Γράφει ο Άρης Σώζος
Σύμφωνα με τη UNICEF 22.000 παιδιά, πεθαίνουν καθημερινά από τη φτώχεια και τις κακουχίες.
Στην Αφρική και τη Νότιο Ασία, το 28% των παιδιών δεν τρέφονται σωστά και ζυγίζουν πολύ λιγότερο από όσο προβλέπεται για την ηλικία τους. Η φτώχεια δεν αφήνει τους γονείς να αγοράσουν βασικά προϊόντα όπως το γάλα.
Εάν η φτώχια συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, σύμφωνα με τη Millennium Development Goals, μέσα σε10 χρόνια θα έχουμε 30 εκ. λιγότερες γεννήσεις παιδιών.
Την περίοδο 2000-2008 πέθαναν 80 εκ. παιδιά από ασιτία. Ένας στους 5 ανθρώπους στον πλανήτη, επιβιώνει με ένα δολάριο την ημέρα.
Τον περασμένο χρόνο, είχαμε συνολικά 925 εκ. ανθρώπους που υπέφεραν από πείνα και κακουχίες. Πιο συγκεκριμένα είχαμε 19 εκ. στις αναπτυσσόμενες χώρες, 37 στη Βόρειο Αφρική, 53 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 239 στην Κεντρική και Νότια Αφρική και 578 στην Ασία.
Το 70% των φτωχών ανθρώπων παγκοσμίως, είναι γυναίκες.
Στο 80% των φτωχών οικογενειών, ηγούνται γυναίκες και είναι αυτές που δουλεύουν τις περισσότερες ώρες.
Οι γυναίκες στην Νότια και Δυτική Ασία καθώς και στη Βόρειο Αφρική, εργάζονται κυρίως σε χωράφια. Μόνο ένα 20% πληρώνεται από άλλες εργασίες.
Η φτώχεια χτυπάει τις γυναίκες μέχρι και στη μάθηση. Τα 2/3 του αγράμματου πληθυσμού παγκοσμίως, πρόκειται για γυναίκες που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σχολεία για να δουλέψουν.
Μια γυναίκα στην Αφρική έχει 1 στις 16 πιθανότητες να πεθάνει κατά τη γέννα της.
Το 40% των γυναικών στην Αφρική, δεν έχει πρόσβαση στη βασική μαθησιακή εκπαίδευση.
Κάθε χρόνο πεθαίνουν 11 εκ. παιδιά από μαλάρια, πνευμονία και διάρροιες. Είναι κάτω των 5 ετών και οι γονείς δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τους παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το 67% των παιδιών στην Αφρική, δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία για να βοηθήσουν τις οικογένειες τους. Από αυτό το ποσοστό, το 40% έχει ήδη δική του οικογένεια.
Τουλάχιστον 1 δις παιδιά ζουν με τις οικογένειες τους κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Από αυτό το νούμερο, 1 παιδί πεθαίνει ανά 5 δευτερόλεπτα από περιπτώσεις σχετικές με την πείνα.
471 άνθρωποι ζούν αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Από αυτούς, 97 εκ. άνθρωποι αμείβονται με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα, ενώ 24 εκ. επιβιώνουν με λιγότερο από 1 μόλις δολάριο.
Το 2009 υπήρχαν 49 εκ. παιδιά που δούλευαν στη Κεντρική Αφρική κάτω των 14 χρονών. Τα 44 εκ. από αυτά, δεν έβγαζαν ημερησίως πάνω από 1 δολάριο.
Στη Νότια Ασία, 1 δις κόσμος, ζει καθημερινά με 1 δολάριο. Επίσης ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό ή πόσιμο νερό, είναι 240 εκ. Ο αριθμός όσων δεν έχουν κατάλληλη υγιεινή, φτάνει το μισό δις.
Το 2010 υπήρχαν 40 εκ. Αμερικάνοι που ζούσαν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το ποσοστό των παιδιών κάτω των 6 ετών που ζουν σε φτώχειας οικογένειες με έσοδα της μητέρας τους, είναι 52.9%.
Τα ετήσια έσοδα ενός γονιού με δύο παιδιά που δουλεύει full time σε εργασία με βασικό μισθό, φτάνουν τα 10.712 δολάρια.
Από το 2000 μέχρι το 2006, η Αμερική αντιμετώπισε την πιο γρήγορη έξαρση φτώχειας από την εποχή του Κραχ. Ο αριθμός έφτασε τα 6 εκατομμύρια.
Το ποσοστό των αστέγων με ένα, δύο και τρία παιδιά, αντιστοιχεί σε 26%, 28% και 30%.
Το 62% των αστέγων της Αμερικής, έχει τελειώσει τη βασική μαθησιακή εκπαίδευση.
Κάθε 30 δεύτερα, ένα παιδί πεθαίνει στην Αφρική από μαλάρια.
800 εκ. άνθρωποι πηγαίνουν καθημερινά στο κρεβάτι νηστικοί. Από αυτούς τα 300 εκ. είναι παιδιά.
1.5 δις κόσμος σε παγκόσμια κλίμακα, δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Επιπλέον καμία χώρα στην Αφρική και τη Νότιο Ασία, δεν διαθέτει λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, για αναβάθμιση των υδρευτικών συστημάτων. Πολλές δεν έχουν καν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φτωχή διατροφή και η έλλειψη θερμίδων, σκοτώνει 1 στους 3 ανθρώπους . Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, γεννιέται με σωματικές ανωμαλίες.
Το ποσοστό των μανάδων παγκοσμίως που είναι μορφωμένες, εμβολιάζουν κατά 50% περισσότερο τα παιδιά τους, από τις αγράμματες.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, περισσότερο από το 1/4 των παιδιών κάτω των 6 ετών, υποσιτίζονται.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες , γύρω στα 2.5 δις άνθρωποι, αναγκάζονται να στηρίζονται στη βιομάζα- καυσόξυλα, στον ξυλάνθρακα και την κοπριά των ζώων, για τις ενεργειακές τους ανάγκες και το μαγείρεμα. Στην υπο-Σαχάρια Αφρική, πάνω από το 80% του πληθυσμού στηρίζεται στην παραδοσιακή βιομάζα για το μαγείρεμα, όπως και ο μισός και άνω πληθυσμός της Ινδίας και της Κίνας.
706 εκ. κόσμος στη Νότιο Ασία, δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ στη ζωή τους ηλεκτρισμό.