ότι οι εισροές, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, θα ανέλθουν στα $57 εκατ. και οι εκροές στα $9 εκατ.
Οι εισροές αφορούν τους τίτλους των ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή και οι εκροές τη μετοχή του ΟΤΕ. Οι ελληνικές συμμετοχές θα αυξηθούν από τις 9 σε 11 μετοχές.
Για τη ΔΕΗ η S.G. εκτιμά ότι οι εισροές θα διαμορφωθούν στα $37,88 εκατ., για την Τέρνα Ενεργειακή στα $19,07 εκατ. και οι εκροές στη μετοχή του ΟΤΕ εκτιμώνται σε $3,87 εκατ. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς, την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021.
VIOHALCO: H μετοχή σε νέους δείκτες
H μετοχή θα ενταχθεί, από τις 22 Μαρτίου, στους δείκτες Stoxx Developed and Emerging Markets Total Market, Stoxx Emerging Markets Total Market, Stoxx Eastern Europe Total Market και Stoxx All Europe Total Market.
AUTOHELLAS: Αύξηση ελεύθερων ταμειακών ροών στα 126,7 εκατ
Αύξησε τα μετρητά του πέρυσι ο Ομιλος, εφαρμόζοντας πρόγραμμα συγκράτησης επενδύσεων και κόστους (περιόρισε τις επενδύσεις ανανέωσης/ενίσχυσης του στόλου αυτοκινήτων, αύξησε τις πωλήσεις μεταχειρισμένων).
Τα παραπάνω, συν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, οδήγησαν στην αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών στα 126,7 εκατ. ευρώ, από 94,2 εκατ. ευρώ το 2019. Η διαθέσιμη ρευστότητα ανήλθε στο τέλος του 2020 στα 111,12 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ.
Προφανώς, μέρος των μετρητών θα χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή της Autohellas στην επικείμενη ΑΜΚ της Αεροπορίας Αιγαίου, καθώς κατέχει το 11,66% του αερομεταφορέα.
To Δ.Σ., στην επικείμενη τακτική Γ.Σ. της 31ης Μαρτίου θα προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 0,23 ευρώ ανά μετοχή.
ΙΝΤΕΑΛ: Αναζητά ευκαιρίες επέκτασης
Για σύναψη συνεργασιών και εξαγορές άλλων εταιριών ενδιαφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγμένη, καθώς αναζητεί ευκαιρίες επέκτασης και παράλληλα διαθέτει ισχυρή ρευστότητα.
FOLLI FOLLIE: Αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση
Αναβλήθηκε για τις 22 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση, με θέμα την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης, καθώς στις 10/3 παρέστησαν μέτοχοι που εκπροσωπούσαν μόλις το 16,19% των μετοχών.
MOTOR OIL: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου
Ανακοίνωσε ότι από 11/3/2021 έθεσε στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο, αναφορικά με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου από την εταιρία, συνολικού ποσού έως €200 εκατ., διάρκειας επτά ετών, διαιρούμενου σε έως 200.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες, ομολογίες με ονομαστική αξία εκάστης €1.000.
Η δημόσια προσφορά και η εγγραφή των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα διαρκέσουν τρεις εργάσιμες ημέρες και θα ξεκινήσουν στις 17/3/2021.
Τα αναγραφόμενα στη στήλη δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, διακράτηση ή πώληση αξιών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
-
-
Λιανεμπόριο: Χάθηκαν 4,5 δισ. ευρώ το 2020 – «Καμπανάκι» για 200.000 λουκέτα
-
Μειωμένα ενοίκια: Ειδοποιήσεις για τις διορθώσεις των δηλώσεων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr