Τα στοιχεία που συνηγορούν στο ότι και η οικονομία και η κοινωνία βρίσκονται από τις αρχές του μήνα σε φάση μετάβασης είναι ότι τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν στην α’ και στη β’ φάση της κρίσης δεν διακόπτονται αλλά περιορίζονται. Η στήριξη από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας του εισοδήματος λόγω προσωρινής αναστολής εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αναμένεται να ανοίξουν τον Ιούνιο (π.χ. οι τουριστικές) θα συνεχιστεί και τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ωστόσο, τα δύο συναρμόδια υπουργεία θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα να στηρίζουν και τη μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση εργαζομένων σε επιχειρήσεις που άνοιξαν μεν αλλά δεν μπορούν προς το παρόν να απασχολήσουν το σύνολο του προσωπικού τους. Μάλιστα, για το σκοπό θα διατεθούν 820 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για τους μερικά απασχολούμενους να πάρουν επίδομα ανεργίας ή εποχικό επίδομα.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομιών διατηρεί την έκπτωση του ενοικίου κατά 40% για πληττόμενες επιχειρήσεις, εργαζομένους και φοιτητές και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, ετοιμάζεται να αναπληρώσει μεσοσταθμικά το 50% της απώλειας εισοδήματος που είχαν ιδιοκτήτες με μείωση φόρου και μάλιστα φέτος. Την ίδια ώρα, παίρνει μέτρα για τουρισμό, μεταφορές και εστίαση. Μειώνει τον ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά και αναψυκτικά στην εστίαση, που ανοίγει τη Δευτέρα, βάζει στο 13% το 90% του τουριστικού πακέτου το σύνολο των εισιτηρίων σε αεροπλάνα, καράβια και λεωφορεία. Ετοιμάζεται να επιδοτήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% για εννέα μήνες «κόκκινα» και -για πρώτη φορά- «πράσινα» δάνεια που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» λόγω της κρίσης. Ετοιμάζεται, ακόμη, να δώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε επιστρεπτέα προκαταβολή στη δεύτερη φάση του προγράμματος, που θα εκτυλιχθεί μέσα το καλοκαίρι και θα έχει βασικό στόχο να παράσχει φθηνή ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί από τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα για την εγγυοδοσία ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει στόχο να μεγαλώσει στα 7 δισ. ευρώ με τη μόχλευση που θα έχει και από τις εμπορικές τράπεζες. Πέρα από τις εγγυήσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιμένουν την 4η φάση από την αρχή της κρίσης, που θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο. Σε αυτήν το βασικό ζητούμενο θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και μέχρι τότε θα έχουν ξεκαθαρίσει και οι συντεταγμένες του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, που θα είναι διαθέσιμο από το 2021.