«Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να απαγορεύει στην ΕΚΤ να συμμετέχει στην τρόικα. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια η ΕΚΤ έχει περιορίσει το ρόλο της στην τρόικα εστιάζοντας στα δικά της θέματα στον τραπεζικό τομέα και τομέα χρηματοδότησης. Δεν έχει τόσο πολύ επιρροή σε μακροοικονομικά θέματα, στα οποία η Κομισιόν έχει την προεξάρχουσα φωνή μέσα στην τρόικα», εξήγησε.
Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, «η έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας ELA είναι κάτι το οποίο βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών τραπεζών, στην περίπτωση αυτή, της Ελλάδας και της Κύπρου. Η έκτακτη αρωγή ρευστότητας θα πρέπει να τηρεί την αρχή του ότι δεν μπορεί να υπάρχει, όπως λέει και η Συνθήκη, χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων. Οι αποφάσεις έκτακτης ρευστότητας δεν οδήγησαν σε παραβίαση κάποιας από αυτές τις αρχές, δεν ήταν παραβίαση των Συνθηκών, ελήφθησαν αποφάσεις αυτού του είδους με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν ομοιόμορφος και στο χρόνο και γεωγραφικά μεταξύ χωρών της ΕΕ» υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι.
Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η έλλειψη επενδύσεων συζητούνται απόψε μεταξύ ευρωβουλευτών και Μ. Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο
Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι γεωγραφικές ανισότητες στην ευρωζώνη και η έλλειψη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης ανάμεσα στους ευρωβουλευτές και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, απόψε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η συζήτηση γίνεται υπό το φως της πρότασης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, η οποία αναμένεται να επιφέρει επιπλέον αβεβαιότητα. Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν σχετικό ψήφισμα.
Εξάλλου, την Τετάρτη, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που προτάθηκαν από την Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (BCBS), θα αποδυναμώσουν την ανταγωνιστική θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε διεθνές επίπεδο.
Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους σχεδιάζει να συμβάλει στο έργο της BCBS,, προκειμένου να μην επηρεαστεί η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν δάνεια στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.