Μόνο με την κατάθεση των πινακίδων απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, το τεκμήριο του αυτοκινήτων, από την υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος και από τον τεχνικό έλεγχο. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και εάν το Ι.Χ. δεν κινείται, συνεχίζει να επιβαρύνεται με τα παραπάνω.
Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως αύριο Τετάρτη προκειμένου να υποβάλουν στην Εφορία τη δήλωση «ακινησίας» και την κατάθεση των πινακίδων του οχήματός τους.
Νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.
Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά
Κάθε φορολογούμενος που ενδιαφέρεται να υποβάλει δήλωση «ακινησίας» και να καταθέσει τις πινακίδες του ΙΧ αυτοκινήτου του στη Δ.Ο.Υ. οφείλει να προσκομίσει:
α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
β) τις πινακίδες κυκλοφορίας
γ) φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2019 (του φορολογικού έτους 2018), από όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Δείτε τις ημερομηνίες που θα πληρωθούν
δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2019
ε) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία πρέπει:
– να αναφέρεται ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο
– να αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του οχήματος
στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Επιπλέον, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει δήλωση ακινησίας στην οποία θα αναγράψει τα ακόλουθα στοιχεία:
- Επώνυμο ή επωνυμία
- Όνομα
- Όνομα πατρός
- Επάγγελμα
- ΑΦΜ
- Διεύθυνση κατοικίας
- Αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου
- Είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ)
- Τόπο ακινησίας
- Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος
- Ημερομηνία έναρξης ακινησίας
- Λόγους που προκάλεσαν την ακινησία
Οι πινακίδες παραμένουν στην Δ.Ο.Υ. για χρονικό διάστημα 18 μηνών. Μετά από αυτό το χρονικό όριο οι πινακίδες καταστρέφονται.
Πέρσι και τα προηγούμενα δύο χρόνια το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει τη δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούσαν να έπαιρναν πίσω τις πινακίδες «με το μήνα» πληρώνοντας αντίστοιχα ένα μέρος των τελών κυκλοφορίας. Για το 2020 όμως δεν έχει νομοθετηθεί τουλάχιστον ακόμα κάτι τέτοιο.