Ειδικότερα, μέσα από τις προετοιμασίες που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει με το σημερινό πακέτο το κόστος των παρεμβάσεων από τα 2,5% στο 3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 6 δισ. ευρώ.
Στον λογαριασμό μπαίνει και το πρόγραμμα των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα διοχετεύσει άμεσα 1 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα καλύψει τους τόκους και τις υπερημερίες ενήμερων επιχειρηματικών δανείων με ένα ποσό έως 1 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους. Το αμέσως επόμενο διάστημα προωθείται η αξιοποίηση των 1,8 δισ. από το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Ταμείο για τον κορονοϊό και περίπου 6 δισ. ευρώ από την ανακατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ. Τα δύο τελευταία ποσά θα αξιοποιηθούν για την παροχή εγγυήσεων μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης.
Σε όλο το φάσμα
Ο ΥΠΟΙΚ μίλησε χθες για μία ολιστική προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας που θα ανακοινωθεί σήμερα και θα έχει στη μεγάλη εικόνα της την επέκταση των μέτρων στήριξης σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα με εξαίρεση των ελαχίστων εκείνων που έχουν αύξηση του τζίρου τους (π.χ. τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία κ.τ.λ.).
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά συνολικά 3,1 εκατομμύρια εργαζομένους (2,1 εκατομμύρια μισθωτούς και 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις) και περίπου 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις.
Τα παραπάνω μέτρα θα ενταχθούν στα ήδη νομοθετημένα, όπως: Τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, των διευκολύνσεων που παρέχουν οι τράπεζες στα δάνεια, την αναστολή των πλειστηριασμών και τη μεταχρονολόγηση επιταγών κατά 75 ημέρες, τη χρηματική υποστήριξη από το Δημόσιο στην καταβολή του δώρου του Πάσχα και τη δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο μεταχρονολογημένα.
Τα μυστικά
Σχετικά με το νέο πακέτο, αυτό παρέχει ουσιαστική βοήθεια με άμεση παροχή ρευστότητας. Ειδικότερα:
1 Επιστρεπτέες προκαταβολές: Από τις 2 έως και τις 10 Απριλίου θα καταστεί πλήρως λειτουργικό το πρόγραμμα των επιστρεπτέων προκαταβολών. Το πρόγραμμα αυτό το έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί στην ουσία ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κρίσης, το οποίο όμως ακολουθεί τη λογική της αναβαλλόμενης φορολογίας που ισχύει για τις τράπεζες. Συγκεκριμένα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πιστωθούν κάποια ποσά ενισχύσεων ανάλογα με το βάθος της επίπτωσης που είχε στη λειτουργία τους η πανδημία του κορονοϊού. Αυτό θα συμπεριλαμβάνει, εκτός από τη μείωση του τζίρου, την καταστροφή αποθεμάτων, ενώ θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αριθμός των υπαλλήλων και άλλα περισσότερο επιμέρους κριτήρια. Ολα αυτά παρακολουθούνται ήδη από το παρατηρητήριο που έχει στηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και τις επιμέρους εργοδοτικές οργανώσεις.
Σπίτι μου ΙΙ: Τα 32 ερωτήσεις SOS και δυο παραδείγματα για το νέο Πρόγραμμα
Η επιδότηση δίνεται κατά βάση επειδή οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό λόγω μείωσης τζίρου κερδοφορίας κ.τ.λ. Το στοίχημα της επιδότησης είναι να επανέλθει η κερδοφορία και να πετύχουν τα ελάχιστα τραπεζικά κριτήρια. Ωστόσο και οι επιχειρήσεις που θα πάρουν αυτές τις επιδοτήσεις θα αναλάβουν μια υποχρέωση που θυμίζει λίγο τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών: Να συμψηφίσουν την επιδότηση με φορολογία έναντι μελλοντικών κερδών μαζί με ένα ελάχιστο έως μηδενικό επιτόκιο σε ένα διάστημα 3 έως και 5 ετών. Και εδώ υπάρχει ένας όρος: Αν τα επίπεδα κερδοφορίας δεν επανέλθουν στα επίπεδα προ της κρίσης του κορονοϊού η επιχείρηση θα επιστρέψει ένα μέρος της προκαταβολής.
Αν η κερδοφορία υπερβεί αυτήν προ της κρίσης η επιχείρηση θα κληθεί να πληρώσει κάτι παραπάνω. Το μόνο που μένει είναι το ΥΠΟΙΚ να έχει εντός της εβδομάδας την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τη συμβατότητα του ελληνικού αιτήματος με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ δήλωναν μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην τελική έγκριση, καθώς λόγω της κατάστασης και οι διαδικασίες από τις Βρυξέλλες έχουν επισπευστεί σημαντικά. Αναφερόμενος χθες στο εγχείρημα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για «σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία ύψους 1 δισ. ευρώ. Εκτίμησε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στην εβδομάδα με πλατφόρμες που δημιουργούνται ώστε να είμαστε έτοιμοι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι επιχειρηματίες να υποβάλουν δήλωση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα θέσουμε».
2 Κάλυψη τόκων και υπερημερίας για τους ενήμερους επιχειρηματίες: Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα αναλάβει την πληρωμή επιτοκίων και τόκων υπερημερίας, που αφορούν σε ενήμερα επιχειρηματικά δανείων των πληττομένων από τον κορονοϊό κλάδων για χρονικό διάστημα τριών μηνών και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Αυτό κοινοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως αν χρειαστεί το σχετικό πρόγραμμα -που ετοιμάζεται- θα παραταθεί για ακόμη δύο μήνες. Πρακτικά, δηλαδή, αυτή η διευκόλυνση, από πλευράς κράτους, ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και πέντε μήνες. Γι’ αυτό τον σκοπό, το υπουργείο έχει εξασφαλίσει ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Δεδομένων, μάλιστα, των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από τις τράπεζες για τους κλάδους που έχουν… χτυπηθεί από την πανδημία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως όποιος έχει ενήμερο επιχειρηματικό δάνειο θα τον απασχολήσει ξανά από τον Οκτώβριο. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά και στους γιατρούς.
3 Εγγυοδοτικά προγράμματα: Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης «προετοιμάζει ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα ύψους 7,8 δισ. ευρώ (6 δισ. από το ΕΣΠΑ και 1,8 από το Ταμείο για τον κορονοϊό) το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της, αλλά και από το ΕΣΠΑ, η οποία θα είναι και ο εγγυητής. Θα εγγυηθεί, δηλαδή, μια σημαντική ρευστότητα σε τέτοιου είδους δάνεια για όλες τις επιχειρήσεις, γιατί προφανώς όλη η οικονομία θα χρειάζεται βοήθεια, και το οποίο μάλιστα προσβλέπουμε να γίνει ένας μόνιμος εγγυοδοτικός μηχανισμός προς τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει. Ενας, άλλωστε, σημαντικός ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να δρα αντικυκλικά, δηλαδή να βοηθάει την αγορά εκεί όπου χρειάζεται περισσότερη επιχειρηματικότητα και βοήθεια».
«Χειρουργικές» παρεμβάσεις σε νευραλγικούς κλάδους
Μετά τις γενικές παρεμβάσεις προετοιμάζονται και ειδικές κλαδικές παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εκτός από το πλαίσιο στήριξης στο οποίο θα ενταχθεί σήμερα η πλειοψηφία των κλάδων του ιδιωτικού τομέα θα ξεκινήσουν άμεσα και κάποιες κλαδικές μελέτες για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας με μεγάλη σημασία για το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα προανήγγειλε τέτοιες μελέτες για τον τουρισμό, τον κλάδο της ενέργειας, κάποιων συγκεκριμένων κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής και την ακτοπλοΐα.
Οι μελέτες αυτές θα έχουν ως στόχο να δώσουν μια εικόνα της πορείας αυτών των κλάδων και μετά το τέλος του χρόνου αλλά και των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ώστε να υπάρξει μια πιο εξειδικευμένη παρέμβαση.
Παράθυρο για 800άρι και στους επιστήμονες
Στο θέμα της επιδότησης των επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων, οικονομολόγων κ.τ.λ.) έρχονται βελτιώσεις μετά την αντίδρασή τους για την επιδότηση των 600 ευρώ για επιμόρφωση έναντι των 800 ευρώ που θα πάρουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχυθούν και αυτοί με τα 800 ευρώ. Το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε και το Σαββατοκύριακο κατά τις συσκέψεις που έγιναν μεταξύ του πρωθυπουργού και των μελών του οικονομικού επιτελείου και οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει έκκληση στον σκληρό πυρήνα του οικονομικού επιτελείου να τύχουν γιατροί, δικηγόροι και υπόλοιποι επιστημονικοί κλάδοι της ίδιας μεταχείρισης με τους υπόλοιπους εργαζομένους.
Φορολογικές παρατάσεις για υπερήλικες – ανάπηρους
Το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 70 ετών ή με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, τους δίνει τη δυνατότητα να καταβάλουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, οι οποίες λήγουν την 31/3/2020, μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.
Η σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα 30/3/2020 και θα τεθεί άμεσα σε ισχύ.
Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πολιτών, κρατώντας τους ασφαλείς και υπηρετώντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον.
Διαβεβαιώσεις για καταθέσεις και μισθούς του Δημοσίου
Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών έγινε δέκτης πολλών ερωτήσεων σχετικά με τη ρευστότητα των τραπεζών και το ενδεχόμενο έλλειψης ρευστότητας ή αδυναμίας ανάληψης μετρητών.
Ο κ. Σταϊκούρας ήταν κατηγορηματικός ότι από πουθενά δεν προκύπτει πρόβλημα με τη ρευστότητα των τραπεζών ή τη δυνατότητα αναλήψεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης διαβεβαίωσε αρκετές φορές ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης των μισθών του Δημοσίου, όμως επισήμανση του υπουργού ήταν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και της ένταση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου