Το πακέτο των νέων μέτρων για το κλείσιμο του κενού των 600 εκατ. ευρώ για το 2018 περιλαμβάνει την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που προβλέπεται σήμερα στην παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις, νέα περικοπή στο επίδομα θέρμανσης και φορολόγηση των ναυτικών με βάση τη νέα ενιαία φορολογική κλίμα
Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο που θα ενσωματώνει μέτρα του επικαιροποιημένου Μνημονίου, θα προβλέπει:
1 Νέα μείωση του επιδόματος θέρμανσης. Το κονδύλι το οποίο έχει ήδη περικοπεί κατά 50% από την περίοδο 2015-2016 αναμένεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο για την περίοδο 2017 – 2018. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να περιορισθεί στα 55 εκατ. ευρώ.
2 Κατάργηση έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ ενώ για τους φορολογούμενους σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.
3 Περικοπή της φοροαπαλλαγής του 10% για τις ιατρικές δαπάνες. Η έκπτωση για ιατρικές δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η μείωση ή ενδεχομένως και κατάργηση της έκπτωσης θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017 και μετά και αφορά περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενους που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση της έκπτωσης για τα ιατρικά έξοδα θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αφού θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τράπεζας ή e-banking.
4 Κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών. Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα. Τα εισοδήματα που αποκτώνται από το 2017 θα φορολογούνται με την κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο από το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των ναυτικών ανέρχεται σήμερα στα 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς.
5 Φόρος στις μισθώσεις μέσω Airbnb. Από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος στη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «διαμοιράζονται» τα ακίνητά τους θα κληθούν να τα δηλώσουν σε ειδικό μητρώο. Σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb ή Homeaway, Flipkey, Housetrip θα επιβληθεί ειδικός φόρος 5% ανά διανυκτέρευση, ενώ στο εισόδημα που αποκτούν θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος από την εκμίσθωση ακινήτων με συντελεστές από 15% έως 45%.
Περισσότερες επιβαρύνσεις
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Περισσότερα μέτρα μετά το 2018 αλλά και για το 2018 μπορεί να φέρει η σύγκλιση Βερολίνου – ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για τον τελευταίο χρόνο του προγράμματος δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Το μεγάλο άγχος του οικονομικού επιτελείου εν όψει και του Eurogroup της Δευτέρας είναι πώς θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τούτο με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών πασχίζει ακόμη να κλείσει το κενό των 600 εκατ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι θεσμοί για τα 2018 κατά τις απευθείας επαφές που είχαν πριν από 10 ημέρες στην Αθήνα και έχει καλυφθεί κατά τα 2/3 με νέα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση και έχουν αποδεχθεί οι θεσμοί.
Αν όμως το ΔΝΤ επιμείνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,6% του ΑΕΠ θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα ύψους 3,4 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) η διαφορά που υπάρχει με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή πρόβλεψη.
Μόνη λύση για να αποφευχθεί μια δέσμευση της Ελλάδας από τώρα για νέα μέτρα είναι μια συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ ότι για το συγκεκριμένο έτος θα ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης για να καλύψει την όποια απόκλιση υπάρχει από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τούτο με την προσδοκία ότι μετά το 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να αναμένει μια υποχώρηση των Ευρωπαίων δανειστών στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί τις προηγούμενες μέρες τόσο ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου