Ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε χθες ότι το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2020 θα εξαρτηθεί από τρεις παραμέτρους: τη βάση που θα δημιουργήσουν μέτρα που ελήφθησαν μέσα στο 2019 και θα έχουν επίδραση και τα επόμενα χρόνια, το πακέτο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και κάποια ενισχυτικά μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των εσόδων. Ενα από αυτά είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που είναι μεν διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλά μπορεί να αυξήσει και τα έσοδα για τα επόμενα χρόνια.
Πάντως η ίδια πηγή τόνιζε ότι σε κάθε περίπτωση το πακέτο της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Στην παρούσα φάση οι μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κοστολογούνται και από τους Θεσμούς ώστε να μετρηθεί σε επόμενο στάδιο αν υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος. «Εμείς υπολογίζουμε ότι το πραγματικό κόστος φτάνει κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Οι Θεσμοί έχουν άλλη εκτίμηση αλλά το κενό κλείνει όσο προχωρούν οι συζητήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
Σε ό,τι αφορά στο 2019, η συζήτηση θεωρείται ότι είναι σχεδόν κλεισμένη, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι εξασφαλισμένος και με πρόσθετα μέτρα τα οποία ελήφθησαν μετά τα μέσα του χρόνου. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θεωρείται πλέον εξασφαλισμένος, αφού και οι Θεσμοί αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα κενό για φέτος. Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα, όπως σημείωναν στελέχη κοντά στη διαπραγμάτευση, που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, όπως π.χ. δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά ή κάποια κάμψη στα έσοδα, μπορούν να δημιουργήσουν κάποια διακύμανση 3,5 μήνες μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Οι τράπεζες
Χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις από την πλευρά των Θεσμών έγινε χθες και μια ανασκόπηση σε ό,τι αφορά την πορεία των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν η πορεία της μείωσης των κόκκινων δανείων και η κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο πρώτο μισό του 2019. Οι Θεσμοί έδειξαν ικανοποίηση για την πορεία του στρατηγικού σχεδίου APS που θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση περίπου 20 δισ. κόκκινων δανείων. Το σχέδιο που έχει εκπονήσει από πέρσι το ΤΧΣ και του έχει δοθεί η κωδική ονομασία «Ηρακλής» εκτιμάται ότι θα πάρει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού τις επόμενες εβδομάδες. Η παρατήρηση των Θεσμών προς τις διοικήσεις των τραπεζών είναι οι τράπεζες να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στην υιοθέτηση και την εφαρμογή του.
Παρόντων και των συναρμόδιων υπουργών σε συνάντηση που προηγήθηκε παρουσία και του γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους κ. Κουρμούση, συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα όλων των εργαλείων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.
Κατά τις χθεσινές συναντήσεις συζητήθηκαν επίσης οι αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί ήδη στην αγορά εργασίας (μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου), αλλά και όσα έπονται οι εξελίξεις στην υγεία.
Σήμερα θα κλείσει ο κύκλος των κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τους Θεσμούς χωρίς να αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία σε κανένα από τα ανοιχτά θέματα. Ειδικά για τον Προϋπολογισμό του 2020 αναμένεται το θέμα να κλείσει προς το τέλος Νοεμβρίου και η συμφωνία να αποτυπωθεί στην έκθεση για την 4η αξιολόγηση.
Αύριο, κατά τη συνεδρίαση του EWG, είναι πιθανό να συζητηθεί και η αξιολόγηση για την Ελλάδα ως μια πρώτη αποτίμηση. Το ΔΝΤ κάνει τη δική του αξιολόγηση με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, η οποία θα κλείσει την Παρασκευή.
Από την έντυπη έκδοση