Τα ποσά των οφειλών που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι:
– ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές φόρου 22%-45% σε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αυτοτελώς με συντελεστές 22%-45% σε εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες και αυτοτελώς με συντελεστές 15%-45% σε εισοδήματα από ακίνητα,
– η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% στο συνολικό – δηλούμενο ή τεκμαρτό – εισόδημα του 2019, εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ,
– το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 400-650 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες,
– ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος επιβαρύνει όσους κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα παλαιότητας μέχρι 10 ετών και κυβισμού άνω των 1.928 κ.εκ., σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων και πισίνες.
Οι οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά μπορούν να εξοφληθούν από τους υπόχρεους φορολογούμενους με τους ακόλουθους 4 εναλλακτικούς τρόπους:
1) Σε 8 μηνιαίες δόσεις.
Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, δόθηκε η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές των φετινών εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις, οι δύο πρώτες εκ των οποίων λήγουν την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Αυγούστου 2020 και η όγδοη την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2021. Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα λήξης των δόσεων, τα ποσά τους και ο κωδικός αριθμός της συνολικής οφειλής -η λεγόμενη «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο.)- έχουν αναρτηθεί από την ΑΑΔΕ στην εφαρμογή «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του λογαριασμού που έχει ο κάθε φορολογούμενος στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Για να πληροφορηθεί ο φορολογούμενος τα στοιχεία αυτά και να τα χρησιμοποιήσει για να εξοφλήσει τις δόσεις του θα πρέπει να εισέλθει στο ΤΑΧΙSnet, να επιλέξει «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» και στη συνέχεια «Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης». Η πληρωμή κάθε μιας μηνιαίας δόσης μπορεί να γίνει:
α) με την καταβολή μετρητών σε οποιοδήποτε ΑΤΜ της τράπεζας στην οποία έχει καταθετικό λογαριασμό ο φορολογούμενος, με πληκτρολόγηση του κωδικού που αντιστοιχεί στην πληρωτέα οφειλή, δηλαδή της «Ταυτότητας Οφειλής» (Τ.Ο.),
Χριστούγεννα 2024: Συναγερμός από την VISA για τις αγορές σας - 10 συμβουλές για να αποφύγετε τους απατεώνες
β) μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking), με μεταφορά του ποσού της δόσης από τον καταθετικό λογαριασμό του φορολογούμενου στο λογαριασμό του Δημοσίου, αφού προηγουμένως ο φορολογούμενος επιλέξει, από το μενού της ιστοσελίδας web banking της τράπεζάς του, την «πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ» και αφού συμπληρώσει σε ειδική φόρμα ορισμένα στοιχεία αναγκαία για τη συναλλαγή, όπως η «Ταυτότητα Οφειλής» και το ποσό της δόσης,
γ) με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω της εφαρμογής της «Προσωποποιημένης Πληροφόρησης» του συστήματος ΤΑΧΙSnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet/info/protected/displayDebtInfoAndPay.htm. Για την πληρωμή με κάρτα μέσω του ΤΑΧΙSnet ο φορολογούμενος θα χρειαστεί να επιλέξει πρώτα το ποσό που θέλει να πληρώσει και στη συνέχεια να συμπληρώσει σε ειδική φόρμα τα στοιχεία που αναγράφει η κάρτα του, δηλαδή ονοματεπώνυμο με λατινικούς χαρακτήρες, αριθμό κάρτας, μήνα και έτος λήξης της κάρτας και τριψήφιο κωδικό ασφαλείας που αναγράφεται στο πίσω μέρος της κάρτας.
2) Eφάπαξ με έκπτωση 2% επί της συνολικής οφειλής.
Αντί της τμηματικής καταβολής σε 8 μηνιαίες δόσεις, ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του συνολικού οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού του. Εάν η εφάπαξ εξόφληση επιλεγεί να γίνει μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής της 1ης και της 2ης μηνιαίας δόσης, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020, τότε η συνολική πληρωτέα οφειλή μειώνεται κατά 2%, καθώς ισχύει έκπτωση. Και η εφάπαξ πληρωμή που συνεπάγεται έκπτωση 2% μπορεί να γίνει:
α) με την καταβολή μετρητών σε οποιοδήποτε ΑΤΜ της τράπεζας στην οποία έχει καταθετικό λογαριασμό ο φορολογούμενος, με πληκτρολόγηση του κωδικού που αντιστοιχεί στην πληρωτέα οφειλή, δηλαδή της «Ταυτότητας Οφειλής» (Τ.Ο.),
β) μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking), με μεταφορά του ποσού της δόσης από τον καταθετικό λογαριασμό του φορολογούμενου στο λογαριασμό του Δημοσίου, αφού προηγουμένως ο φορολογούμενος επιλέξει, από το μενού της ιστοσελίδας web banking της τράπεζάς του, την «πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ» και αφού συμπληρώσει σε ειδική φόρμα ορισμένα στοιχεία αναγκαία για την συναλλαγή, όπως η «Ταυτότητα Οφειλής» και το ποσό της δόσης,
γ) με χρεωστική κάρτα μέσω της εφαρμογής της «Προσωποποιημένης Πληροφόρησης» του συστήματος ΤΑΧΙSnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet/info/protected/displayDebtInfoAndPay.htm. Για την πληρωμή με χρεωστική κάρτα μέσω του ΤΑΧΙSnet ο φορολογούμενος θα χρειαστεί να επιλέξει πρώτα το ποσό που θέλει να πληρώσει και στη συνέχεια να συμπληρώσει σε ειδική φόρμα τα στοιχεία που αναγράφει η κάρτα του, δηλαδή ονοματεπώνυμο με λατινικούς χαρακτήρες, αριθμό κάρτας, μήνα και έτος λήξης της κάρτας και τριψήφιο κωδικό ασφαλείας που αναγράφεται στο πίσω μέρος της κάρτας.
3) Εως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.
Εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει πιστωτική κάρτα, ακόμη κι αν το υπόλοιπο αγορών είναι σημαντικά χαμηλότερο της συνολικής οφειλής του, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μέσω της κάρτας του ολόκληρο το ποσό της οφειλής και να χρεωθεί άμεσα στον μηνιαίο λογαριασμό της κάρτας του μόνο με ένα μέρος της οφειλής. Συγκεκριμένα, ανάλογα με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που θα επιλέξει μεταξύ 2 και 12, θα χρεωθεί άμεσα με το ½ ή με το 1/3 ή με το ¼ ή με το 1/5 ή με το 1/6 ή με το 1/7 ή με το 1/8 ή με το 1/9 ή με το 1/10 ή με το 1/11 ή με το 1/12 της οφειλής. Στη συνέχεια η τράπεζα που διαχειρίζεται την κάρτα θα τον χρεώνει και στους λογαριασμούς των επομένων μηνών με το ίδιο κλάσμα της οφειλής. Με τον τρόπο αυτόν, ο φορολογούμενος εξοφλεί φαινομενικά εφάπαξ την οφειλή του και κερδίζει την έκπτωση του 2%, αλλά στην ουσία πληρώνει το οφειλόμενο ποσό τμηματικά, σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις άτοκα! Η πληρωμή της οφειλής μέσω πιστωτικής κάρτας μπορεί να γίνει από την ιστοσελίδα web banking της τράπεζας στην οποία ο φορολογούμενος έχει εκδώσει την κάρτα του. Για την ηλεκτρονική πληρωμή του ποσού θα χρειαστεί να επιλεγεί η «πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ» και στη συνέχεια να συμπληρωθούν σε ειδική φόρμα, στην ιστοσελίδα web banking της τράπεζας, ορισμένα απαραίτητα στοιχεία, όπως το ποσό της οφειλής, η «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο.) και ο αριθμός των δόσεων (2 έως 12).
4) Εως και σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του Ν. 4646/2019.
Οι 4 φόροι των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, μπορούν φέτος να εξοφληθούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του Ν. 4646/2019. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι μηνιαίες δόσεις της «πάγιας ρύθμισης» δεν θα είναι άτοκες αλλά θα επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσια επιτόκια 5,32% εάν επιλεγούν 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις και 6,82% εάν επιλεγούν 12 έως 24 μηνιαίες δόσεις.
Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται πλέον να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής. Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη μία δόση της οφειλής ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr