Οι δικηγόροι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στις ευρωπαϊκές Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η απόφαση της κυβέρνησης να διεξαχθούν ηλεκτρονικά όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη που έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά τις 15 Ιουνίου 2021.
Οπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση του ν. 4745/20, που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι εκκρεμείς υποθέσεις για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη έφταναν έως το 2034, κάτι που είχε προκαλέσει ασφυξία στα κατά τόπους ειρηνοδικεία, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα, που δεν προστατευόταν επαρκώς από τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» – όπως και οι συνεπείς δανειολήπτες που βρέθηκαν σε δυσκολία και δικαιούνται να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη πρέπει όμως να περιμένουν πολλά χρόνια, έως και δεκαετία, για να γίνει η δίκη.
Για το λόγο αυτό επελέγη όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις να διεξαχθούν με τις σύντομες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, χωρίς καταθέσεις στο ακροατήριο κ.λπ.
Οπως αναφέρουν στην προσφυγή τους οι Ροδίτες δικηγόροι, η ρύθμιση της διεξαγωγής «εισάγει ανεπίτρεπτα εξαιρετικό δίκαιο με έκδηλο το στοιχείο της στήριξης των συμφερόντων των τραπεζών και αντιστρατεύεται την αρχή της ισονομίας και της ισότητας». Χαρακτηρίζουν μάλιστα το νόμο 4745/2020 ως «μνημόνιο αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και απόπειρας κατάλυσης του ίδιου του Συντάγματος».
Το ΣτΕ θα αποφασίσει επί του θέματος τους επόμενους μήνες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Συντάξεις-αναδρομικά: Η «βόμβα» του Πρωτοδικείου φέρνει δικαίωση και για τα Δώρα – Ποιοι ευνοούνται
Επίδομα 534 ευρώ: Αύριο Πέμπτη πληρώνονται οι αποζημιώσεις
Επιστρεπτέα προκαταβολή: «Δώρο» το 50% για τους τρεις πρώτους κύκλους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr