Σύμφωνα με τον υπουργό, υπό τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 1%- 3% λόγω του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι αναμένεται έντονη ανάκαμψη το 2021. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ενώ, σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν και τα μέτρα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές.
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΑΠΟ ΤΟ 2021
Αναστολή δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες ζητά Σταϊκούρας
Αναστολή των χρεωλυτικών δόσεων έως τον Σεπτέμβιο για συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις ζητά απο τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας .
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) “Οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί.”
Πιο... ξινός ο χυμός πορτοκαλιού το 2025
Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών αρχών, αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν την προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διευκρίνισε ότι οι τράπεζες θα μπορούν να χειριστούν με μεγαλύτερη ευελιξία την λογιστική καταγραφή των “κόκκινων δανείων”. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορουν να εφαρμόσουν το παλαιότερο σύστημα λογιστικής καταγραφής και απεικόνισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των προβλέψεων που οφείλουν να διενεργούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών: “0ι διευκρινίσεις αυτές, ιδίως αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών, στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.”
Παρόμοια ανακοίνωση, ειδικά για λογιστικά θέματα, εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.
Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ότι η ευελιξία που δίνεται στο θεσμικό πλαίσιο δεν σχετίζεται με τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται στο ακέραιο.