Παράθυρο για νέα μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2020 οι ιδιοκτήτες ακινήτων άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται τον ερχόμενο Μάιο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της αναπροσαρμογής και επέκτασης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα.
Τα δεδομένα αλλάζει η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου (“υπερπλεόνασμα”) μόλις προκύπτει -και όχι κάθε Δεκέμβρη για “μποναμά”. «Κλειδί» των εξελίξεων όμως θεωρείται η μαζική ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων, περιοχών που μέχρι τώρα παραμένουν στο απυρόβλητο της εφορίας. Από τη στιγμή που πολυτελή ακίνητα στη Σαντορίνη ή στη Μύκονο, θα φορολογούνται σαν κανονικές βίλες -και όχι όσο τα διαμερίσματα στο Περιστέρι- στο υπουργείο Οικονομικών αρχίζουν ασκήσεις και σενάρια, πέραν των υποσχέσεων για μείωση κατά 30% στον ΕΝΦΙΑ.
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη με παρεμβάσεις στην κλίμακα και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Επίσης δεν αποκλείεται να μειωθεί ή ακόμα και να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβαρύνει σήμερα περίπου 500.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
Ωστόσο ο δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να προκύπτει σε μόνιμη και επαναλαμανόμενη βάση ανά έτος, προκειμένου να θεσμοθετηθεί η μείωση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων. Αν συνδυαστεί όμως και με μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή λιγότερη λιγότητα και ακόμα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο) τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει όχι μόνον την επίσπευση της επόμενης μείωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και την πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, από το 2021 και μετά.
Εφόσον επιλεγεί η οδός της σταδιακής μείωσης (έως κατάργησης) του συμπληρωματικού φόρου, τότε θα μειώνονται κάθε χρόνο οι συντελεστές 0,15% – 1,15% που ισχυουν για τα φυσικά πρόσωπα ή 5,5 -1‰για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ αν καταργείτο ο συμπληρωματικός φόρος ακίνητης περιουσίας.