Μάλιστα, όπως διαμηνύει, για όσους ιδιοκτήτες υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, υπάρχει η δυνατότητα το τέλος να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας ενώ παρέχονται από τα ανάδοχα σχήματα δωρεάν δικηγόροι και τοπογράφοι για την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης. Από την άλλη, εκείνοι που θα καθυστερήσουν να υποβάλουν δηλώσεις, δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους αλλά συνεπάγεται αδυναμία αξιοποίησής της, δηλαδή μεταβίβαση ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δεν αποκλείονται οι δικαστικές περιπέτειες. Σε κάθε περίπτωση, στις αρχές του έτους όπου θα λήξει και η… άτυπη παράταση, πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα και οι εκπρόθεσμοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, πρωταθλήτριες… συνέπειας είναι τα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος με το συνολικό ποσοστό δηλώσεων να αγγίζει το 97%, ενώ ακολουθεί η Λάρισα με 78%. Πρόκειται για περιοχές, στις οποίες οι προθεσμίες τους έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή δικαιωμάτων για το 2019, ξεπερνώντας τις 700.000.
Αντίστοιχα, για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στην οποία η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε στις 14 Οκτωβρίου, το συνολικό ποσοστό δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης», ξεπέρασε το 68%.
ΟΠΕΚΑ: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για την πληρωμή έκτακτων επιδομάτων - Πότε βλέπουν τα χρήματα οι δικαιούχοι
Στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες λήγει η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων στις 31 Οκτωβρίου, η πορεία των δηλώσεων κρίνεται ικανοποιητική και αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις, αναμένεται να ξεπεράσει τον συμβατικό στόχο του 55% μέχρι το τέλος του μήνα, που είναι και προϋπόθεση για την ασφαλή μετάβαση στα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης.
Οπως τονίζει ο Φορέας, η διαδικασία κτηματογράφησης συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. «Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητό του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.
Από την έντυπη έκδοση