Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση αποφάσισε τη διανομή του έξτρα πλεονάσματος που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών στους πιο αδύναμους οικονομικά και, συγκεκριμένα σε 200.000 οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, πολυτέκνων και ανάπηρων τέκνων. Οι σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ακριβή προσδιορισμό των δικαιούχων θα καθοριστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα οριστούν δηλαδή συγκεκριμένα όρια ετήσιου εισοδήματος, κλιμακούμενα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κάθε δικαιούχου, καθώς επίσης και όρια αξίας ακίνητης περιουσίας. Οσοι εκ των μακροχρόνια ανέργων, πολυτέκνων και γονέων ανάπηρων τέκνων διαθέτουν εισοδήματα και ακίνητη περιουσία αξίας κάτω από τα όρια αυτά θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι.
Θα κυμανθεί από 500 έως 1.000 ευρώ
Από 500 έως 1.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα διανείμει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες σε 200.000 νοικοκυριά, όπως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.
Στις ομάδες αυτές θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί με ακρίβεια τις επόμενες ημέρες.
Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει έως το τέλος της εβδομάδας στις ανακοινώσεις για το ύψος του μερίσματος που θα δοθεί ανά κατηγορία δικαιούχου. Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ και θα γίνει σε μετρητά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σημειώνεται ότι από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Πού θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα
1. Στους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επί συνόλου 805.000 ανέργων (β’ τρίμηνο 2019), το 70,8%, δηλαδή 570 χιλιάδες, είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είναι άνεργοι για πάνω από 12 μήνες. Από αυτούς, οι 280 χιλιάδες είναι, μάλιστα, εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 4 χρόνια και είναι προφανές ότι αυτοί θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.
2. Κοινωνικό μέρισμα στις πολύτεκνες οικογένειες. Με βάση το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, πέρυσι υποβλήθηκαν 27.304 φορολογικές δηλώσεις από πολύτεκνες οικογένειες, δηλαδή από οικογένειες με 4 παιδιά και πάνω. Πόσα από αυτά τα νοικοκυριά δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ; 10.096 οικογένειες με 4 παιδιά, 2.161 οικογένειες με 5 παιδιά και 975 οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω, δηλαδή συνολικά 13.232 νοικοκυριά.
3. Κοινωνικό μέρισμα στις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ. Σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν τους ειδικούς κωδικούς 005-006 του Ε1, οι οποίοι αφορούν σε εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω, ήταν συνολικά 25.801. Το σύνολο της προβλεπόμενης μείωσης φόρου εισοδήματος για αυτές τις οικογένειες δεν ξεπέρασε τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 205 ευρώ για κάθε περίπτωση.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Απολογισμός
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, έκανε έναν σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησης στην οικονομία. Οπως είπε «τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Στις 7 Ιουλίου η νέα κυβέρνηση βρήκε δημοσιονομικό κενό 400 εκατ. ευρώ για το 2019. Το κάλυψε και όχι μόνο αυτό, αλλά και δημιούργησε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να μοιράσει το υπερπλεόνασμα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, το επίδομα θέρμανσης και άλλες φοροελαφρύνσεις. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η κυβέρνηση:
* μείωσε τον ΕΝΦΙΑ με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 205 εκατ. ευρώ και με ωφελούμενους τους φορολογούμενους που ανήκουν στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα
* αποφάσισε να καταβάλει πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά το επίδομα θέρμανσης, με δημοσιονομικό κόστος 68 εκατ. ευρώ και με στόχο την ενίσχυση των πιο φτωχών κατηγοριών του πληθυσμού
* μείωσε την προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα κατά 5%, με δημοσιονομικό κόστος 138 εκατ. ευρώ
* κάλυψε άμεσες δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, των νοσοκομείων και του ΟΑΣΘ με κόστος 61 εκατ. ευρώ και στόχο την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν θα είναι η ανάληψη δράσεων για τον εκσυγχρονισμό των ΕΛΤΑ και η εξόφληση οφειλών της ΔΕΗ για τη διάσωσή της.
Στα… σκαριά
Την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει και νέες φοροελαφρύνσεις νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματίσει αποκάλυψε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου. Ο υπουργός ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα αρχίσει νωρίτερα από το 2021.
Αφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ δεν θα επεκταθεί στα αγροτεμάχια.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε, εξάλλου, ότι κάποιες από τις δαπάνες λήψης υπηρεσιών που θα πρέπει να εξοφλούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να καλύπτουν το 30% των ετήσιων εισοδημάτων τους μελετάται να μετρούν διπλά. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται να μην εξαιρεθούν από τα τεκμήρια διαβίωσης τα αυτοκίνητα των πολυτέκνων.