Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είπε όλα όσα ήθελαν να ακούσουν από αυτόν κυβερνήσεις και αγορές . Αφού παραδέχθηκε την κακή πορεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ανακοίνωσε πέντε μέτρα για τη στήριξη των οικονομικών του ευρώ:
1. Τη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,50%, στο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων με διατήρηση των υπόλοιπων παρεμβατικών επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα. Το κυριότερο είναι ότι δεσμεύτηκε για χαμηλά επιτόκια στη ζώνη ευρώ μέχρι ο πυρήνας του πληθωρισμού να προσεγγίσει το 2% από το 1,1% που είναι σήμερα
2. Την επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από 1ης Νοεμβρίου με καθαρές αγορές της τάξης 20 δισ. έναντι των 60 δισ. ευρώ που ήταν οι αγορές στην ποσοτική χαλάρωση που ολοκληρώθηκε το 2018.
3. Τη συνέχιση της επανεπένδυσης της ΕΚΤ σε τίτλους της ευρωζώνης στο ποσό των ομολόγων που λήγουν και εξοφλούνται. Ετσι η ποσόστωση των ομολόγων που θα διακρατεί η ΕΚΤ για κάθε κράτος-μέλος θα παραμείνει σταθερή.
4. Την επέκταση του θεσμού της στοχευμένης χαμηλότοκης βραχυχρόνιας τραπεζικής χρηματοδότησης (TLTRO) με χαμηλότερο επιτόκιο (ίσο με αυτό της αποδοχής καταθέσεων) και μακρύτερο χρόνο αποπληρωμής, που θα φτάνει τα 3 αντί τα 2 χρόνια μέχρι και σήμερα Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες έχουν ευνοηθεί από το εργαλείο αυτό με 8 δισ. ευρώ, τα οποία αν έληγαν μέσα στο 2020 θα δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα και στην κερδοφορία αλλά και τη ρευστότητά τους και όλα αυτά παράλληλα με την προσπάθεια για μείωση των «κόκκινων» δανείων.
5. Το πέμπτο μέτρο της ΕΚΤ αφορά τα αποθεματικά των τραπεζών. Συγκεκριμένα, θα εισαχθεί ένα διαιρεμένο σύστημα αποθεματικής αμοιβής, στο οποίο μέρος των πλεονασματικών ρευστών διαθεσίμων των τραπεζών θα εξαιρείται από το επιτόκιο της καθαρής διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.
Η Ελλάδα έχει να κερδίσει από τη σταθερότητα των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού που υπόσχεται η ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο δανεισμό και σε συνδυασμό και με την επανεκκίνηση του QE, προαναγγέλλεται ένα νέο ράλι για τα ελληνικά ομόλογα, που θα στείλει τις αποδόσεις τους σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, έστω και αν δεν μπορούν να συμμετέχουν στη νέα ποσοτική χαλάρωση λόγω έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν τις ανακοινώσεις ο ελληνικός δεκαετής τίτλος διαπραγματευόταν με απόδοση κάτω από 1,5% (1,45%) ενώ και το πενταετές ομόλογο διαπραγματευόταν με απόδοση κάτω από των 0,8%. Μπορεί στη συνέχεια της ημέρας οι τιμές αυτές να διόρθωσαν προς τα πάνω φτάνοντας τα επίπεδα των προηγούμενων ημερών αλλά η μείωση που ακολούθησε και την αντίστοιχη μείωση των ιταλικών τίτλων δείχνει ότι από τον Νοέμβριο που θα ξεκινήσει και πάλι το QE, εκτός απροόπτου, θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη μικρότερες αποδόσεις.
Επιπλέον, σε επίπεδο τραπεζών η χαμηλότοκη δανειοδότηση μέσω των TLTRO III θα σημάνει και μια τάση για αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σε συνδυασμό με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων το ξεπάγωμα των νέων δανείων που έχει αρχίσει με πολύ προσεκτικά βήματα από τις εμπορικές τράπεζες.
Ενα επιπλέον κέρδος για την Ελλάδα θα είναι η αναμενόμενη στήριξη της διαδόχου του κ. Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ Κ. Λαγκάρντ στην ανάγκη αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα. Η νέα πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ αναμένεται ότι θα είναι σύμμαχος της Ελλάδας και σε αυτό το θέμα.
Επιμένει σε μικρότερα πλεονάσματα το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα και το ΔΝΤ, ο διεθνής οργανισμός που διοικούσε μέχρι πρότινος η Κριστίν Λαγκάρντ, μένει σταθερός στη θέση του ότι πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν βλαπτικά για την ανάπτυξη της Ελλάδας.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε πάντα τη θέση ότι ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά φιλόδοξος και αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης των αρμόδιων συντακτών στην Ουάσιγκτον, σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι πρόσφατες δηλώσεις της τέως γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα αποτελούν «αυτοκριτική» εκ μέρους του οργανισμού.
«Πάντα θεωρούσαμε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στο κομμάτι των διαρθρωτικών μέτρων που δίνουν ώθηση σε μια ολόπλευρη και συμπεριληπτική ανάπτυξη της οικονομίας και αυτό θα είναι το πνεύμα των επαφών μας με την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου με την Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα βρεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 4, στις 23 Σεπτεμβρίου. Μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα βρίσκονται ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα, έχοντας φθάσει λίγες ημέρες νωρίτερα.
Σχετικά με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας, ο Τζ. Ράις απέφυγε να προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι θα εξεταστούν ενδελεχώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση