Στόχος της δράσης, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ”Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΣΠΑ 2014 -2020), είναι η ενίσχυση ολοκληρωμένων σχεδίων για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Ικανοτήτων, τα οποία διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία και έχουν ως βασικό σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων/καινοτόμων υπηρεσιών/προϊόντων και της μεταφοράς τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, ιδίως μικρομεσαίες.
Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας δήλωσε:
«Αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση γιατί όταν αναλάβαμε στο υπουργείο τον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, όλοι θεωρούσαν ότι δράσεις όπως τα clusters καινοτομίας, τα competence centers αλλά και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, ήταν καταδικασμένα να προκηρυχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Σήμερα, έχουμε ήδη 25 εγκεκριμένους φορείς αρωγούς για να προχωρήσουν στη συγκρότηση συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας και παράλληλα για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανοίγει ο δρόμος για την σύσταση Κέντρων Ικανοτήτων. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό στη χώρα που καλύπτει πραγματικές ερευνητικές ανάγκες των παραγωγικών φορέων σε κρίσιμους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Καλύπτεται συνεπώς ένα σημαντικό κενό, φέρνοντας πολύ πιο κοντά τους Φορείς Έντασης Γνώσης και Καινοτομίας (Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ) με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ο οποίος βλέπει μακριά».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Δρ Αθανάσιος Κυριαζής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η ΓΓΕΤ και στελέχη της, όταν τους ζητήθηκε να σχεδιάσουν και να προκηρύξουν τη σχετική πρόσκληση, υπερέβαλαν εαυτόν. Συνεργάστηκαν στενά με τη Διαχειριστική Αρχή ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων και τη ΜΟΔ ΑΕ που έχει την τεχνική υποστήριξη και κατάφεραν να φέρουν μία πολύ δύσκολη αποστολή σε πέρας αφού οι συνεργαζόμενοι φορείς σε κάθε πρόταση, ερευνητικοί φορείς και επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αιτήσεις, συνθέτουν μεγάλα, σύνθετα και πολλά υποσχόμενα σχήματα Ε&Τ συνεργασίας. Τους ευχαριστώ όλους για το άρτιο αποτέλεσμα. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ξεκινήσει σύντομα και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα».
Στοιχεία
Παρατίθενται συγκεντρωτικά στοιχεία των προτάσεων που υποβλήθηκαν ανά Περιφέρεια:
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
– Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 9 αιτήσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 9.221.286,18 ευρώ.
– Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 2 αιτήσεις με 1.282.539,48 ευρώ αιτούμενη δημόσια δαπάνη.
– Αττική: 3 αιτήσεις με 3.810.412,50 ευρώ αιτούμενη δημόσια δαπάνη.
– Στερεά Ελλάδα: 3 αιτήσεις με 4.087.150,00 ευρώ αιτούμενη δημόσια δαπάνη.
– Νότιο Αιγαίο: καμμία αίτηση.
Σύνολο: 17 προτάσεις με 18.401.388,16 ευρώ αιτούμενη δημόσια δαπάνη.
Θεματικός τομέας και αριθμός υποβληθεισών προτάσεων:
Υλικά – Κατασκευές 3
Πολιτισμός, τουρισμός και δημιουργικές βιομηχανίες 2
Αγροδιατροφή 4
Υγεία και φάρμακα 3
Ενέργεια 1
Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) 4
Σύνολο: 17
Κορωνοϊός: 2.198 νέα κρούσματα, 400 στις ΜΕΘ και 59 θάνατοι
Κορωνοϊός: 492 κρούσματα στην Αττική και 491 στη Θεσσαλονίκη – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης
Κορωνοϊός: Εμβόλιο με 94,5% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η Moderna
Γιατρός στην Αγγλία ισχυρίζεται ότι του ανήκουν οικόπεδα στον Άρη, βάσει της διαστημικής νομοθεσίας
Τηλεκπαίδευση με… τράπουλα: Χαμός στο twitter με τον… «μύστη δάσκαλο»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr