Με βάση ειδική μέριμνα στην απόφαση για τις προϋποθέσεις ένταξης, τα ελάχιστα όρια ενισχύσεων από 1.000 ευρώ που ήταν γενικά για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων, αυξήθηκαν σε 2.000 έως 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές μετά τις 18 Ιανουαρίου, δηλαδή την εστίαση, το λιανεμπόριο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τις μεταφορές. Ειδικότερα, με βάση την εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε στο ΦΕΚ το βράδυ της Δευτέρας, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις ορίζονταν ως ελάχιστα όρια ενίσχυσης:
* Τα 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζομένους, δηλαδή τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020.
* Τις 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020.
Ποιοι κόπηκαν
Με βάση την πρώτη αποτίμηση του κύκλου, μία στις 2 αιτήσεις που κατατέθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 απορρίφθηκε. Από τις συνολικά 732.968 αιτήσεις έγιναν δεκτές 361.888 και 371.080 απορρίφθηκαν γιατί δεν εκπλήρωναν τα κριτήρια της προκήρυξης. Συγκεκριμένα, από τις αιτήσεις που κόπηκαν:
* 262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο,
* 94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%,
* 12.063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και
* 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κ.λπ.).
Κάποιοι δεν εκπλήρωναν παραπάνω από ένα κριτήρια. Συγκεκριμένα, 61.956 επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αιτήσεις για ενίσχυση από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έκαναν και κλάδοι που όχι μόνο δεν είχαν μείωση, αλλά κάποιοι από αυτούς είχαν και αύξηση του τζίρου τους. Συγκεκριμένα, επιλέξιμες για ενίσχυση κρίθηκαν 3.078 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, 1.547 που δραστηριοποιούνται στη λιανική τροφίμων, 416 ιχθυοπωλεία, 432 οπωροπωλεία, 352 φαρμακεία και πολλοί κλάδοι της χονδρικής που είδαν τις παραγγελίες τους να πέφτουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αιτήσεις αποδοχής
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προθεσμία μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου για την κατάθεση των αιτήσεων όπου οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν ότι αποδέχονται την ενίσχυση ώστε η ΑΑΔΕ να πιστώσει τα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Ωστόσο, από χθες το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα mybusinesssupport, οι αιτήσεις κατατίθενται κατά χιλιάδες, καθώς όλοι όσοι κρίθηκαν ως επιλέξιμοι θέλουν το ταχύτερο δυνατό να ξεκινήσουν οι πληρωμές. Με βάση εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών οι πρώτες καταβολές των ενισχύσεων θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου ενώ το σύνολο των ενισχύσεων, που υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ανάλογα με τη ροή των αιτήσεων αποδοχής.
Τέλος, και σε αυτό τον κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής υπάρχει κριτήριο για τη διατήρηση της απασχόλησης.
Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τους ΚΑΔ και τα ποσά ΕΔΩ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr