Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται στην επιστολή… συγγνώμης που απέστειλε την παραμονή των Χριστουγέννων στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με την επιστολή αυτή, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ουσιαστικά τους δανειστές ότι η ενέργεια της κυβέρνησης να δώσει εισοδηματικές ενισχύσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους και να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε 34 νησιά του Αιγαίου χωρίς να ζητήσει την άδειά τους αλλά και γενικότερα κάθε άλλη ενέργεια που συνεπάγεται τη χορήγηση εισοδηματικών ενισχύσεων σε οικονομικά αδύναμους ή τη θεσμοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων χωρίς προηγουμένως να ληφθεί η έγκριση των δανειστών, είναι κάτι που δεν θα ξανασυμβεί ποτέ στο μέλλον!
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τόσο η εισοδηματική ενίσχυση ύψους τουλάχιστον 300 ευρώ στους συνταξιούχους που λαμβάνουν καθαρά έως 850 ευρώ τον μήνα όσο και η μη εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 34 νησιά του Αιγαίου είναι μέτρα προσωρινά που δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο μέλλον.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιστολή Τσακαλώτου:
1. Το μέτρο της χορήγησης βοηθημάτων σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους ισχύει εφάπαξ, μόνο τον Δεκέμβριο του 2016 και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Αυτό σημαίνει ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί υλοποίησης της προεκλογικής υπόσχεσης του ΣΥΡΙΖΑ για επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν ισχύει, ήταν ένα ψέμα, μια κοροϊδία σε βάρος 1,6 εκατομμυρίων πολιτών.
2. Η αναστολή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017. Συνεπώς, από την 1η-1-2018 οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 4%, του 9% και του 17% στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24% και στα νησιά αυτά.
Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται δε ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι. Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω περικοπή των συντάξεων δεν ισχύει ωστόσο μόνο σε περίπτωση μη επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου του 2016, όπως προσπαθεί επικοινωνιακά να «περάσει» εκ των υστέρων η κυβέρνηση, αλλά και σε κάθε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικού στόχου κατά τα έτη 2017 και 2018. Ανοίγει δε τον δρόμο για να γίνει αποδεκτός ο επαχθής όρος που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για σημαντική μείωση των συντάξεων προκειμένου να επανέλθει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αμέσως μόλις οι πιστωτές έλαβαν την επιστολή συγγνώμης του κ. Τσακαλώτου, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ξαναρχίσουν, μετά το «πάγωμά» τους που αποφασίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και να παγώσει τον ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες αφού έλαβαν την επιστολή του κ. Τσακαλώτου στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.
«Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο», επεσήμανε ο επικεφαλής του Εurogroup.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενοι στο περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις επισημαίνοντας ότι στην επιστολή αυτή δεν περιλαμβάνεται καμία νέα δέσμευση! Ωστόσο, η διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών, την οποία περιλαμβάνει η επιστολή, ότι τα μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη» θα αφορούν στο πεδίο των συντάξεων, συνιστά ουσιαστικά μια νέα εξειδικευμένη δέσμευση της κυβέρνησης, που δείχνει ότι τα πρώτα θύματα της βέβαιης αποτυχίας της να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και του 2018 θα είναι και πάλι οι συνταξιούχοι.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου