Την ίδια ώρα, στην κραταιά γερμανική τουριστική αγορά, την ισχυρότερη πηγή άντλησης τουριστών για τον ελληνικό τουρισμό, όλα δείχνουν ότι και φέτος θα βάλει πλάτη για τον ελληνικό τουρισμό, γεγονός που διεφάνη στα μέσα της εβδομάδας στη διαδικτυακή φέτος ΙΤΒ, τη διεθνή έκθεση του Βερολίνου, ενώ αντίστοιχη δυναμική διακρίνεται και στην εκδήλωση της προσεχούς εβδομάδας Greek Alternative Tourism & Gastronomy Workshop στο Βερολίνο.
Στα 7,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τα τουριστικά έσοδα το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Μακροοικονομικές τάσεις – Προκλήσεις και καταλύτες για την ανάκαμψη το 2021» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, με τον τουρισμό να αναδεικνύεται ξανά σε κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης για το τρέχον έτος.
Βασικό σενάριο
«Η ώθηση στο ΑΕΠ το 2021 από την αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών στον τουριστικό τομέα εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (εξαιρώντας τις καθαρές έμμεσες επιδράσεις), αντανακλώντας την αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 80% ετησίως ή κατά 3,4 δισ. ευρώ υψηλότερα από το 2020, με τα συνολικά, όμως, έσοδα να υπολείπονται κατά περίπου 10 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα τουριστικά έσοδα του 2019», αναφέρεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019, χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 17,7 δισ. ευρώ.
Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις προκύπτουν, όπως επισημαίνεται, υπό αρκετά συντηρητικές υποθέσεις αναφορικά με την πρόοδο στην ανάσχεση της πανδημίας μέσω εμβολιασμών, αλλά και με την υπόθεση διατήρησης των περιορισμών και των ελέγχων στις διεθνείς μετακινήσεις για μεγάλο διάστημα του 2021.
Σύμφωνα δε με το αισιόδοξο σενάριο, οι τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να φτάσουν, υπό προϋποθέσεις, τα 11,3 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, στην έκθεση, αναφέρεται ότι η Ελλάδα επλήγη περισσότερο από τις άλλες χώρες, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού τουρισμού από το εξωτερικό, κυρίως, μέσω αεροπορικών αφίξεων, με τις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι εμβολιασμοί και οι χειρισμοί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενιαίους κανόνες αύξησης της κινητικότητας να μπορούν να δώσουν ακόμη σημαντικότερη ώθηση στην ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, αν και η αφετηρία εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλή.
«Στην τρέχουσα φάση, ο μεγαλύτερος βαθμός εξοικείωσης με τα προστατευτικά μέτρα, η προσδοκώμενη άρση των περισσοτέρων περιορισμών στα ταξίδια εντός Ε.Ε. (με την αγορά της Ε.Ε. να αντιστοιχεί περίπου στο 54% των εισερχόμενων αφίξεων της Ελλάδας και στο 68% συμπεριλαμβάνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο) και η διατήρηση, πιθανότατα, περιορισμών στις διασυνδέσεις τις Ε.Ε. με τρίτες χώρες αναμένεται να ενισχύσουν, άμεσα και έμμεσα, τις αφίξεις στην Ελλάδα, αντισταθμίζοντας πιθανή υστέρηση στις αφίξεις από βαλκανικές χώρες και άλλες χώρες εκτός Ε.Ε.», σημειώνεται.
Εμβολιασμοί
Καίριας σημασίας θεωρείται, μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΤΕ, η πρόοδος των εμβολιασμών διεθνώς, όπου, με βάση τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις που λαμβάνουν υπόψη τη μειωμένη διαθεσιμότητα εμβολίων το α’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, προβλέπεται ότι το 70% του πληθυσμού στην Ε.Ε. θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Παράλληλα, χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των αφίξεων στην Ελλάδα, όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία αλλά και ΗΠΑ, αναμένεται να έχουν πετύχει ακόμη υψηλότερα ποσοστά κάλυψης.
Αξίζει να τονισθεί ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα ευνοηθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. -ειδικά τις μεγαλύτερες- από το άνοιγμα του τουρισμού, μέσω της δαπάνης των Ευρωπαίων, οι οποίοι θα επιλέξουν να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – ενώ πέρυσι είχαν περιοριστεί σε εσωτερικό τουρισμό στις χώρες τους, στηρίζοντας ουσιαστικά τις εθνικές τους οικονομίες.
Συνεπώς, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης εκτιμά ότι η πιθανότητα θετικής έκπληξης με τριψήφια αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά το 2021 δεν είναι καθόλου αμελητέα, ωστόσο οι πρώτες σαφείς ενδείξεις θα καθυστερήσουν να φανούν, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες αποθαρρύνουν τις προκρατήσεις.
Υψηλό ενδιαφέρον, αλλά χαμηλή ζήτηση από Γερμανία
Εντονο ενδιαφέρον για όλους τους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών, αλλά λίγη πραγματική ζήτηση καταγράφει (Ιανουάριος 2021) στην ταξιδιωτική αγορά της Γερμανίας η Ενωση Ερευνών Διακοπών και Ταξιδιών της Γερμανίας FUR.
Παράλληλα, το ποσοστό όσων δεν επιθυμούν σίγουρα να ταξιδέψουν παρουσιάζει μικρή μόνο αύξηση σε σύγκριση με το 2020.
Οι περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν να ταξιδέψουν, όμως η απόφαση αυτή συναντά εμπόδια. Εν όψει των περιορισμών για την πανδημία, το 42% των Γερμανών έχει μεγάλη επιθυμία για ελευθερία και περιμένει εναγωνίως τα ταξιδέψει και πάλι. Το 44% ωστόσο, σύμφωνα με την FUR, δεν νιώθει την ανάγκη να κάνει προγραμματισμό διακοπών για τη φετινή χρονιά.
Μόλις το 14% δήλωσε ότι σίγουρα δεν επιθυμεί διακοπές το 2021, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 11% το προηγούμενο έτος. Από την άλλη, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί προγραμματίζουν ασφαλή ταξίδια μέσα στο 2021. Το 21% έχει ήδη αποφασίσει να κάνει διακοπές, ενώ το 28% όχι ακόμα.
Στάση αναμονής
Η αβεβαιότητα προκαλεί στάση αναμονής στους Γερμανούς ταξιδιώτες. Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι να τον προγραμματισμό διακοπών ανέρχεται σε 38%, υπερδιπλάσιοι σε σύγκριση με το 2020, ενώ το ποσοστό όσων ήδη προγραμματίζουν διακοπές σε συγκεκριμένο προορισμό είναι το μισό του περυσινού.
Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορισμοί είναι ο ισχυρότερος αποτρεπτικός παράγοντας για τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και ακολουθεί ο οικονομικός παράγοντας.
Οι Γερμανοί αναμένουν επιδείνωση της γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης μέσα στο 2021. Ωστόσο, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, η πλειονότητα των Γερμανών διαβλέπει σταθερές συνθήκες.
Το 12% (έναντι 17% πέρυσι) αναμένει βελτίωση και το 20% (έναντι 11% πέρυσι) επιδείνωση. Το υπόλοιπο 68% (έναντι 72% πέρυσι) εκτιμά ότι θα υπάρξει σταθερότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για υψηλή ζήτηση διακοπών το 2021, όπως σχολιάζει η έρευνα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
-
-
Προκαταβολή σύνταξης: Πάνω από 8.000 αιτήσεις μέσα σε 24 ώρες – Βήμα-βήμα διαδικασία
-
Επίδομα 400 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες
-
Τροπολογία: Ανοίγει ο δρόμος για… εισαγωγή εργατών γης – Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η διαδικασία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr