Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα: «Το ΔΝΤ έχει όλα αυτά τα χρόνια επικριθεί για τις βυζαντινές ίντριγκες στο εσωτερικό του, καθώς οι επικεφαλής φρουρούν με ζήλο τα ”χωράφια”΄τους -εις βάρος της αποστολής του Ταμείου».
Σύμφωνα με τους NYT, έχει δημιουργηθεί μία έκθεση 86 σελίδων από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου, όπου γίνεται λόγος για τον τρόπο διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους από το ΔΝΤ.
«Η έκθεση ήταν ασυνήθιστα ωμή στην κριτική της για το πώς το ΔΝΤ χειρίστηκε τα προβλήματα του χρέους στην περίπτωση της Ελλάδας. Στελέχη του Ταμείου φοβήθηκαν τους ομολόγους τους στην Ευρώπη, έχασαν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια και δεν έκαναν αρκετά για να πείσουν για την αναδιάρθρωση του χρέους», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου αντέδρασαν όταν πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης ορισμένοι αξιωματούχοι του ζήτησαν να αφαιρεθεί τμήματα της που ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν έδωσε έγγραφα που ζητήθηκαν από τους αξιολογητές.
«Παρά το γεγονός ότι η μονάδα διαθέτει αυτονομία, όσοι εργάστηκαν σε αυτή δεν επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση να προκαλέσουν προβλήματα. Όμως, η έκθεση σχετικά με την ποιότητα των συμβούλων του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι σίγουρο πως “άγγιξε” ένα ευαίσθητο σημείο», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Όταν κατέστη σαφές πως η έκθεση θα προχωρήσει, οι Ευρωπαίοι διευθυντές του Ταμείου ρώτησαν αν θα ήταν δυνατόν να μην δοθεί η έκθεση στο κοινό, σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στη διαδικασία. Η αντίθεση απέναντι στην έκθεση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στο ευρωπαϊκό τμήμα, το οποίο επέβλεπε τα προγράμματα διάσωσης σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία», προσθέτει
«Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας της ελληνικής διάσωσης, αποστασιοποιήθηκε αρχικά από τους αξιολογητές και η έκθεση κατέληξε να είναι ζωτικής σημασίας για το έργο του Ταμείου στην Ελλάδα, αν και ο κ. Τόμσεν δεν κατονομάζεται στην έκθεση», σχολιάζει.