Η έκθεση αποτελεσμάτων του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022 και από τις 24 Μαρτίου 2023 τα μετρητά δεν θα είναι αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία.
Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και θα καταλήξουν ως συλλεκτικά κομμάτια σε συλλογές μουσείων.
Η σκανδιναβική χώρα είναι από τις πρώτες παγκοσμίως που σχεδιάζει να εισάγει ψηφιακά νομίσματα. Στο πλαίσιο της πιλοτικής χρήσης του, επιλεγμένοι χρήστες θα λάβουν ψηφιακές κορόνες στο ψηφιακό πορτοφόλι τους, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για συναλλαγές μέσω εφαρμογής στο κινητό ή μέσω του «έξυπνου» ρολογιού τους.
Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως τον Οκτώβρη η χρήση μετρητών έφτασε σε ιστορικό χαμηλό -τάση που ενίσχυσε η πανδημία. Λιγότερο από το 10% των πληρωμών έγιναν με μετρητά στη Σουηδία, σύμφωνα με έρευνα της Riksbank.
Στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας το ποσοστό ήταν 39% και 13% το 2018. Η διαχείριση μετρητών είναι εξαιρετικά δαπανηρή λόγω των συστημάτων υψηλής ασφάλειας. Επιπλέον, με το ψηφιακό νόμισμα αποθαρρύνονται οι τραπεζικές ληστείες, η αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών κι άλλες παράνομες συναλλαγές.
Οι τράπεζες για να διευκολύνουν τους πελάτες τους έχουν σχεδιάσει την εφαρμογή «Swish», η οποία σήμερα χρησιμοποιείται από το 50% του πληθυσμού. Ταυτόχρονα το σύνολο του πληθυσμού της Σουηδίας έχει κινητή κάλυψη και τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλες οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά: μέσω χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας χρησιμοποιώντας τσιπ και κωδικό pin, μέσω της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών.
Αλλωστε, το 97% των πολιτών διαθέτει χρεωστική κάρτα, αφού οι τράπεζες εκδίδουν χρεωστικές κάρτες σε πολίτες άνω των επτά ετών, εφόσον υπάρχει γονική συναίνεση. Αντίστοιχη στροφή προς το «πλαστικό χρήμα» παρατηρείται και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία.
Ο Περ Μπόλουντ, υπουργός χρηματιστηριακών αγορών στη Σουηδία, επεσήμανε πως «είναι σημαντικό η αγορά ψηφιακών αγορών να λειτουργήσει με ασφάλεια και να είναι προσβάσιμη σε όλους», προειδοποιώντας πως ο τρόπος σχεδιασμού και οι τεχνολογίες που θα αξιοποιηθούν θα καθορίσουν τις συνέπειες σε όλο το χρηματιστηριακό σύστημα της χώρας.
Επεκτείνονται οι δυνατότητες του Gov.gr Wallet - Τι θα προσφέρει στους ασφαλισμένους
Η χώρα πρωτοπορεί εδώ και αιώνες στη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Πριν από σχεδόν τέσσερις αιώνες το 1661, ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε τα χαρτονομίσματα. Τον Ιούλιο του 1967 εγκαταστάθηκε στη χώρα το πρώτο αυτόματο μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών (ΑΤΜ). Τα τελευταία χρόνια η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τραπεζικής καινοτομίας.
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ιερώνυμο: Ζήτησε η εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της για τα Θεοφάνεια
Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη;
Κορωνοϊός – Προειδοποίηση FDA: Να μην συνδυάζεται τα εμβόλια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr