Η εικόνα που μεταφέρουν στον «Ε.Τ.» από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) είναι πως οι καταναλωτές δεν φοβήθηκαν να βγουν στους δρόμους. Τήρησαν τα μέτρα ασφαλείας, περιμένοντας στην ουρά για να επισκεφθούν το κατάστημα που επιθυμούσαν, κρατώντας παράλληλα τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
Ορισμένοι έκαναν διερευνητική βόλτα στα μαγαζιά, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ψώνισαν. Και οι καταστηματάρχες, από την πλευρά τους, ήταν προετοιμασμένοι, ακολουθώντας τις οδηγίες της εγκυκλίου σχετικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας. Από την ΕΣΕΕ εκτιμούν πως σταδιακά θα αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους καταναλωτές.
Αθήνα
Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) υπογραμμίζει: «Με μεγάλο ενθουσιασμό οι εμπορικές επιχειρήσεις υποδέχθηκαν ξανά τους καταναλωτές, τηρώντας απόλυτα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, φροντίζοντας πάνω απ’ όλα για την υγεία καταναλωτών και εργαζομένων. Η άψογη λειτουργία της αγοράς ανέδειξε τη μεγάλη ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας και της αποτελεσματικής συνεργασίας όλων μας, η οποία το κρίσιμο διάστημα μας έκανε να ξεπεράσουμε με επιτυχία την υγειονομική κρίση».
Μάλιστα, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης, έκανε λόγο για γεμάτα ράφια και προσφορές που ξεπερνούν το 50%. Μια κίνηση η οποία, κατά τα λεγόμενά του, θα βοηθήσει στην προσέλκυση των καταναλωτών και στη διάθεση του στοκ που έχει συσσωρευθεί λόγω του lockdown.
Παρ’ όλα αυτά, οι τζίροι των επιχειρήσεων στην Αθήνα κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Στην ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνεται πως «η καταναλωτική κίνηση, όπως αναμενόταν, ήταν μουδιασμένη και οι πωλήσεις της πρώτης ημέρας είχαν σίγουρα αρνητικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη διστακτικότητα του κοινού. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας για το υπόλοιπο της εβδομάδας, αλλά θεωρούμε σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο εμπορικός κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον έχει ανάγκη από την άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης, αφενός για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων και αφετέρου για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Φοροελαφρύνσεις, ενοίκια και χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν τους τρεις κύριους άξονες που θα βοηθήσουν την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και τη διατήρηση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας, που τόσο έχουμε ανάγκη».
Πειραιάς
Υποτονικά, από άποψη πωλήσεων, κινήθηκε και η αγορά του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταναλωτές έδειξαν προτίμηση, κυρίως, στα αθλητικά είδη. «Με πολλά χαμόγελα και μεγάλες προσφορές ξεκίνησε η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων λιανικής, χωρίς όμως καμία έκπτωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Την πρώτη ημέρα θα τη χαρακτήριζα μέρα γιορτής και χαράς, περισσότερο σε ψυχολογία και λιγότερο σε εισπράξεις στα ταμεία, αφού μετά από δύο μήνες οι έμποροι είδαν επιτέλους πελάτες να επισκέπτονται τα μαγαζιά τους και να ρίχνουν μια πρώτη διερευνητική ματιά στις τιμές», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης. «Ας ελπίσουμε ότι κάθε μέρα η κίνηση και ο τζίρος στην αγορά θα βελτιώνονται και ότι ο αρχικός ενθουσιασμός δεν θα μετατραπεί εύκολα και γρήγορα σε απογοήτευση. Ζητούμενο για το ΕΒΕΠ είναι να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς να περιοριστούν οι ετήσιες απώλειες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ρευστότητα ελαφρύνσεις ζητά η αγορά
Εν τω μεταξύ, «πακέτο» προτάσεων για την επόμενη ημέρα της πανδημίας απέστειλε η ΕΣΕΕ στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα της χώρας. Τα προτεινόμενα μέτρα «πατούν» στους εξής τρεις βασικούς άξονες: 1. Σοκ ρευστότητας, το οποίο αφορά σε ενέσεις χρηματοδότησης με «φθηνό χρήμα» από τραπεζικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια. 2. Διατήρηση της ρευστότητας, μέσα από γενναίες ελαφρύνσεις υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. 3. Διασφάλιση ρευστότητας με νέα εργαλεία «ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης».
Μεταξύ άλλων, η Συνομοσπονδία ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία πρωτοβουλίες όπως η διεύρυνση του προβλεπόμενου χρόνου αναστολής για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών, έως τα τέλη του έτους, την επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές) των επιχειρήσεων, εκ νέου δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μη μισθωτών, άμεση θεσμοθέτηση του Ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, ένταξη και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων/χωρίς απασχόληση στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους. Ακόμη, αιτείται σχεδιασμό προγραμμάτων επιδότησης/επιχορήγησης με μεγαλύτερη αναλογική συμμετοχή πόρων προερχομένων το ΕΣΠΑ για μεγαλύτερη επιλεξιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσω κουπονιών (voucher) κ.λπ.
Μπήκαν ξανά σε λειτουργία
Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου που χθες… ανέβασαν ρολά συμπεριλαμβάνονται αυτά με αντικείμενο: εξοπλισμός ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, σιδηρικά, χρώματα και τζάμια, χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης, εγγραφές μουσικής και εικόνας, παιχνίδια, κάθε είδους ενδύματα, υποδήματα και δερμάτινα είδη, καλλυντικά και είδη καλλωπισμού, ρολόγια και κοσμήματα, καινούργια είδη και μεταχειρισμένα.