Από το παραπάνω χρηματικό ποσό, τα 255 εκατ. ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φοροαπαλλαγής και τα υπόλοιπα 270 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
Η δημοσίευση των προκηρύξεων στο ΦΕΚ θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Αναλυτικότερα ανά καθεστώς:
- Γενική επιχειρηματικότητα: Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 70 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, εμπορικής εταιρίας, συνεταιρισμού, Κοιν.Σ.Επ., Αγροτικού Συνεταιρισμού, Ομάδας Παραγωγών ή Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων. Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα:
* για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,
* για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ,
* για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,
* για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ,
* για τις Κοιν.Σ.Επ, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, στο ποσό των 50.000 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως 31 Μαρτίου 2021.
- Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις: Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 205 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΠΔΕ και τα 5 εκατ. ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ενεργητικού τους δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης είναι:
Επεκτείνονται οι δυνατότητες του Gov.gr Wallet - Τι θα προσφέρει στους ασφαλισμένους
* για μικρές επιχειρήσεις, το ποσό των 150.000 ευρώ,
* για πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ποσό των 100.000 ευρώ.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Μαρτίου 2021.
- Μηχανολογικός εξοπλισμός: Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ που αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, εμπορικής εταιρίας, συνεταιρισμού, Κοιν.Σ.Επ., αγροτικού συνεταιρισμού, Ομάδας Παραγωγών ή αγροτικών εταιρικών συμπράξεων. Ενισχύονται δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται εντός της μονάδας, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν σε αρχική επένδυση. Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα:
* για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,
* για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό 250.000 ευρώ,
* για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,
* για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ,
* για τις Κοιν.Σ.Επ, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις στο ποσό των 50.000 ευρώ.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Κορωνοϊός – Ιστορική στιγμή στην Βρετανία: Μία 90χρονη η πρώτη στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο
Αναδρομικά: Ποιοι παίρνουν και πόσα από τις επιστροφές στο Δημόσιο [πίνακες και παραδείγματα]