Η ρύθμιση αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, εργοδότες και επιχειρήσεις.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση για την έκτακτη αυτή ρύθμιση θα είναι τα 50 ευρώ. Οι 12 δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ όσοι διαλέξουν τις 24 θα έχουν τόκο 2,5% στο ποσό των δόσεων.
Στη ρύθμιση εντάσσονται οφειλές από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά που έχουν πάρει παράταση πληρωμής ως τον Απρίλιο του 2021. Εφόσον δηλαδή εκπνεύσει η προθεσμία της παράτασης (Απρίλιος 2021) οι οφειλέτες θα μπορούν να εντάξουν τα χρέη τους σε μία από τις δύο ρυθμίσεις.
Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα να ξαναμπούν στις παλιές ρυθμίσεις των 120 δόσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες που λόγω κορονοϊού άφησαν απλήρωτες δόσεις στο διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020.
Το… τεφτέρι
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τριμηνιαίες εκθέσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο πρώτο τρίμηνο του 2020 τα χρέη στα Ταμεία ήταν 35,38 δισ. ευρώ και στο δεύτερο τρίμηνο (εν μέσω καραντίνας) αυξήθηκαν στα 37 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) εμφανίστηκαν 931,94 εκατ. ευρώ νέα χρέη από κύριες οφειλές και προσαυξήσεις ενώ στο δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) το χρέος αυξήθηκε κατά 687,26 εκατ. ευρώ από νέες κύριες οφειλές και πρόσθετα τέλη.
Η νέα ρύθμιση οφειλών 12 ή 24 δόσεων στοχεύει στο να διευκολύνει χιλιάδες πληττόμενους εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες για τα χρέη του κορονοϊού, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δίνουμε και δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη σε παλιές ρυθμίσεις σε όσους την έχασαν λόγω Covid-19».
Διατάξεις
Η διάταξη για τις ρυθμίσεις χρεών θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο «Μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων, ανέργων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» και προβλέπει τα εξής:
1 Οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021, υπάγονται σε ρύθμιση έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 50 ευρώ.
2 Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ ως τις 31/07/2021. Οπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Η προθεσμία της αίτησης μπορεί να παραταθεί με υπουργική απόφαση.
Προϋπολογισμός 2025: Τα 16 SOS για το τι έρχεται - Οι 12 μειώσεις φόρων
3 Οι βασικές οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση κεφαλαιοποιούνται κατά την ημερομηνία υπαγωγής και επιβαρύνονται με τόκο 2,5% ετησίως.
4 Οι βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και 12 μηνιαίων δόσεων δεν επιβαρύνονται με τόκο.
5 Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.
6 Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 2 δόσεις της ρύθμισης.
7. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, και εφόσον αυτή τηρείται, ο οφειλέτης μπορεί να παίρνει ασφαλιστική ενημερότητα δύο μηνών, ενώ αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας, οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων και τυχόν ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών. Με την απώλεια της ρύθμισης χάνονται τα παραπάνω ευεργετήματα.
Επανένταξη
Με άλλη διάταξη αναβιώνουν οι παλιές ρυθμίσεις των 120 δόσεων για όσους δεν κατέβαλαν τις δόσεις Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι εν λόγω οφειλέτες δύναται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης που έχασαν με την καταβολή της δόσης Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρέχοντος μηνός. Με την πληρωμή αυτή επανέρχονται οι δόσεις που είχαν μείνει από την παλιά τους ρύθμιση για την εξόφληση της οφειλής τους.
Πρόστιμο 3.000€ για μη δήλωση τηλεργασίας
Πρόστιμο 3.000 ευρώ ισχύει από σήμερα για τους εργοδότες που δεν προαναγγέλλουν στην «Εργάνη» το 50% του προσωπικού τους που μπαίνει σε τηλεργασία για τον μήνα Νοέμβριο. Το δε ωράριο για το υπόλοιπο 50% που θα εργάζεται στο χώρο εργασίας προσαρμόζεται αναλόγως, ώστε η προσέλευση και αποχώρηση εργαζομένων να γίνεται ανά μισάωρο και να ολοκληρώνεται εντός δύο ωρών.
Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο, και λόγω των έκτακτων μέτρων με αύξηση της τηλεργασίας, οι εργοδότες δεν υποχρεώνονται να δηλώσουν τις αλλαγές στα ωράρια εργασίας, ούτε τις υπερωρίες στο σύστημα «Εργάνη», χωρίς αυτό να αλλάζει φυσικά τη μορφή και το περιεχόμενο των συμβάσεων των εργαζομένων.
Από την έντυπη έκδοση