Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη, τα αθροιστικά έσοδα του νόμου 4014 ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ και του νόμου 4178 σε 789,4 εκατ. ευρώ. Οπως διευκρινίζεται, ο νόμος 4014 έχει εξαντλήσει την απόδοση εσόδων, τα οποία, σχεδόν αποκλειστικά, προέρχονται πια από το νόμο 4178.
Ιδιαίτερα, το 25% των προστίμων αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια, ενώ το 75% αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Ακόμα, το 29% των δηλώσεων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, δήλωσε πως «ήδη περισσότερα από 938.000 ακίνητα με αυθαιρεσίες έχουν δηλωθεί και για περισσότερα από 678.000 έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις μεταβίβασης για περίπου 1,1 εκατομμύριο ακίνητα» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα τόσο την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για τα νομίμως υφιστάμενα κτήρια όσο και την Ηλεκτρονική Εκδοση Αδειών Δόμησης για τα νέα κτίρια.
Αξίζει να σημειωθεί πως προκύπτει μερική επιτάχυνση των δηλώσεων και των πληρωμών σε περιόδους λήξης προθεσμιών, αλλά και μια σχετική κάμψη σε περιόδους αβεβαιότητας.
Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή, οι περισσότερες δηλώσεις φαίνεται να καταγράφονται στην Περιφέρεια Αττικής (251.428 ακίνητα) αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (121.614 δηλώσεις).
Το 87,5% επιλέγει ως τρόπο πληρωμής την κατάθεση μετρητών σε τραπεζικό κατάστημα, ενώ μόνο το 12,5% επιλέγει να διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά τις καταθέσεις του – βέβαια, την περίοδο των capital controls σημειώθηκε άνοδος στο 23,7%.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου