Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που έγινε για την τελική μορφή της έκθεσης της επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο σύνολο από τους οικονομολόγους που επιμελήθηκαν τη σύνταξή της.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η έκθεση αποτυπώνει χωρίς ωραιοποιήσεις τις παθογένειες που μας οδήγησαν στα Μνημόνια και έσπευσε να προλάβει τις πολιτικές αντιδράσεις για σημεία της έκθεσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποτελεί «κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι’ αυτό», σημείωσε, «πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική αντιπαράθεση, γιατί προφανώς είναι μια έκθεση η οποία θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο».
Στόχοι
Ο ίδιος ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης τόνισε ότι η έκθεση κατατείνει στο να αυξήσει το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα με αυτό της Ε.Ε., μετασχηματίζοντας και την παραγωγική δομή της χώρας. Ο στόχος αυτός σύμφωνα με την επιτροπή θα επιτευχθεί με διπλασιασμό του προβλεπόμενου ΑΕΠ τη δεκαετία 2020-2030 από το 1,7% στο 3,5% μέσω της ετήσιας αύξησης της απασχόλησης κατά 1% και της ετήσιας αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 2,5%. Το 2030 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης αναμένεται να ανέλθει στο 81% της Ε.Ε. (από το 67% το 2019) ενώ η ανεργία θα μειωθεί στο 7% (από το 17,2% το 2019). Επιπλέον, θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια: οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 90%, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών στο ΑΕΠ θα ανέλθει στο 50,5%, του ΑΕΠ από το 37,2% του ΑΕΠ το 2019.
Οι 20 προτάσεις της επιτροπής ομαδοποιούνται σε τρεις άξονες παρεμβάσεων:
Α) Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
- Μείωση του βάρους στη μισθωτή εργασία με συνδυαστικά μέτρα όπως (α) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, (β) απάλειψη της «εισφοράς αλληλεγγύης» και (γ) μείωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος. Ενσωμάτωση εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας, ανεξάρτητα από την πηγή. Κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές
- Ενίσχυση της αναλογικότητας και διαφάνειας του δημόσιου διανεμητικού πρώτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα ανάπτυξη ενός δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα για ιδιωτικές αποταμιεύσεις. Μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζομένους το επιθυμούν. Οριστικοποίηση αποτελεσματικού πλαισίου εποπτείας για τα ασφαλιστικά ταμεία στον δεύτερο πυλώνα, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.
- Συνέχιση και εμβάθυνση των διαδικασιών κωδικοποίησης και αξιολόγησης της νομοθεσίας. Θεσμική ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, όπως μέσω της αύξησης της θητείας και της κινητικότητας στις ανώτερες διοικητικές θέσεις,
- Επέκταση των ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια για οικονομικές υποθέσεις που απαιτούν εξειδίκευση. Διεύρυνση και υποστήριξη των μηχανισμών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
- Ενίσχυση του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών. Βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας στην αγορά πίστεως. Στοχοθεσία για ταχύτερη μείωση των προβληματικών δανείων.
- Ταχεία ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και των καθορισμών χρήσεων γης μέσω της κατάρτισης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
- Μεταφορά αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο, σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η χωροταξία, με την κεντρική διοίκηση να ασκεί περισσότερο επιτελικό ρόλο. Συγχώνευση και απλούστευση όλων των φόρων για την ακίνητη περιουσία και μεταφορά μέρους τους σε τοπικό επίπεδο.
Β) Ενίσχυση κοινωνικής συνοχής
- Εκσυγχρονισμός της δομής του συστήματος εκπαίδευσης. Εμφαση στην προσχολική αγωγή. Αύξηση του μέσου μεγέθους των σχολικών μονάδων, με ουσιαστική αυτονομία συμπεριλαμβανομένων και των προσλήψεων και αξιολόγησή τους.
- Αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας με προτεραιότητα στην πλήρη ανάπτυξη συστήματος ψηφιακού φακέλου ασθενούς, πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης. Αυτονομία και έλεγχος δαπανών στα νοσοκομεία.
- Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και για εργαζομένους. Αύξηση χρηματοδότησης, ευθυγράμμιση κινήτρων και επιβράβευση των παρόχων σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της κατάρτισης.
- Διευκόλυνση της πληρέστερης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας και της αύξησης των αμοιβών τους με αυστηρή εφαρμογή των νόμων κατά των διακρίσεων μεταξύ των φύλων.
- Βελτίωση της δομής και στόχευσης κοινωνικών επιδομάτων ώστε να μη λειτουργούν ως αντικίνητρα για εργασία. Βελτίωση των υποδομών.
- Εκσυγχρονισμός του συστήματος σχεδιασμού και υλοποίησης δημοσίων έργων. Ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών με επιτάχυνση βασικών επενδύσεων και διασύνδεσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (κατοικιών και επαγγελματικών) με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
- Βελτίωση των σιδηροδρομικών και οδικών προσβάσεων στα σύνορα για τη δημιουργία αποτελεσματικών διαδρόμων για εμπορεύματα, αναβάθμιση των εξαγωγικών λιμανιών.
Γ) Επιμέρους τομείς και κλάδοι της οικονομίας
- Μείωση του κόστους παραγωγής στη μεταποίηση, κυρίως μέσω επιταχυνόμενων φορολογικών αποσβέσεων για επενδύσεις σε εξοπλισμό.
- Εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως στην κατεύθυνση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση για επενδύσεις.
- Ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών στον τουρισμό μέσα από προγράμματα ενίσχυσης των βασικών υποδομών και της ψηφιοποίησης υπηρεσιών, και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Προστασία του φυσικού πλούτου.
- Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων για πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και δημιουργία σταθερού χρηματοδοτικού φορέα βασικής έρευνας με μακροπρόθεσμη ερευνητική στρατηγική και διαφανή κριτήρια χρηματοδότησης.
- Μεγέθυνση και εκσυγχρονισμός των εκμεταλλεύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση της συμβολής της τεχνολογίας και της έρευνας, και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων.
Αυτό είναι το τελικό κείμενο της έκθεσης της «Επιτροπής Πισσαρίδη»
Συναγερμός στα μεγάλα σούπερ μάρκετ – Γιατί έστειλαν ανοιχτή επιστολή στους καταναλωτές
Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: Παράταση lockdown ως τις 7 Δεκεμβρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr