Τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έχουν προαναγγείλει την επέκταση του μέτρου σε πρόσφατες δηλώσεις τους, στο πλαίσιο της συνέχισης στήριξης των επιχειρήσεων και ειδικά αυτών του τουρισμού και της εστίασης που επλήγησαν περισσότερο τους τελευταίους δύο μήνες από την υγειονομική κρίση και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.
Αρχικές διορίες
Επιπλέον, οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου και Απριλίου, όταν ήταν σε ισχύ το lockdown στην οικονομία, οι οποίες πήραν τετράμηνη αναστολή, θα πρέπει, με βάση όσα ισχύουν σήμερα, να αποπληρωθούν ως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Αντιστοίχως, οι φορολογικές οφειλές που έληγαν στις 31 Μαΐου έχουν ανασταλεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Μαζί τρέχει και αναστολή των υποχρεώσεων που έληγαν από 1ης/6/2020 μέχρι και 30/6/2020 μέχρι και τις 31/10/2020. Ολες αυτές οι υποχρεώσεις αναμένεται να ρυθμιστούν ξανά με μια αναστολή που θα ισχύσει μέχρι και 31/12/2020. Τούτο με δεδομένο ότι, αν γίνουν απαιτητές αυτή την περίοδο, θα προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή γράφουν ζημιές από την υγειονομική κρίση.
Ποιους αφορά
Οι παραπάνω αναστολές αφορούν τους φορολογουμένους, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στους οικονομικά πληττόμενους της κρίσης του κορονοϊού. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις στους ΚΑΔ κλάδων που έχουν πληγεί, οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω του οριζόντιου κουρέματος των ενοικίων και τα νοικοκυριά των οποίων μέλη τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Κριτήριο για τις αναστολές είναι η μείωση του ΦΠΑ ή του τζίρου (για επιχειρήσεις ή πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ) σε σύγκριση με το 2019, με βάση τα στοιχεία που δηλώνουν σε μηνιαία βάση στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.
Υπενθυμίζεται πως η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, εκτός από την είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαγράφει και τους τόκους και τις προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.
Διακανονισμοί
Η αποπληρωμή των συσσωρευμένων αυτών υποχρεώσεων θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2021 μέσα από μια ευνοϊκή ρύθμιση σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 με κλιμακούμενο επιτόκιο μέχρι και 2,5%, η οποία είναι έτοιμη και θα πάρει τις επόμενες ημέρες το δρόμο για τη Βουλή. Αυτονόητο είναι ότι, εκτός από τις επιχειρήσεις, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση θα έχουν και οι εργαζόμενοί τους οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης και ευεργετήθηκαν με την αναστολή και των δικών τους υποχρεώσεων στην εφορία.
Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί.
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
Τα ποσά αυτά θα αποπληρωθούν από τον Ιανουάριο του 2021 σε μια ρύθμιση 12 άτοκων ή 24 δόσεων με επιτόκιο περίπου 2,5%. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσοι είχαν αποδεδειγμένα σημαντική ζημία από την πανδημία του κορονοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική της ρύθμισης θα ακολουθεί το σκεπτικό όλων των ελαφρύνσεων που έγιναν λόγω της πανδημίας. Οι δόσεις με τις οποίες θα μπορεί να ρυθμίσει κάποιος την οφειλή του θα είναι ανάλογες του ποσού της οφειλής και της μείωσης του τζίρου. Για όσους ρυθμίσουν την οφειλή πάνω από τις 12 άτοκες δόσεις θα ισχύσει ένα κλιμακωτό επιτόκιο που θα ξεκινά από το 2% και θα υπερβαίνει το 2,5%.
Επίσης, η ρύθμιση θα είναι ελαστική σε ό,τι αφορά τους όρους με βάση τους οποίους ένας φορολογούμενος θα φτάνει στο να βγαίνει εκτός του διακανονισμού, δίνοντας μεγαλύτερο περιθώριο σε όσους ενταχθούν και χάσουν κάποιες δόσεις (δύο ή κατά περίπτωση) να επανέλθουν πληρώνοντας τις καθυστερούμενες δόσεις χωρίς ποινές και να συνεχίσουν την αποπληρωμή των δόσεων μέχρι και την εξόφληση της οφειλής τους. Θα υπάρχει, επίσης, ειδική πρόβλεψη για όσους μέχρι και τον Φεβρουάριο ήταν ενταγμένοι στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή των 100 δόσεων, και από τον Μάρτιο δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Χρονοδιάγραμμα
Με δεδομένο ότι οι οφειλές όσων επλήγησαν θα ανασταλούν για όλο το υπόλοιπο 2020, η νέα ρύθμιση θα αρχίσει να τρέχει από το 2021. Ωστόσο, αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου για να ενταχθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια, ώστε να υπάρχει έγκαιρα η πληροφόρηση τόσο των ενδιαφερομένων όσο και των λογιστών, οι οποίοι εύλογα διαμαρτύρονται για τον υπερβολικό φόρτο εργασίας. Τούτο με δεδομένο ότι μαζί με τις πάγιες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να «ακολουθούν» και τις παράλληλες πλατφόρμες, που θα πρέπει να ενημερώνονται περιοδικά και αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός.
Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβληθούν σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς το τέλος του χρόνου, ενώ τα στοιχεία για τη μείωση του τζίρου ή των εισοδημάτων θα ανακτώνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με έγκριση του φορολογουμένου, ορίζοντας τον αριθμό των δόσεων, και, στις περιπτώσεις που θα είναι πάνω από 12 δόσεις, και το επιτόκιο το οποίο θα πληρώνει ο φορολογούμενος για την εξόφληση της οφειλής του.
Για τουριστικές επιχειρήσεις
Ποιες απλήρωτες επιταγές δεν μπαίνουν «Τειρεσία»
Με χθεσινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου ορίζονται τα δικαιολογητικά με βάση τα οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα θα αποφύγουν εγγραφές στον «Τειρεσία» για απλήρωτες επιταγές και συναλλαγματικές επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2020.
Προϋπόθεση για τη μη αναγραφή στον «Τειρεσία» είναι να πιστοποιηθεί μείωση των ακαθάριστων εσόδων ενεργού κατά την 20ή/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας που αφορούν πληττόμενους κλάδους από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 και τα αξιόγραφα αποδεδειγμένα να έχουν εξοφληθεί εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Αξιόγραφα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, τα οποία δεν εξοφλήθηκαν στην προθεσμία τους και καταχωρίστηκαν σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, διαγράφονται από τη δημοσίευση του παρόντος και δεν καταχωρίζονται εκ νέου σε αυτά εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.
Ηλεκτρονική αίτηση
Η αίτηση για την υπαγωγή υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «mybusisnessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τους δικαιούχους ή τους νομίμους εκπροσώπους αυτών, έως 14.9.2020.
Η αίτηση, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 2 παρ. 1 και 2 δυνάμει των οποίων γίνεται η αίτηση υπαγωγής στα ευεργετήματα του άρθρου 47 του ν. 4701/2020 (Α’ 128).
Σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, πέραν των συνεπειών της ψευδούς δήλωσης, επέρχεται απώλεια των ευεργετημάτων του μέτρου.
Για το 30% της απώλειας εισοδήματος
Συμψηφισμοί για τα «κουρεμένα» ενοίκια
Δημοσιεύτηκε χθες η απόφαση της ΑΑΔΕ με βάση της οποία γίνεται συμψηφισμός του 30% της απώλειας εισοδήματος με ανοιχτές φορολογικές οφειλές για τους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν να εισπράττουν κουρεμένα κατά 40% ενοίκια από πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.
Αν υπάρχουν ανοιχτές οφειλές από φόρο εισοδήματος, τότε θα γίνεται αυτόματα συμψηφισμός του 30% της απώλειας από τα μισθώματα, που είναι η κρατική συμμετοχή, με τις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος. Αν ο φόρος εισοδήματος έχει πληρωθεί ή είναι μηδενικός, ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέγει να συμψηφίσει το ποσό που του αναλογεί είτε με τον ΕΝΦΙΑ είτε με ΦΠΑ ή με δόσεις ρυθμίσεων που τυχόν εξυπηρετεί.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr