Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενα χρόνο πίσω θα μας πάει οικονομικά ο κορωνοϊός – Θα ακολουθήσει γρήγορη ανάκαμψη από το 2021

Ενα χρόνο πίσω θα μας πάει οικονομικά ο κορωνοϊός - Θα ακολουθήσει γρήγορη ανάκαμψη από το 2021

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Την επιλογή να έχει ένα χρόνο ύφεσης στηρίζοντας με κάθε τρόπο και όσους πόρους χρειαστούν την πραγματική οικονομία, ώστε να ακολουθήσει μια γρήγορη ανάκαμψη από το 2021, κάνει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Εχοντας προηγηθεί πολλών ευρωπαϊκών χωρών και στην προσπάθεια να σπάσει την αλυσίδα της διάδοσης του κορονοϊού, η Ελλάδα πήρε γρήγορα αποφάσεις αναστέλλοντας τη λειτουργία 450.000 επιχειρήσεων με το δεύτερο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ως γνωστόν, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για τους εργαζομένους τους επίδομα 800 ευρώ και κάλυψη με δημόσιους πόρους των ασφαλιστικών οφειλών. Με το τρίτο πακέτο μέτρων που εξειδικεύτηκε την Τρίτη, εκτός από αυτές που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, στην περίμετρο των μέτρων στήριξης εντάχθηκαν άλλες 150.000 επιχειρήσεις που είχαν μείωση του τζίρου τους, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και προσωπικές εταιρίες, που αντιπροσωπεύουν συνολικά 1,8 εκατομμύρια εργαζομένους και 600.000 επιχειρήσεις.

Τα μέτρα αυτά θα έχουν ένα βαρύ κόστος. Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση ανέρχεται στα 6 δισ. Ευρώ μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Κόστος το οποίο, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων (διατίθεται έως 1 δισ. ευρώ), τις επιπρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία και το Δώρο Πάσχα προς τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από αυτό που έχουν διαθέσει οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης για τον ίδιο λόγο, το οποίο σε καμία από αυτές δεν ξεπερνά το 2% του ΑΕΠ.

Πέρα από τα όσα έχουν ήδη γίνει, προετοιμάζεται και ανάλογη συνέχεια μέχρι να φτάσει η κρίση στο αποκορύφωμά της και να αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, προανήγγειλε μαζικές εντάξεις και άλλων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας στα μέτρα στήριξης από την 1η Απριλίου, μόλις δρομολογηθούν τα μέτρα για τις ήδη ενταγμένες. Μάλιστα, προέβλεψε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα είναι λιγότεροι οι ΚΑΔ που δεν ενισχύονται από αυτούς που θα ενισχύονται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου παραδέχθηκε για πρώτη φορά επίσημα ότι για το 2020 αναμένεται ύφεση της οικονομίας: «Η κατάσταση στην οικονομία έχει δυσκολέψει και θα δυσκολέψει κι άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για να συνεχίσει: «Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020, η οποία όμως θα είναι παροδική». Πάντως, σημείωσε ότι λόγω του ότι η ύφεση είναι λίγο-πολύ προγραμματισμένη με τους πόρους που δαπανώνται και πρόκειται να δαπανηθούν για τη στήριξη της οικονομίας, η ανάκαμψη θα είναι απότομη.

Στο ΓΛΚ υπολογίζουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα έχουμε ένα μήνα χαμένο από τους 12 του 2020 (περίπου 4,5 δισ. ευρώ) από τη συνολική υποχώρηση που αναμένεται λόγω των μέτρων στήριξης για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές ομολογούν ότι κανείς δεν μπορεί από τώρα να κάνει σαφή εκτίμηση καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το εύρος και τη διάρκεια της κρίσης. Είναι σαφές ότι το τέλος της κρίσης θα συνδεθεί με το χρόνο και τον τρόπο που θα έρθει το τέλος του πρώτου κύκλου της πανδημίας.

Πάντως, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η δυνατότητα για απεριόριστη χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη και της πραγματικής οικονομίας αλλά και των συστημάτων Υγείας δίνει τη βάση για να υπάρξει η απαραίτητη υποστήριξη σε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης και την ελληνική. Επίσης, θύμιζαν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 (περίπου 21 δισ.) αποτελούν εθνικούς πόρους και άρα δεν υπόκεινται στους κανόνες χρήσης που έχουν επιβληθεί για τα 10,5 δισ. που ήταν η τελευταία δόση του δανείου από τον ESM προς την Ελλάδα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Τα τρελά του κορωνοϊού: 26χρονος χτύπησε την μητέρα του γιατί δεν του έλεγε που είχε κρύψει το χαρτί υγείας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πέφτει η καμπύλη των θανάτων στην Ισπανία – 605 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Μιχάλης Μάρδας

Άλυτο μυστήριο γιατί ο κορωνοϊός πλήττει τους άνδρες και το τι συμβαίνει με τους καπνιστές

Μιχάλης Μάρδας

«Λουκέτο» έως τις 10 Μαΐου στα σχολεία λόγω κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Συγκλονίζει η εξομολόγηση ασθενούς του ιού στον «Ε.Τ.» – «Είχα αφόρητους πόνους»

Ανδρέας Ντίνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπλόκα παντού, 150 παραβάσεις και αστείες δικαιολογίες για να κάνουν Πάσχα στο χωριό

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Εικόνες – σοκ με ομαδικούς τάφους στη Νέα Υόρκη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Νέος συναγερμός στην Λάρισα: Σε καραντίνα οικισμός Ρομά και δομή προσφύγων

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός… περιμένει τη χαλάρωση των μέτρων – Καμπανάκι για νέο κύμα του ιού από τον ΠΟΥ

Ανδρέας Ντίνης