Πιο αναλυτικά, έχουν ήδη ανακοινωθεί προσλήψεις 1.300 υπαλλήλων στα νοσοκομεία και 50 ατόμων πληρωμάτων ΕΚΑΒ, ενώ ήδη τοποθετήθηκαν 175 γιατροί στα ΤΕΠ που ο διορισμός τους εκκρεμούσε. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας προχωρά η πρόσληψη 950 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, 800 ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και 1.500 ειδικευόμενων νοσηλευτών. Επιπλέον, ήδη έχει ανακοινωθεί η ανανέωση 4.000 συμβάσεων μέσω ΟΑΕΔ και 289 επικουρικών γιατρών.
«Εγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να σταθούν όρθια τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ. Πήραμε παραπάνω πιστώσεις για το 2019 αναμορφώνοντας τα όρια και τα πλαίσια, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να τα βγάλουν πέρα τα νοσοκομεία μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας κατά την ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2020, τονίζοντας ότι «το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων».
Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι η οργάνωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η διασύνδεσή τους με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) για τα οποία στόχος είναι να αυτονομηθούν από τα νοσοκομεία και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, των εφημεριών, των Τμημάτων Ακτινοθεραπείας για μείωση των αναμονών, των υποδομών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με στοχευμένες παρεμβάσεις.
«Σπίτι μου ΙΙ» & «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα
Σημειώνεται ότι αναμένονται εξοικονομήσεις χρημάτων σε διάφορους τομείς για το 2020, όπως τα 180 εκατομμύρια ευρώ που έχει υπολογιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το όφελος για το κράτος από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά και εξοικονομήσεις από την αντικατάσταση παλιού ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία, προμήθειας ιατρικού οξυγόνου, προμηθειών υλικών κ.ά., που αναφέρονται και στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού.
Αρχές Ιανουαρίου αναμένεται το νομοσχέδιο -τομή κατά τον κ. Κικίλια για τη δημόσια υγεία και για την πρόληψη ασθενειών και καταστάσεων υγείας. «Τη δημόσια υγεία τη νοούσαμε μέχρι πρότινος για το πώς αντιμετωπίζουμε τον ιό του Νείλου με τα κουνούπια και κάποιοι νομίατροι σε κάποιες χαμένες πρώην νομαρχίες – περιφέρειες ήλεγχαν τα νερά. Δεν μπορεί σε ένα σύγχρονο κράτος η δημόσια υγεία, που έχει να κάνει με την πρόληψη, που έχει να κάνει με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, να νοείται έτσι», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.
Στον μίνι απολογισμό των πέντε μηνών της μέχρι τώρα θητείας του, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις πολιτικές υγείας που «ανακουφίζουν αυτούς που δεν μπορούν ή δεν έχουν». Μεταξύ αυτών η διευκόλυνση ογκολογικών ασθενών να λαμβάνουν τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μέσω ιδιωτικών κλινικών (900 ασθενείς επωφελήθηκαν τον Νοέμβριο), η παραλαβή αντικαρκινικών φαρμάκων και σκευασμάτων για τη σκλήρυνση κατά πλάκας από τα φαρμακεία της γειτονιάς από την 1η Ιανουαρίου αλλά και η δωρεάν χορήγηση στους εγκαυματίες από το Μάτι των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, όπως αλοιφές.
Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για αύξηση της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 32,4%, συνεπεία απουσίας μέτρων εξορθολογισμού των τιμών, ελέγχου της συνταγογράφησης και μη εφαρμογής ιατρικών πρωτοκόλλων. Επιπλέον, η δαπάνη για την κάλυψη των ανασφάλιστων έφτασε τα 273 εκατομμύρια ευρώ. «Πρέπει, κύριε υπουργέ, να εγγράψετε και τις ανάλογες πιστώσεις, ώστε να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να μην καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ. Κάτι το οποίο έψαξα χρόνο – χρόνο τις πιστώσεις στα νοσοκομεία μας και στον ΕΟΠΥΥ και ουδέποτε και πουθενά δεν είδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου